Dinsdag 17/05/2022
President Joe Biden tijdens de bekendmaking van zijn klimaatplannen.

Verenigde Staten

Biden draait klimaatbeleid Trump helemaal om

President Joe Biden tijdens de bekendmaking van zijn klimaatplannen.Beeld EPA

President Joe Biden heeft weer vergaande stappen gezet om de klimaatverandering tegen te gaan en om de Amerikaanse economie groener te maken. Nieuwe olie- en gaswinning op federaal land is tijdelijk uit den boze. Ook wil hij ruim 600.000 overheidsauto’s vervangen door elektrische.

Stieven Ramdharie

Met de presidentiële klimaatbesluiten zet de Democraat opnieuw de bijl in het omstreden klimaatbeleid van Donald Trump. Biden sloot de VS vorige week weer aan bij het Klimaatverdrag van Parijs. Ook blokkeerde hij het omstreden pijplijnproject Keystone XL, dat olie moet vervoeren van Canada naar de Amerikaanse kust.

Onder de nieuwe maatregelen is een besluit om de productie van windenergie op zee fors uit te breiden. Ook zet hij het mes in subsidies voor fossiele brandstoffen. “Wij hebben te lang gewacht om de klimaatcrisis aan te pakken”, zei Biden, die knarsetandend toezag hoe Trump de afgelopen jaren luchtig sprak over klimaatverandering. “Het is tijd om op te treden. We kunnen niet nog langer wachten. We zien het met onze eigen ogen, we voelen het.”

De president heeft zich ambitieuze klimaatdoelen gesteld. Zo wil hij dat de Amerikaanse energiesector, die nog te veel afhankelijk is van olie en gas, tegen 2030 klimaatneutraal is. Ook moet de uitstoot van broeikasgassen tot 2050 fors worden verminderd. Het moratorium op nieuwe vergunningen voor olie- en gaswinning op grond van de federale overheid moet hiertoe bijdragen.

Een minpunt is dat de pauze niet geldt voor nieuwe oliewinning op privéland en gebieden die eigendom zijn van de staten. De meeste olie- en gaswinning vindt daar plaats. Ook zijn in de laatste maanden van de regering-Trump nieuwe vergunningen afgegeven die moeilijk kunnen worden ingetrokken. Trump ging sinds zijn aantreden in 2017, tot groot genoegen van de olie-industrie, over tot uitbreiding van de binnenlandse olieproductie.

De Republikeinen, de olie-industrie en westelijke staten die fors verdienen aan de oliewinning waren er snel bij om Bidens plannen te bekritiseren. Zij waarschuwden dat de VS meer afhankelijk zullen worden van buitenlandse olie, zoals van Venezuela, en dat de maatregelen banen zullen kosten.

“Ik denk niet dat de Amerikanen terug willen naar de tijd dat ze gegijzeld werden door buitenlandse entiteiten die niet het beste met Amerika voor hebben”, sprak president Mike Sommers van het Amerikaans Petroleum Instituut, de belangenvereniging van de olie-industrie.

Miljoen nieuwe jobs

Biden verwierp de kritiek van Republikeinse Congresleden dat hij duizenden banen in de olie-industrie op de tocht zet. Volgens hem zullen miljoenen banen worden gecreëerd als zijn klimaatplannen verwezenlijkt worden. Hij doelde onder andere op banen in de auto-industrie. De president bekijkt hoe snel de overheidsauto’s en trucks kunnen worden vervangen door elektrische. Een derde van deze wagens is van het federale postbedrijf.

Alleen al in de auto-industrie kunnen er volgens Biden een miljoen nieuwe ‘klimaatbanen’ bijkomen Ook wees hij op uitbreiding van de werkgelegenheid bij bedrijven die zonnepanelen en windturbines bouwen en installeren. Tegen 2030 moet de productie van windenergie op zee, als het aan de president ligt, verdubbeld zijn.

“Als ik denk aan klimaatverandering en de antwoorden daarop, dan denk ik aan banen”, vertelde de president. “Dit zijn geen luchtdromen. Dit zijn concrete, uitvoerbare oplossingen. En we weten hoe we dit moeten doen.” Biden neemt zijn eerste belangrijke klimaatbesluiten per presidentieel decreet. Hij loopt hiermee echter het risico dat ze door een Republikeinse opvolger makkelijk teruggedraaid kunnen worden. Verwacht wordt dat hij in de komende maanden met wetsvoorstellen zal komen in het Congres om zijn klimaatbeleid een stevigere basis te geven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234