Vrijdag 30/09/2022

Politiek

Demir: "Geen reden om excuses aan te bieden"

Staatssecretaris Zuhal Demir. Beeld BELGA
Staatssecretaris Zuhal Demir.Beeld BELGA

Premier Charles Michel heeft staatssecretaris Zuhal Demir tot de orde geroepen na haar harde uithaal naar coalitiepartner CD&V in De Zondag. Wouter Beke eist nu dat Demir publiekelijk haar excuses aanbiedt, maar dat is Demir niet van plan.

Redactie

"De premier reageerde fel in zijn telefoontje naar de staatssecretaris", zegt Michels woordvoerder. "De woorden die ze gebruikt, zijn deloyaal en onaanvaardbaar binnen de coalitie. De premier tolereert deze houding absoluut niet".

Zuhal Demir (N-VA) verweet CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke onder meer "moslims te zien als kiesvee". Demir baseert haar stelling op een aantal uitspraken van CD&V-ers.

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageerde boos op de uitlatingen van de N-VA-staatssecretaris. Hij eiste publieke excuses. "Het is niet alleen weinig respectvol en onfatsoenlijk, de grenzen voorbij. Maar het is natuurlijk ook onaanvaardbaar, zeker van een staatssecretaris die het beleid hoort uit te voeren, die een coalitiemeerderheid gevormd heeft en die dit soort uithalen absoluut niet moet doen. De premier heeft haar daar ook duidelijk voor op de vingers getikt."

"Ik ben wel wat gewoon geworden", schrijft Beke nog op zijn website. "Dat de fatsoensgrenzen bij sommigen rekkelijk zijn, had ik ook al even door. Maar de bodem lijkt nu echt weggeslagen. Met uitspraken die Filip Dewinter zouden laten blozen."

Geen excuses

Maar Demir zelf is niet van plan om haar excuses aan te bieden. Dat heeft haar woordvoerder meegedeeld aan Belga. Wel is ze bereid om in te gaan op de vraag van premier Charles Michel om de toon iets te milderen.

"We weten niet waarom we excuses zouden moeten aanbieden", zo zegt haar woordvoerder. Hij erkent wel dat Demir een telefoontje van premier Charles Michel heeft gehad over de kwestie. "Hij heeft ons gevraagd om iets diplomatischer te zijn in onze formuleringen. En dat zullen we ook doen", klinkt het.

Demir benadrukt dat de uitspraken niet voor problemen binnen de regering vormen. "Dit is geen regeringszaak. Er is ook geen discussie over regeringsdossiers. Er is enkel een partijvoorzitter die zich aangesproken voelt over enkele vaststellingen die in het interview zijn gedaan."

Strategie

Beke laat ook uitschijnen dat hier een strategie achter zit. "Dat is een lijn van een staatssecretaris maar misschien bij uitbreiding van een partij die in toenemende mate de polarisatie opzoekt", klinkt het over coalitiepartner N-VA.

"De premier reageerde fel in zijn telefoontje naar de staatssecretaris", klinkt het.Beeld BELGA

De woordvoerder van Demir blijft op de oppervlakte. "De staatssecretaris heeft begrip voor de situatie van de premier, die haar vanochtend heeft gebeld", zegt hij. "Het is logisch dat hij vanuit zijn functie zegt dat ze voorzichtiger moet communiceren."

"CD&V is de nieuwe moslimpartij"

In het interview met De Zondag zegt Demir over CD&V dat "alles kan in ruil voor stemmen". "Dat is onverantwoorde politiek. Politici moeten de democratische waarden onderschrijven. Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij", zegt de N-VA-politica over haar coalitiepartner in de federale regering.

"Mieke Van Hecke die zegt dat haar partij de enige optie is voor moslims", geeft ze een voorbeeld. "Of in Genk: CD&V-burgemeester Wim Dries en zijn schepen van Turkse afkomst Ali Caglar die twee jaar geleden op de eerste rij staan te applaudisseren voor Erdogan. Diezelfde schepen zei onlangs zelfs dat de persvrijheid er in Turkije op vooruitgaat. Denk je dat Wouter Beke die man terugfluit? Helemáál niet", luidt het in De Zondag. Ook het feit dat CD&V-parlementslid Veli Yüksel niet wou weten van de herdenking van de Armeense genocide en hiervoor niet op de vingers werd getikt door Beke, krijgt kritiek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234