Vrijdag 01/07/2022

'Zwarte jongerenmars' zorgt voor controverse in New York

De burgemeester van New York, Rudolph Guiliani, heeft fors uitgehaald naar de organisatoren van de Million Youth March. Guiliani beschuldigt hen er onder meer van racistische ideeën aan te hangen en een anti-joodse sfeer te willen creëren. 'Ik zie in de hele mars slechts een grote haatoptocht', zo sprak de burgemeester op een persconferentie die hij naar aanleiding van de heisa rond de Million Youth March gaf.

Hij wees erop dat vooral de uitspraken van voorman en medeorganisator Khalid Abdul Muhammad hem tegen de borst stuiten. Muhammad, een voormalig medewerker van Louis Farrakhan - minister van de Natie van Islam - wil op 5 september de mars doorheen de straten van het New Yorkse Harlem leiden.

De organisatoren willen met deze manifestatie uiting geven aan de kracht en de eenheid die tieners van de 'zwarte gemeenschap' van over het hele land met elkaar verbindt, een beetje in de lijn van de Million Man March in Washington die in 1995 gehouden werd.

Burgemeester Guiliani heeft nu echter - onder het mom van verkeersoverlast - Muhammad en de zijnen verbod opgelegd deze optocht in Harlem te houden. Deze repliceerde door ermee te dreigen een 'alternatieve' route voor de Million Youth March uit te stippelen die recht naar Brooklyn zou leiden, "als een duidelijke en directe confrontatie met de joden uit de buurt", zo stelde de organisator. Muhammad kwam echter op deze woorden terug en gaf er een draai aan door te stellen dat "wij onze optocht willen houden daar waar we ons thuisvoelen", refererend aan Harlem.

Muhammad is trouwens de man die in 1994 ontslagen werd uit zijn functie als woordvoeder van de Natie van Islam naar aanleiding van een speech waarin hij de joden als 'bloedzuigers' bestempelde na zowel de katholieken, de blanken als de homo's in vlammende bewoordingen te hebben bespot. Na dit voorval richtte hij de New Black Muslim Movement op, alsook de New Black Panther Party, met New York als 'standplaats'.

Toen Muhammad vorige week Guiliani's stad bestempelde als een "door joden gecontroleerde vesting" en impliceerde dat de joden evenals andere blanken die voor de burgemeester werken, in het geheim verantwoordelijk waren voor de problemen rond de Million Youth March, was voor Guiliani het hek van de dam.

"De fantasie van de man slaat werkelijk alles", schertste New Yorks burgervader. "Aan je achterban uitleggen dat alle problemen met de organisatie van je mars liggen bij een zogenaamde joodse stadsadministratie die van alles en nog wat tegen moslims heeft. Het is toch niet te vatten dat zulke uitspraken anno 1998 nog kunnen." Waarop Guiliani er bij zijn stadsbevolking op aandrong dit soort haatdragende ideologieën af te zweren.

In een poging tot enige gefundeerde uitleg over het hele voorval wist Muhammad zich min of meer in te dekken door te beweren dat zijn groepering sinds de eerste gesprekken met de stad - daterend van vorig jaar - al geopteerd hadden voor Harlem omdat ze wel veronderstelden dat - in tegenstelling tot de omgeving rond Central Park en Fifth Avenue - een optocht door 'zwart' gebied geen probleem zou zijn. "De oorlogssfeer die vandaag in de lucht hangt, valt ons dan ook niet aan te wrijven", zei Muhammad.

De burgemeester herhaalde meerdere malen dat ook groeperingen als die van Muhammad het recht hebben om te betogen, maar dat hij te gepasten tijde - in samenspraak met zijn gemeenteraad en de politie - zou beslissen waar, wanneer en of deze Million Youth March kan plaatsvinden. De stad heeft ondertussen twee alternatieve routes aan Muhammad voorgelegd, alsook een andere dag in september geopperd. "Totaal onaanvaardbaar", luidt het antwoord van Muhammed hierop.

Amy Waldman

© New York Times News Service / De Morgen-DeMix

Vertaling AW

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234