Dinsdag 28/06/2022

'Zwaarste gevallen belanden niet eens op spoed'

Spoedartsen waarschuwen al langer voor dronken tieners in hun wachtzaal. Nu blijkt dat elke dag 2,7 minderjarigen getest worden op alcoholintoxicatie, is dat volgens hen nog maar het topje van de ijsberg. 'Het probleem zit overal.'

Duizend jongeren tussen twaalf en zeventien jaar die ogenschijnlijk stomdronken in het ziekenhuis worden opgenomen, of 32 per 10.000 minderjarigen ieder jaar, het verbaast Jozef De Dooy (UZ Antwerpen) niets. "Deze cijfers bevestigen onze vermoedens. Ik vind dit heel veel voor een leeftijdsgroep voor wie alcohol zogezegd niet voorhanden is."

De kinderarts op de dienst intensieve zorgen pleit al langer voor een kinderalcoholkliniek naar Nederlands model. "Dit gaat alleen om jongeren die door hun drankgebruik in het ziekenhuis belanden. Het topje van de ijsberg dus."

Vaker dan drugs

Zijn collega Paul Calle (AZ Maria Middelares in Gent) geeft hem volmondig gelijk. "De jongeren die in het ziekenhuis belanden, zijn niet per se de zwaarste gevallen. Je hebt jongeren die elke week te veel drinken, maar zelden worden afgevoerd omdat hun omgeving hun drankgewoonten ondertussen wel kennen, en denken dat ze hen evengoed thuis in hun bed kunnen leggen." Het gros van de incidenten doet zich voor op evenementen zoals fuiven, festivals of nieuwjaarsnacht. Calle merkt het ook op I Love Techno, waarvoor hij dit weekend weer paraat staat, waar problemen met alcohol de drugsincidenten steeds meer overvleugelen.

Vijf jaar geleden telde Calle zelf nog het aantal minderjarigen die in de Gentse ziekenhuizen getest werden op alcoholintoxicatie, goed voor 75 per jaar. Vier daarvan bleken om ongevallen te gaan, in een tiental dossiers was er sprake van zelfmoordpogingen of andere psychische problemen. "De rest ging over uit de hand gelopen feestjes. Als ik dat extrapoleer, dan kom ik aan 4.000 onderzoeken per jaar voor heel het land. Volgens mij zitten we hier met een serieuze onderschatting."

Bij alle leeftijden

Een bloedonderzoek betekent natuurlijk niet dat er effectief sprake is van te veel drank. "Maar in 95 procent van de gevallen blijkt het toch van dat", schat Calle. De Dooy houdt het op "minstens de helft". Duidelijke indicaties van dronkenschap, zoals lallen of nauwelijks op de benen kunnen staan, zijn vaak al goed om over te gaan tot een bloedprik. "Ook bij een onduidelijk verhaal nemen we een test af", zegt De Dooy.

De artsen zien jongeren van alle slag, zeggen ze, maar het InterMutualistisch Agentschap (IMA) berekende dat sociaal zwakkeren vaker in het ziekenhuis belanden, en jongens iets vaker als meisjes. Opmerkelijk is jongvolwassenen het nog slechter doen. Bij de 18 tot 29-jarigen registreerde IMA 9.835 bloedafnames, of 67,2 per 10.000, met een piek tussen 18 en 20 jaar.

Preventie en een betere regelgeving om jongeren van drank weg te houden, vinden de artsen een goed idee. Al moet volgens hen iedereen in eigen boezem kijken. Calle: "Ik heb eens een maand lang bij elke patiënt de invloed van alcohol op hun probleem bekeken, demente bejaarden en baby's toe. En dan nog bleek bij één op tien alcohol een mee verantwoordelijk. Het zit overal."

2,7

minderjarigen per dag worden getest op alcoholintoxiatie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234