Zaterdag 20/08/2022

Zorgsector niet happig om spaarpotje open te breken

Met een investeringsfonds wil N-VA het slapende geld van de zorginstellingen activeren voor de bouw van rusthuizen, jeugd- en gehandicaptencentra, en de beleggers nog een mooi rendement bieden ook. Niettemin reageert de sector argwanend. 'Ons geld wordt goed gebruikt.'

Met de regelmaat van de klok valt te horen dat er in Vlaanderen te weinig geld is om aan alle noden van de zorg- en welzijnssector een antwoord te bieden. "Nochtans zijn er wel middelen voorhanden", doorbreekt N-VA-parlementslid Lorin Parys een groot taboe. Met de hulp van informatiebureau Graydon en op basis van eerder studiewerk van de Vlaamse overheid pluisde hij de jaarrekeningen uit van 630 vzw's die actief zijn in de ouderenzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg, kinderopvang en geestelijke gezondheid. Het resultaat spreekt tot de verbeelding. "Uit de balansen van 2015 blijkt dat die vzw's samen over 2 miljard euro aan reserves beschikken, waarvan 800 miljoen direct cash beschikbaar."

Gezien de noden roepen zulke gigantische reserves vragen op. Zeker als je weet dat ze vaak met subsidies zijn opgebouwd. Lorin Parys spaart wel de roede. "Reserves zijn op zich niet slecht. Deze middelen dienen wel degelijk om te kunnen investeren in infrastructuur. Maar het probleem is dat ze niet optimaal aangewend worden, omdat al die organisaties op hun eigen eilandje zitten. Elke organisatie spaart tot ze een voldoende groot bedrag heeft om in te brengen bij het afsluiten van een lening. Het gevolg is dat het vaak lang duurt eer er wordt geïnvesteerd. Daarnaast moet je ook vaststellen dat er organisaties zijn die niet direct investeringsnoden hebben, maar wel op historisch opgebouwde spaarcenten zitten. Zeer vaak worden deze middelen defensief belegd via een spaarboekje, met amper rendement."

Win-win

Parys ziet dus kansen om de slapende reserves te activeren. "Wij willen dit doen door een fonds op te zetten waarin welzijnsorganisaties op vrijwillige basis hun reserves of een deel ervan kunnen inbrengen. Dat is echt een win-winverhaal. Dankzij dit fonds kunnen organisaties met een investeringsnood sneller bouwen. En doordat er wordt geïnvesteerd in projecten met een hogere return dan een spaarboekje, krijgen de beleggende organisaties een aantrekkelijker rendement. Ik zou niet weten waarom iemand hiertegen kan zijn. Dit mobiliseert middelen ten voordele van de Vlamingen met zorgnoden en levert een reële boost voor de economie."

Vanuit de sector klinkt enige reserve. Een N-VA'er die een doorlichting doet van sociale organisaties die uit de traditionele zuilen afstammen: dan gaan de stekels snel recht staan. Directeur Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond wil het voorstel eerst bestuderen, maar plaatst nu al enkele kanttekeningen.

"Een aantal organisaties in onze sector heeft inderdaad grote reserves, maar die gaan niet naar aandeelhouders, hé. Die zijn jarenlang bijeengespaard voor investeringen op lange termijn. Bijvoorbeeld de gehandicaptensector staat voor een enorme transitie: dat geld is nodig. Dat er echter belemmeringen zijn om die centen vlot aan te wenden, ervaren wij niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234