Dinsdag 09/08/2022

Gemeenteraadsverkiezingen

Gentse sp.a gaat vol voor vernieuwing

Rudy Coddens (sp.a) en Elke Decruynaere (Groen) nemen respectievelijk de eerste en de tweede plaats in op de gemeenschappelijke lijst, die verder wordt ingevuld met jong talent. Beeld rv
Rudy Coddens (sp.a) en Elke Decruynaere (Groen) nemen respectievelijk de eerste en de tweede plaats in op de gemeenschappelijke lijst, die verder wordt ingevuld met jong talent.Beeld rv

De Gentse sp.a trekt bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober voluit de kaart van de vernieuwing en verjonging. 20 van de 35 sp.a-kandidaten stonden in 2012 niet op de gemeenteraadslijst. Op die manier willen ze komaf maken met het beeld dat socialisten zich aan hun zitje vastklampen.

Dieter Bauwens en Cathy Galle

Net als in 2012 komen sp.a en Groen samen op in Gent. De kartellijst telt 53 kandidaten, 35 van sp.a en 18 van Groen. Op dit moment leggen beide partijen elk nog de laatste hand aan hun eigen lijst, daarna leggen ze beide lijsten samen. Bedoeling is om op zaterdag de volledige kartellijst goed te keuren op een congres.

In sp.a-kringen is alvast te horen dat ze volop inzetten op nieuwe kandidaten. Dat blijkt ook uit de cijfers, die De Morgen uit betrouwbare bron kreeg. Iets meer dan de helft van de kandidaten, 18 van de 35, hebben nog nooit op een verkiezingslijst gestaan. Twee andere kandidaten, onder wie Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke, kwamen in 2012 op voor de provincieraad en kandideren nu voor de gemeenteraad. Dat brengt het totaal aantal nieuwkomers op 20. Een duidelijk signaal, en dat was nodig. Na de Optima-, Publipart- en andere schandalen was immers het beeld ontstaan van socialisten die zich aan de macht vastklampen, en in allerlei raden van bestuur gretig zitpenningen opstrijken.

Na de Optima-, Publipart- en andere schandalen wil John Crombez komaf maken met het beeld van socialisten die zich aan de macht vastklampen. Beeld Eric de Mildt
Na de Optima-, Publipart- en andere schandalen wil John Crombez komaf maken met het beeld van socialisten die zich aan de macht vastklampen.Beeld Eric de Mildt

Met dat beeld wil de Gentse sp.a komaf maken. Dat is ook wat nationaal voorzitter John Crombez de lokale afdelingen heeft gevraagd. Crombez wil onder meer op elke lijst een jongere bij de eerste drie kandidaten. Aangezien sp.a en Groen in Gent in kartel opkomen, zal het daar wellicht om de vierde plaats gaan. In socialistische kringen wordt gefluisterd dat gemeenteraadslid Astrid De Bruycker, een jonge dertiger, veel kans maakt op die plek. Aan jongeren geen gebrek overigens bij sp.a. Liefst zeven twintigers maken hun opwachting op de lijst. Ter vergelijking: in 2012 trokken de socialisten met amper twee twintigers, waaronder De Bruycker, naar de kiezer.

Veel nieuwkomers betekent natuurlijk ook dat heel wat mensen die in 2012 nog kandidaat waren, er dit keer niet meer bij zijn. De bekendste voorbeelden zijn voormalig schepen en tot een jaar geleden kandidaat-burgemeester Tom Balthazar en Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche. Al duwt die laatste wel de provincieraadslijst.

Ook Groen

Ook Groen zal met heel wat nieuwe kandidaten voor de dag komen, klinkt het in de wandelgangen. Om hoeveel nieuwkomers het gaat, is nog niet duidelijk. Een regelmatige vernieuwing van het politieke personeel zit ook een beetje in het groene dna. Tot in de jaren 90 gold bij Agalev een rotatieprincipe waarbij iemand een mandaat niet meer dan twee termijnen mocht bekleden. Van dat principe is Groen al een hele tijd geleden afgestapt, maar meer nog dan bij andere partijen worden de merites van elke mandataris aan het eind van elke legislatuur grondig geëvalueerd.

Dat Rudy Coddens (sp.a) de kartellijst trekt en Elke Decruynaere (Groen) de tweede plek inneemt, was al langer bekend. De rest van de top-vijf ziet er wellicht als volgt uit: op 3 schepen Resul Tapmaz (sp.a), op 4 gemeenteraadslid Astrid De Bruycker (sp.a) en op 5 schepen Filip Watteeuw (Groen). Onderaan de lijst zouden behalve afscheidnemend burgemeester en lijstduwer Daniël Termont (sp.a) onder meer Kamerleden Evita Willaert (Groen) en Karin Temmerman (sp.a) en schepen Martine De Regge (sp.a) staan. Net als in 2012 zal de kartellijst voor de helft (26 op 53 plaatsen) uit vrouwen bestaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234