Maandag 08/08/2022

Gent

Deze onzichtbare Gentse schepen is de postjeskampioen

Martine De Regge, geflankeerd door Christophe Peeters (Open Vld) en Elke Decruynaere (Groen). Beeld BELGA
Martine De Regge, geflankeerd door Christophe Peeters (Open Vld) en Elke Decruynaere (Groen).Beeld BELGA

Niet Daniël Termont of Tom Balthazar, maar schepen Martine De Regge blijkt met veertien betaalde mandaten de kampioen van de sp.a in Gent. Ze duikt ook op in de vzw CEVI, de schimmige moedermaatschappij van het Gentse Centrum voor Informatica.

Cathy Galle

In de nasleep van de Publipart-affaire komt nu ook een ander Gents vehikel in het vizier. De nv CEVI, het Centrum voor Informatica uit Gent levert sinds 1971 informaticatoepassingen aan lokale besturen. Maar de moedermaatschappij ervan, de vzw CEVI, blijkt niet meer dan een beleggingsclub te zijn, schrijft De Tijd op basis van eigen onderzoek.

Opvallende naam daar is Martine De Regge, sp.a-schepen van Personeel, Stadsgebouwen en Facility Management. Ze heeft maar liefst vijf zitjes bij CEVI: een als bestuurder, een als lid van het directiecomité en daarnaast nog drie bij vennootschappen van de onderliggende IT-groep.

Martine De Regge is sinds 1995 een vaste waarde in het Gentse stadsbestuur. Ze komt uit de arbeidersvleugel van de partij en woont op de Muide, een typische volkswijk in de schaduw van de Gentse haven. Ze wordt weleens de 'meest onzichtbare schepen van Gent' genoemd, omdat ze meestal in de luwte opereert. Vraag een Gentenaar welke bevoegdheid ze heeft en niemand kan antwoorden. In de politieke arena maakt ze ook niet altijd de beste indruk. Maar volgens insiders slaagt ze er wel in bergen werk te verzetten. Haar grootste verdienste? Het bewaren van de sociale vrede binnen het stadspersoneel tijdens een lastige besparingsoperatie.

Buiten Gent is ze vooral bekend als de schepen van de Schaapsstal, de bijnaam die de Gentenaars gaven aan de gigantische en fel omstreden houten stadshal op het Emile Braunplein. En van het zogenaamde 'houtwormincident'. Tijdens een debat over die stadshal in De zevende dag, net voor de verkiezingen in 2012, vroeg toenmalig kandidaat-burgemeester voor de N-VA Siegfried Bracke haar op het einde van de discussie of dat 'houten ding' wel bestand was tegen houtworm. Want hij had gehoord dat zo'n behandeling niet begroot was. Waarop De Regge hardop in lachen uitbarstte en Bracke uitlegde dat het houtwormverhaal een van de ludieke grapjes was die werden verteld bij de rondleidingen rond de nieuwe stadshal. De dagen erna vlogen de grapjes op het internet en elders heen en weer.

Stemmenkanon

In 2012 haalde De Regge met 4.319 voorkeursstemmen bij de Gentse socialisten de derde plaats, na burgemeester Daniël Termont en Tom Balthazar. Een opmerkelijke score, want ze was zowat de meest belaagde schepen van de vorige legislatuur. Als schepen van Openbare Werken en Mobiliteit lag ze vaak in de vuurlinie. De files, grote infrastructuurwerken en ja, de stadshal, het werd haar op gemeenteraden allemaal aangerekend. En als het haar te veel werd, reageerde ze soms bits. Op de kartellijst voor de verkiezingen moest ze zelfs enige plaatsen naar achteren schuiven. Maar De Regge sprong, met dank aan haar overwegend volkse en vooral erg trouwe achterban, over haar concurrenten.

Dat net een wat onzichtbare, volkse schepen mandatenkampioen blijkt te zijn, is opvallend en zorgt in Gent voor heel wat gefronste wenkbrauwen. Martine De Regge heeft veertien betalende mandaten, waaronder de vijf bij de vzw CEVI. Ze is ook voorzitter van Farys, de intercommunale die begon als watermaatschappij, maar nu vooral fiscale constructies opzet waarvoor de Bijzondere Belastinginspectie een bijzondere interesse heeft.

Net als de rest van haar partij en kartelpartners van Groen maakte ze eerder deze week haar inkomen bekend. Ze verdient ongeveer 4.250 euro netto per maand. Maar die openheid is niet voldoende voor oppositiepartij Vlaams Belang. De partij wil volgende maandag op de gemeenteraad alvast het ontslag van de schepen vragen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234