Woensdag 29/06/2022

Gent

Gentse liberale oud-schepenen verenigen zich en eisen schepenpost voor Christophe Peeters

Dat Christophe Peeters niet opnieuw schepen wordt, blijft de gemoederen verhitten bij Open Vld Gent Beeld Wannes Nimmegeers
Dat Christophe Peeters niet opnieuw schepen wordt, blijft de gemoederen verhitten bij Open Vld GentBeeld Wannes Nimmegeers

De Gentse liberalen leggen zich nog steeds niet neer bij het feit dat Christophe Peeters zijn schepenambt kwijtspeelde aan Sami Souguir. Alle nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters van Open Vld Gent (behalve Fientje Moerman), tekenden een gezamenlijke brief aan voorzitter Gwendolyn Rutten én aan Mathias De Clercq, en eisen daarin dat Souguir zich terugtrekt. Een klacht bij de statutaire commissie komt er zeker, een klacht bij de burgerlijke rechtbank blijkt ook mogelijk.

Sabine Van Damme

Sas van Rouveroij, Geert Versnick, Erwin Devriendt, Frank Wijnakker, Catharina Segers en Guy Serraes. Het zijn geen kleine namen in Gent. Meer nog, het zijn alle nog levende, liberale gewezen schepenen of OCMW-voorzitters van de laatste 30 jaar. Alleen Fientje Moerman, die voortaan Rebecca Vanden Broucke heet, is niet gevraagd om mee te tekenen. De liberalen willen haar onafhankelijkheid als rechter in het grondwettelijk hof niet in het gedrang brengen, zo duiden ze onderaan de brief.

Lees ook

Na 18 jaar schepen af: liberale broedermoord in Gent

Dat zoveel vooraanstaande liberalen samen aan hetzelfde zeel trekken in Gent is ongezien. De teneur van hun brief is ook meer dan duidelijk. Zij eisen dat Peeters, en niet Souguir, schepen wordt. Ze gaan er ook van uit dat Mathias De Clercq minstens op de hoogte was van de ‘coup’ tegen Peeters. Hun redenering luidt: “Wij menen dat wat zaterdag gebeurd is, indruist tegen de belangen van de partij want Sami is op basis van een foute en misleidende procedure gestemd door het bestuur. Aangezien M. Daman openbaar schuldig pleit en ontslag heeft genomen, betekent deze expliciete schuldbekentenis tevens dat de partijvoordacht onregelmatig is. Aangezien de procedure onregelmatig was, is ook het resultaat zo en kan er geen gevolg aan worden gegeven.”

Voor de briefschrijvers is het duidelijk. Zij stellen: “Samengevat: Sami ziet zijn fout in. Zijn voordracht moet ingetrokken worden. Hoe dit decretaal op een correcte manier kan worden afgewikkeld moet bekeken worden. Desgevallend met een aanstelling waarna onmiddellijk ontslag volgt. Indien hij dat niet inziet, wordt hem dat inzicht bijgebracht.” Ze stellen ook nog dat minstens één bestuurslid klacht zal indienen bij de statutaire commissie van de partij, en dat het Peeters vrij staat een burgerlijke procedure op te starten, omdat hij door de onregelmatige procedure schade lijdt.

Opvallende uitsmijter van de brief: “Met onze oproep sluiten wij ons aan bij de vraag op Facebook van Alexis De Clercq, peter en onvoorwaardelijke vriend van Mathias, aan Sami: “om vrijwillig zijn kandidatuur in te trekken zodat Christophe in ere wordt hersteld.”

Gwendolyn Rutten en Mathias De Clercq kregen een brief van alle Gentse nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters van de voorbije 30 jaar (behalve Fientje Moerman) Beeld BELGA
Gwendolyn Rutten en Mathias De Clercq kregen een brief van alle Gentse nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters van de voorbije 30 jaar (behalve Fientje Moerman)Beeld BELGA

Veel tijd hebben de liberalen niet meer om hun zin door te drijven. Woensdag wordt de voordrachtakte ingediend, en zijn de schepenen de facto aangeduid. Op 3 januari moeten ze dan nog hun eed afleggen op het stadhuis. Uiteraard staat het elke schepen vrij ontslag te nemen wanneer hij of zij dat nodig acht, waarop gealludeerd wordt in de brief. Want met de kerstdagen in het vooruitzicht, is woensdag uiteraard kort dag.

Geen van de ondertekenaars van de brief was bereid om commentaar te geven. Ook de woordvoerder van Open Vld nationaal, Mathias De Clercq en Sami Souguir gaven niet thuis.

De brief van de oud-schepenen van Open Vld Gent Beeld VDS
De brief van de oud-schepenen van Open Vld GentBeeld VDS
De brief van de oud-schepenen van Open Vld Gent Beeld VDS
De brief van de oud-schepenen van Open Vld GentBeeld VDS
De Facebookpost van Alexis De Clercq, de nonkel van Mathias Beeld VDS
De Facebookpost van Alexis De Clercq, de nonkel van MathiasBeeld VDS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234