Unia
Zuhal Demir moet zelf 'super-Unia' oprichten
Zuhal Demir (N-VA), de kersverse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, startte haar mandaat het voorbije weekend op gespannen voet met Unia. Binnenkort richt ze echter een overkoepelend mensenrechteninstituut op, en dat is geen evidentie voor N-VA. "De term mensenrechteninstituut lag moeilijk bij de N-VA."
N-VA trok vorige week alle registers open om haar ongenoegen te laten blijken over Unia. Maar op de achtergrond speelt nog een andere strijd die daarmee verband houdt, merkte journaliste Saskia Van Nieuwenhove op Facebook op. Zo moet Zuhal Demir als staatssecretaris straks het werk van voorgangster Sleurs afmaken en een nationaal mensenrechteninstituut oprichten.
De details die daarover uitlekken, maken duidelijk dat dat om meerdere redenen problematisch is voor haar partij. Om te beginnen het woord nationaal, maar België moet nu eenmaal zo'n nationaal mensenrechteninstituut hebben. Het staat in opeenvolgende regeerakkoorden sinds 1999. Enkele jaren daarvoor engageerde België zich ertoe door de ‘Principes van Parijs’ goed te keuren. Organisaties als Human Rights Watch en Amnesty International wijzen ons land elk jaar wel eens op het uitblijven van zo’n instituut.
“De traagheid waarmee dit dossier vooruitgaat, bewijst enige weerspannigheid in de regering”, zegt Alexis Deswaef van de Liga voor Mensenrechten, een organisatie die al jaren vraagt om zo’n instituut. “De term mensenrechteninstituut lag moeilijk bij de N-VA.” Lees er meer over in De Morgen. Abonnees kunnen in onze pluszone terecht.