Woensdag 19/01/2022

5 vragenEmir Kir

‘Exit Emir Kir uit PS maakt paars-groen onmogelijk’

Emir Kir, PS-Kamerlid en burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Beeld BELGA
Emir Kir, PS-Kamerlid en burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.Beeld BELGA

De tuchtcommissie van de PS heeft Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten Node, uit de partij gezet. Een opmerkelijke beslissing met mogelijk verstrekkende gevolgen. Hoofdredacteur en Brusselaar Bart Eeckhout legt uit.

Redactie

Wat is er precies gebeurd?

Bart Eeckhout: “De tuchtcommissie van de PS heeft vannacht beslist dat Emir Kir uit de partij gezet wordt. Die beslissing gaat meteen en zonder pardon in: de heer Kir is dus vanaf nu geen lid meer van de PS. Dat is nogal wat. Kir is burgemeester in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node en Kamerlid. Het is recentelijk nog gebeurd dat de tuchtcommissie voor de allerzwaarste sanctie koos. De Luikse politicus-bestuurder Stéphane Moureau, spin in de Nethys-affaire, is ook uit de partij gezet. En ook de voormalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur had dat lot kunnen treffen, na zijn rol bij daklozenorganisatie Samusocial, maar hij besliste tevoren om zelf uit de PS te stappen.

“De beslissing komt vrij onverwacht. Geen enkele Franstalige krant had er vanochtend op geanticipeerd. Verwacht werd dat Kir ook deze keer wel zou ontsnappen, te meer omdat hij al een mea culpa had geslagen.”

Wat heeft Emir Kir mispeuterd?

“Hem wordt aangewreven dat hij nogal hartelijke banden zou onderhouden hebben met twee Turkse burgemeesters van de MHP, een radicaalrechtse partij die banden heeft met de ultranationalistische Grijze Wolven. De delegatie was in Brussel voor een vergadering op Europees niveau, en Kir ontving hen. Een ongelukje, claimde Kir achteraf, maar een partijmedewerker dook een ontmoeting op van Kir met MHP-politici in Turkije, in het geboortedorp van zijn ouders.

“Die connectie met uiterst rechts ligt zeer gevoelig bij de PS-top. De Parti Socialiste beroemt er zich op dat ze een uiterst strikt cordon sanitaire aanhoudt ten aanzien van het Vlaams Belang, of uiterst rechtse formaties in Franstalig België. Daar wordt niet mee gepraat, punt. Onlangs ontstond er in Franstalig België bijvoorbeeld ophef over een interview dat PVDA-voorzitter Peter Mertens gaf samen met VB-voorzitter Tom Van Grieken. Zoiets zou een PS’er nooit of te nimmer (mogen) doen. Dan ligt het gevoelig als een van je politici gezellig op de foto gaat met radicaal-rechtse buitenlandse politici.”

Emir Kir is in Vlaanderen amper bekend. Is hij dan zo belangrijk?

“Toch wel. Emir Kir is een selfmade man, die sinds 2000 pijlsnel binnen de Brusselse PS omhoog geschoten is. Hij was in het verleden al meermaals staatssecretaris in de Brusselse regering en minister in de Franse gemeenschapsregering (2004-2012), en sinds 2012 is hij burgemeester in Sint-Joost, een arme, dichtbevolkte gemeente met een grote mix van nationaliteiten.

“Rond de man heeft altijd een geurtje van affairisme en cliëntelisme gehangen, en zijn politieke optreden was vaak eigengereid en op het randje. Maar hij is en blijft één van de allergrootste stemmenkanonnen in de hoofdstad. Bij de verkiezingen van 2018 haalde hij in Brussel nog ruim 18.000 voorkeurstemmen op de Kamerlijst, het tweede meeste van zijn partij.”

Wat zijn de gevolgen voor de PS?

“Die kunnen groot zijn. De exit van Kir kan ingrijpender zijn voor de PS in Brussel dan de affaire-Samusocial (schandaal waarbij toenmalig burgemeester Mayeur en partijgenoten grote vergoedingen opstreken als bestuurder bij een daklozenorganisatie, red). Toen daverde de Brusselse PS op haar grondvesten, maar bleef de electorale impact al bij al beperkt. Ook politiek blijft de PS vandaag gewoon aan het commando, zowel in het Brusselse stadhuis als in de Brusselse regering.

“Eén van de redenen waarom de klap bij de verkiezingen in 2018 en 2019 nog redelijk kon opgevangen worden is dat de PS kon blijven rekenen op veel stemmen in de brede migrantengemeenschappen. Een politicus als Kir trekt vrij schaamteloos de etnische, Turks-Belgische kaart. Vandaar ook de flirt met politici uit het Grijze Wolven-milieu. Als zo’n politicus vertrekt, dreigt hij evenwel meteen al zijn kiezers mee te nemen. Als het etnische electoraat van de PS begint weg te lekken, kunnen de gevolgen groot zijn voor de machtsverhoudingen in de hoofdstad.”

Zijn er ook buiten Brussel gevolgen?

“Welja. Emir Kir is ook Kamerlid. Als hij niet meer namens de PS zetelt, verliest die partij dus een zetel in de Kamer. Meteen kan alweer één regeringsoptie geschrapt worden: paars-groen. De combinatie van liberalen, socialisten en groenen zonder CD&V of cdH had immers maar één zeteltje overschot. Die is nu weg. Dus voor de federale regeringsvorming is de conclusie: exit paars-groen. Als de PS een regering wil vormen zonder N-VA, zal het met christen-democraten moeten.”

Hoofdredacteur Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert
Hoofdredacteur Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234