Donderdag 30/06/2022

Zuid-Afrika zegt 'ja' tegen aids-remmers

Ommezwaai na maandenlang protest tegen aids-beleid Mbeki

Kaapstad

Van onze medewerker

Tom Meulenbergs

De Zuid-Afrikaanse regeringstop heeft na maanden aarzeling het licht op groen gezet voor een massale verspreiding van aids-remmers. Daarmee keurt de regering een plan goed dat al maandenlang in regeringskringen circuleert en voorziet in de massale verspreiding van aids-remmers. De regering heeft minister van Volksgezondheid Manto Tshabalala-Msimang gevraagd om tegen eind september de details van het plan verder uit te werken. Elke dag sterven in Zuid-Afrika meer dan duizend mensen aan de gevolgen van aids.

De ommezwaai in het aids-beleid van de regering-Mbeki komt er na maandenlang protest van actiegroepen en gezondheidswerkers tegen het non-beleid van de regering-Mbeki. De Treatment Action Campaign (TAC), de belangrijkste groep van Zuid-Afrikaanse aids-activisten, reageert voorzichtig en wil van de regering weten wanneer de behandelingen met aids-remmers effectief van start zullen gaan. Tot dan schort de TAC haar oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid op.

Als de regering beslist om alle seropositieve Zuid-Afrikanen toegang tot aids-remmers te geven, kunnen tegen 2010 1.700.000 aids-doden en 860.000 aids-wezen voorkomen worden. Een woordvoerder van de regering heeft nu al bekendgemaakt dat niet iedereen die hiv-besmet is aanspraak zal kunnen maken op de geneesmiddelen. Mensen die zich in een vergevorderd stadium van de ziekte bevinden, zullen voorrang krijgen voor een behandeling. Wanneer de regering in september zou beslissen om slechts de helft van de naar schatting vijf miljoen seropositieve Zuid-Afrikanen te behandelen, kunnen de komende zeven jaar zo'n 733.000 levens worden gered.

Met het nationale aids-actieplan wordt de Zuid-Afrikaanse regering de grootste afnemer van aids-remmers wereldwijd. Een van de belangrijkste beslissingen die het Zuid-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid nog moet nemen is welke geneesmiddelen de regering zal aankopen. In het oorspronkelijke plan van de regering is sprake van merkgeneesmiddelen omdat die bij parallelle import uit Azië nog goedkoper zouden zijn dan generische geneesmiddelen die in Afrika nog maar beperkt beschikbaar zijn.

Vorige week pas werd in de Zuid-Afrikaanse havenstad Port Elizabeth het geneesmiddel Stavudine gepresenteerd, de eerste generische aids-remmer die op het Afrikaanse continent is geproduceerd. Stavudine is 40 procent goedkoper dan de originele merkgeneesmiddellen. Stephen Saad, ceo van Aspen Pharmacare Group, benadrukt dat dit generische middel slechts een eerste stap is. "Binnenkort zullen we ook goedkopere generische versies van andere aids-remmers, zoals AZT, 3TC en Nevirapine, op de markt brengen waardoor we generische aids-cocktails kunnen aanbieden die minder dan 1 euro per dag kosten." Waarnemers waarschuwen echter dat een massale verspreiding van aids-remmers alleen niet volstaat. Een goed uitgeruste gezondheidszorginfrastructuur en de nodige personele ondersteuning zijn minstens even belangrijk als de beschikbaarheid van aids-remmers.

Als de regering in september zou beslissen om slechts de helft van de naar schatting vijf miljoen seropositieve Zuid-Afrikanen te behandelen, kunnen de komende zeven jaar zo'n 733.000 levens worden gered

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234