Dinsdag 05/07/2022

Open VldUpdate

Digitale stemming bij Open Vld al meteen stilgelegd: wachten op groen licht om procedure te hervatten

De vier kandidaten voor het voorzitterschap van Open Vld. Beeld BELGA
De vier kandidaten voor het voorzitterschap van Open Vld.Beeld BELGA

Sinds 10 uur vandaag kunnen de leden van Open Vld stemmen voor een nieuw partijbestuur én een nieuwe voorzitter. Maar de verkiezingen zijn in mineur gestart: al meteen doken de eerste technische problemen op én het zou zelfs mogelijk zijn om twee keer te stemmen. De kiesprocedure wordt van nul herstart.

BW en FME

Het was de deurwaarder van kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert die al snel merkte dat het kiessysteem niet waterdicht was: hij ontdekte dat het mogelijk was om via verschillende browsers meerdere keren te stemmen. Na een klacht werd het stemsysteem snel stilgelegd.

Niet Lachaert, maar een andere kandidaat-voorzitter Els Ampe was degene die met het nieuws wou uitpakken. “Niet te geloven, maar de voorzittersverkiezingen van Open Vld liggen nu al stil”, steekt Els Ampe van wal. “Ik heb zelf geprobeerd om te stemmen vanmorgen en er waren problemen. Nu blijkt dat je zelfs twee keer zou kunnen stemmen.” Kandidaat-voorzitter Ampe is niet te spreken over deze gang van zaken. “Dat kan echt niet. Correcte verkiezingen zijn de basis van de democratie. De vrees van sommigen dat de verkiezingen niet eerlijk zouden verlopen, blijkt nu waarheid te worden.”

Het filmpje kon niet meteen op waardering van haar medekandidaten rekenen. “Je zou beter mee aan de kar trekken om te zorgen dat het systeem waterproof is. Tot hiertoe konden we niet op jouw getuige rekenen om de nodige beveiligingen in te bouwen. Doe iets ipv te tweeten”, aldus Lachaert, wiens team de bug gevonden heeft en gemeld heeft aan het kiescomité. Ook de andere kandidaat-voorzitter Bart Tommelein was niet te spreken over de actie van Ampe. “De stemming staat nochtans onder leiding van een gerechtsdeurwaarder met mogelijkheid getuigen te sturen als kandidaat-voorzitter. En ze werden dan ook onmiddellijk stilgelegd, liet mijn getuige me alvast weten.”

Els Ampe is één van de vier kandidaat-voorzitters, naast burgemeester van Oostende Bart Tommelein, federaal fractieleider Egbert Lachaert en de onbekendere Stefaan Nuytten. De voorzittersverkiezingen kwamen er niet zonder slag of stoot. Normaal gezien zouden ze eind maart plaatsvinden, maar door het coronavirus werden ze uiteindelijk met twee maanden uitgesteld. Dat uitstel werd niet door alle kandidaten met gejuich onthaald, met name omdat de campagne - de debatten, online campagne en plaatsbezoeken - al grotendeels gevoerd was. De afspraak om de campagne ‘sober en sereen’ te laten verlopen, werd ook niet door alle kandidaten nageleefd.

Wachten op groen licht

Vanaf vandaag 10 uur konden alle stemgerechtigde leden digitaal of telefonisch hun stem uitbrengen. Door de technische problemen moet de procedure echter worden overgedaan.

De technische fout werd inmiddels uit het stemsysteem verwijderd. Vooraleer de stemming kan worden overgedaan, wordt het gehele systeem opnieuw volledig gecontroleerd en geverifieerd. De heropstart zal pas gebeuren na groen licht van ICT-experts, de gerechtsdeurwaarder, het Kiescomité van de partij en de getuigen van de vier kandidaat-voorzitters, zo werd vanavond bij de Vlaamse liberalen vernomen. Leden die al gestemd hadden, zullen dat opnieuw moeten doen.

Vrijdagnamiddag 22 mei zou de uitslag van de eerste ronde bekendgemaakt worden. Heeft geen van de kandidaten een absolute meerderheid, dan volgt een tweede ronde. Die start op maandag 25 mei om 10 uur en loopt tot 29 mei om 12 uur. Uiterlijk eind mei weten we dus wie de komende jaren - een voorzittersmandaat duurt in principe vier jaar - aan het hoofd zal staan van de Vlaamse liberalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234