Woensdag 26/01/2022

Verkiezingen

Crombez opent aanval op Groen: “Groen kijkt niet naar koopkracht”

John Crombez. Beeld Bob Van Mol
John Crombez.Beeld Bob Van Mol

Sp.a-voorzitter John Crombez wil niet dat klimaatmaatregelen raken aan onze koopkracht. Hij zet de aanval in op de 'vrienden van Groen'. Het Antwerpse Samen-gevoel is voltooid verleden tijd.

Isolde Van Den Eynde

Het mag duidelijk zijn: voor sp.a is het klimaatdebat evenzeer een koopkrachtdebat. Dat zal John Crombez morgen op zijn congres 'Go Left' uit de doeken doen. "Wij zijn voor een klimaatwet - we steunden die wet van Groen ook in het parlement. Maar zo'n wet mag de koopkracht van de mensen niet aantasten." En daar hebben de 'vrienden van Groen' volgens Crombez veel te weinig oog voor. Nochtans heeft voorzitster Meyrem Almaci al een paar keer duidelijk benadrukt dat de ecologische transitie sociaal moet zijn. "Dat zegt ze inderdaad," erkent Crombez, "maar ik kijk naar de feiten en daar zie ik iets anders."

De sp.a-voorzitter kan bijvoorbeeld niet begrijpen dat de groenen zijn partij niet steunden om de btw op elektriciteit te verlagen van 21 naar 6 procent. Het voorstel werd uiteindelijk weggestemd. "Blijkbaar is elektriciteit voor al de anderen, ook voor de vrienden van Groen, geen basisrecht voor iedereen. De energiearmoede is al gestegen. De sociale tarieven dreigen met meer dan 20 procent te stijgen."

Rondkomen

Hij laakt ook dat de groene voorstellen voor propere lucht te weinig rekening houden met de koopkracht van de Vlaming. "Neem nu de lage-emissiezone voor heel Vlaanderen waar Groen voor pleit. Dat klinkt mooi, maar Vlamingen uit de Westhoek of uit Limburg moeten dan hun auto vervangen voor een duurdere elektrische wagen. Zorg eerder voor de nodige investeringen in openbaar vervoer. Blijf niet met voorstellen komen die het voor de bevolking moeilijker maken om rond te komen."

Dat Groen zich in Brussel keerde tegen de nieuwe metroplannen, stuit ook op onbegrip bij Crombez. "Dat is nu eens een maatregel die ervoor zorgt dat er betaalbaar en kwaliteitsvol vervoer is wanneer in Brussel de lage-emissiezone wordt ingevoerd." Dat protest werd intussen door Groen wel al rechtgezet.

"Zowel N-VA als Groen polariseert in het klimaatdebat", vindt Crombez. "N-VA sust dat de technologie het wel zal oplossen, maar Groen kijkt te weinig naar de gewone mensen."

Dat sp.a gewoon worstelt om in de klimaatdiscussie haar plaats te vinden, ontkent Crombez. Hij betwist ook dat hij in feite zegt wat Bruno Tobback tien jaar geleden toegaf: iedereen weet wat hij moet doen, maar raak dan maar nog eens verkozen. "Sp.a neemt een unieke positie in. Ja voor het klimaat, neen tegen minder koopkracht. En wij durven écht wel moeilijke maatregelen op tafel te leggen, zoals het geleidelijk afschaffen van de salariswagens - in ruil krijgen de mensen dan meer netto."

De socialistische kopstukken op de nieuwjaarsreceptie. Beeld Bob Van Mol
De socialistische kopstukken op de nieuwjaarsreceptie.Beeld Bob Van Mol

Sp.a houdt meer dan ooit vast aan haar oude electorale recept. Niet helemaal onterecht, aangezien peilingen aantonen dat een groot deel van de bevolking niet voelt dat de koopkracht toeneemt. Maar in tegenstelling tot de lokale verkiezingen is een progressief front ver weg. Het maakt meteen duidelijk dat de klimaatcoalitie waar Almaci zo voor pleit, flink wat voeten in de aarde zal hebben. De aanval naar de concurrent op links - die de wind in de zeilen heeft - is ingezet. Crombez lijkt bijna te willen roepen: 'No more mister nice guy'.

"Waarom zou ik mister nice guy moeten zijn?", antwoordt de voorzitter. "Koopkracht is té belangrijk voor zoveel gezinnen. We kunnen ons niet permitteren dat de noden van een groot deel van de bevolking worden genegeerd. Woensdag hebben bijzonder veel mensen het werk neergelegd voor meer loon. En ze hebben een punt. Ze worden belachelijk gemaakt door rechts en het kapitaal, en ik zag woensdag geen steun van Groen. Zie het niet als een aanval naar Groen maar eerder als een oproep. Ik wil duidelijkheid vóór de verkiezingen van 26 mei: wat zal de impact zijn voor de werkende mensen?"

'Zowel N-VA als Groen polariseert in het klimaatdebat', vindt Crombez. Volgens de sp.a-voorzitter kijkt Groen 'te weinig naar de gewone mensen'. Beeld Bob Van Mol
'Zowel N-VA als Groen polariseert in het klimaatdebat', vindt Crombez. Volgens de sp.a-voorzitter kijkt Groen 'te weinig naar de gewone mensen'.Beeld Bob Van Mol
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234