Zaterdag 01/10/2022

Beste politici, geef ons een minister van Geluk, please

null Beeld Tini Cleemput
Beeld Tini Cleemput

Fernand Van Damme is masterstudent politieke wetenschappen en freelance-journalist voor demorgen.be. In dit opiniestuk pleit hij voor een ministerportefeuille van Geluk in de volgende Vlaamse en/of federale regering.

OPINIE

Beste Elio, Geachte Bart,
Liefste Maggie, Hallo Hilde,

De verkiezingscampagne voor de betovergrootmoeder der verkiezingen draait op volle toeren. Kwistig strooien jullie met straffe stellingen over honderdeneen onderwerpen in het rond. Belgiës loonkostenhandicap, Vlaanderens al dan niet broodnodige onderwijshervorming... Stuk voor stuk fundamentele kwesties die ons allemaal aanbelangen, dat staat buiten kijf.

Maar toch, ik mis iets. Een discussie over hoe jullie ons, Vlamingen, Belgen, zo u even wilt, tot de wereldtop van gelukkigsten op aarde zullen bombarderen. Want geluk, beste dames en heren politici, heeft uw volk nog niet helemaal gevonden. Toch niet als we het gezaghebbende World Happiness Report 2013 van de Verenigde Naties mogen geloven. Op een luttele eenentwintigste plaats staan we en daarmee doen we het pakken slechter dan ons Hollandse buren. Zij prijken op een puike vierde plaats. In de zogenaamde Better Life Index, opgemaakt door de OESO, breekt ons land evenmin potten: hoewel er geen eenduidige ranking wordt opgemaakt, bengelen we ergens in de middenmoot.

Modewoord
Geluk is al een tijdje het modewoord bij uitstek in internationale beleidskringen. Het Aziatische Bhutan heeft het voortouw genomen in een beweging die wereldleiders tot nadenken moet stemmen over hoe succes het best te definiëren valt. Geheel in hun boeddhistische traditie menen de Bhutanezen dat er meer in het leven is dan simpel winstbejag. De wereldeconomie mag van hen groeien, wat zeg ik: moet, maar dan wel in overeenstemming met het welzijn van mens en milieu. De kritiek luidt dat het kleine Bhutan haar echte problemen, de werkloosheid en corruptie, wat wil camoufleren, maar moeten dergelijke initiatieven dan per definitie naar de vuilbak worden gewezen?

Daarom pleit ik voor een minister van Geluk, beste politici. En het interesseert me niet zo erg wie van jullie dat wordt, zolang iemand er maar voor gaat. Exclusieve bevoegdheid, een gedeelde of toch maar fantoom? Geen sikkepit interesseert het me. Geluk moet een universele bevoegdheid zijn.

Uiteraard zou de ministerportefeuille Geluk in de praktijk niet zoveel voorstellen, maar het zou de toekomstige minister-president of de federale primus inter pares sieren om het potentieel van deze mini-bevoegdheid maximaal te benutten. Laat hen twee uurtjes per week vrijmaken om met positief ingestelde burgers, die niet door antipolitiek en populistisch gezwets besmet zijn, ludieke initiatieven op poten te zetten om zo niet alleen de glimlachspread met Nederland te verkleinen, maar ook het geluk en welzijn van uw burgers dus systematisch te verhogen.

Drie voorstellen
Ik geef jullie alvast graag de aanzet met deze drie voorstellen:

- Haal een kunstwerk dat tot de verbeelding spreekt, naar België. De gigantische rubbereend van de Nederlandse artiest Florentijn Hofman bijvoorbeeld. Plaats zo'n gevaarte op de binnenkoer van de Kamer en geef ons een niet mis te verstane boodschap: "Wij, politici, kunnen onszelf probleemloos relativeren. Wij zijn geen helden, maar mensen van vlees en bloed die uw geluk voorop stellen. En dat doen we met de glimlach."

- Laat publieke brievenbussen pimpen door creatief geweld. Zeg nu zelf, u deponeert toch zelf ook liever uw prehistorische briefwisseling in een Marcel-brievenbus met regenboogmotiefje dan in een doodsaaie rode versie met koude mededeling dat de bus om 17 uur vanavond wordt geledigd. Glimlach twee? Check.

- Roep NMBS-topman Jo Cornu eens snel op het matje, alstublieft. Niet omwille van het feit dat de treinen zowaar vaker op tijd rijden, maar omdat er nog geen glijbaan geïnstalleerd is in Brussel-Noord. Excuseer? Wel ja, vervang eens één van de honderd trappen in het Noordstation door een kleurrijke glijbaan. Het kind in iedere pendelaar zal ongetwijfeld opnieuw naar boven komen.

"Positief denken is niet langer voor zwervers, dromers en naïevelingen." dixit Europees President Herman Van Rompuy, die het voorwoord schreef voor 'Geluk. The World Book of Happiness' en het aan alle wereldleiders cadeau heeft gedaan. Nu de Belgen nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234