Vrijdag 27/05/2022

Impeachment Trump

Amerikaans Rekenhof: ‘Regering Trump schond wet met inhouding hulp aan Oekraïne’

Donald Trump (rechts) en de Oekraïense president Volodymyr Zelenski (links). Beeld AFP
Donald Trump (rechts) en de Oekraïense president Volodymyr Zelenski (links).Beeld AFP

De beslissing van de Trump-administratie om vorig jaar de militaire hulp aan Oekraïne in te houden, hoewel die hulp was goedgekeurd door het Amerikaans Congres, is in strijd met de wet. Dat zegt het Amerikaans Rekenhof vandaag in een rapport. Ondertussen is Oekraïne een onderzoek gestart naar het mogelijk illegaal schaduwen van de vroegere Amerikaanse ambassadrice Marie Jovanovic, een belangrijke getuige in de impeachmentprocedure tegen de Amerikaanse president. Mogelijk gebeurde dat in opdracht van bondgenoten van Trump.

KV

“Een getrouwe uitvoering van de wet staat de president niet toe zijn eigen beleidsprioriteiten in de plaats te stellen van wat door het Congres bij wet werd vastgelegd. Het Office of Management and Budget (OMB: het agentschap dat de president adviseert over het federale budget, red.) weerhield de fondsen om een politieke reden, dat is onder de wet op inbeslagneming niet toegelaten”, luidt het in het verdict van het Rekenhof.

Het Witte Huis weerlegt het oordeel van het Rekenhof en beschuldigt het agentschap van “bemoeienis” en een poging om deel uit te maken van de “mediacontroverse van de dag”.

“We gaan niet akkoord met de mening van het Rekenhof”, reageert OMB-woordvoerster Rachel Semmel. “OMB maakt gebruik van zijn autoriteit om te garanderen dat het geld van de belastingbetaler besteed wordt in overeenstemming met de prioriteiten van de president en met de wet.”

Bezorgdheid binnen OMB

Uit het rapport van het Rekenhof blijkt echter dat de beslissing om de financiële en militaire steun aan Oekraïne in te houden binnen het OMB niet door iedereen gesmaakt werd. Wanneer het Witte Huis het Pentagon de opdracht gaf om de hulp aan Oekraïne in te houden, waarschuwden verscheidene OMB-medewerkers ervoor dat dit ongepast was. Minstens twee medewerkers stapten op, deels uit bezorgdheid aangaande het geld voor Oekraïne.”

Afzetting Trump

Het oordeel van het Rekenhof komt er enkele dagen voor de impeachmentprocedure tegen president Trump aanvangt in de Senaat.

De kwestie staat centraal in de poging van de Democraten om Trump af te zetten. Hij zou immers militaire hulp hebben ingetrokken om de Oekraïense president Volodymyr Zelenski onder de druk te zetten een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter. Voormalig vicepresident Joe Biden maakt grote kans om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen op zak te steken.

Schaduwing Jovanovic

Het Oekraïens ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt vandaag dat er een gerechtelijk onderzoek werd opgestart “voor de schending van het brief- en telefoongeheim” en “inbreuk op de privésfeer” van Marie Jovanovic. Van 2016 tot het voorjaar van 2019 was ze de Amerikaanse ambassadeur, tot ze op vraag van Trump werd teruggestuurd. Volgens de New York Times moet het onderzoek nagaan of bondgenoten van Trump daarom gevraagd hadden.

Het nieuws komt er nadat het Huis van Afgevaardigden de gesprekken tussen een Amerikaanse lobbyist en Lev Parnis publiceerde. Die laatste is een Amerikaan van Oekraïense origine die dicht bij Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani staat. In die gesprekken maakt Parnas een toespeling op Jovanovic, die onder bewaking zou staan.

“Ons doel is na te gaan of de Oekraïense en internationale wetgeving op de bescherming van diplomaten geschonden is, of dat het hier gewoon gaat om opschepperij en foute informatie tijdens een informeel gesprek tussen twee Amerikanen”, aldus het ministerie in een communiqué.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234