Maandag 27/06/2022

AchtergrondVerkiezingen VS

Hoe Trump van zijn ziekte een heldenverhaal maakt

De Amerikaanse president Donald Trump verwijdert zijn mondkapje op het balkon van het Witte Huis. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump verwijdert zijn mondkapje op het balkon van het Witte Huis.Beeld AFP

Als Trump iets heeft geleerd van zijn coronabesmetting, dan is het wel dat je elke zwakte kunt omdraaien in een kracht. In de wereld van de president is zijn ziekte inmiddels een heldenverhaal, waarin hij zich heeft opgeofferd voor het Amerikaanse volk.

Natalie Righton

Het zal een klap in het gezicht zijn geweest voor de nabestaanden van de 210.000 Amerikanen die zijn gestorven aan corona. De Amerikaanse president Donald Trump liet zijn terugkeer naar het Witte Huis maandagavond filmen alsof een Hollywoodheld zojuist op eigen kracht de vijand had verslagen. In werkelijkheid kreeg hij een experimentele medicatiecocktail die geen van de andere zeven miljoen besmette Amerikanen tot nu heeft gehad. Áls Trump al daadwerkelijk is opgeknapt, komt dat door het medicijn en zijn artsen en niet door hemzelf.

Maar de president ziet dat anders. Trump ziet zichzelf als een sterke leider, omdat hij zijn coronabesmetting naar eigen zeggen te boven is gekomen – volgens zijn artsen is hij overigens nog steeds ziek.

Bovendien ziet de president zichzelf als een martelaar, zo blijkt uit een verklaring die hij zaterdag heeft gedicteerd aan zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. “Ik moest het virus confronteren, zodat het Amerikaanse volk niet meer bang hoeft te zijn”, zei hij volgens Giuliani. Door ziek te worden heeft hij zichzelf dus opgeofferd voor een hoger doel, namelijk de gezondheid van zijn volk, aldus Trump.

Dat is niet alleen grootheidswaanzin. Zijn uitspraken passen bij het zorgvuldig opgebouwde imago dat Trump graag van zichzelf tentoonspreidt: een krachtige leider die onder alle omstandigheden controle heeft over de situatie. Eerder bestempelde hij zichzelf als de president van law and order, die ervoor heeft gezorgd dat Amerika veilig blijft. En nu is hij opgestaan om zijn volk te beschermen tegen corona, zo luidt de nieuwe boodschap.

Heldenvideo’s

De nieuwste spin van Trump als coronaheld werd kracht bijgezet door twee video’s die hij maandag van zichzelf liet maken. In de eerste zien we hoe de eerder genoemde presidentiële helikopter hem vanuit het ziekenhuis terugbrengt naar het Witte Huis. Terwijl de nog besmettelijke president zonder mondkapje zijn volk toezwaait vanaf zijn veranda, klinkt bombastische muziek die normaal te horen is bij de eindstrijd van een heldenfilm.

In het tweede filmpje laat de president onomwonden weten dat hij zich als een soldaat voelt die zich heeft opgeofferd voor zijn land: “Ik ga weer terug naar de frontlinie. Als jullie leider moest ik dat doen. Ik wist dat het gevaarlijk kon zijn, maar ik moest het doen. Ik stond voorop, ik leidde. Elke echte leider zou doen wat ik heb gedaan. Ik weet dat er een risico is, een gevaar, maar dat is oké.”

Met de filmpjes, zo zegt Trump zelf expliciet, wil hij bereiken dat Amerikanen niet meer bang zijn voor het virus. Ze moeten hun leven er niet door laten beheersen. In Amerika zijn inmiddels de beste medicijnen beschikbaar en een vaccin is er ook bijna, houdt Trump hen voor.

Spugen op het graf

Afgezien van het feit dat dit opmerkelijke uitspraken zijn voor een coronapatiënt die nog niet is genezen – en dus nog steeds ernstig ziek kan worden – is het ook een lastige boodschap voor al die nabestaanden die geliefden hebben verloren aan het virus.

De dood van een naaste is per definitie iets treurigs, bovendien hebben de meeste Amerikanen geen toegang tot de dure medicijnen en het tienkoppige artsenteam van Trump. Sterker, miljoenen Amerikanen zijn onverzekerd en hebben dus helemaal geen toegang tot zorg. Zij vochten, net als de president, hard tegen de ziekte, maar bezweken toch.

“Het was alsof hij op mijn vaders graf spuugde”, zei een arts maandag tegen CNN over de uitspraken van Trump. Ze verloor haar vader aan corona en haar zus heeft het virus momenteel nog. “Het voelt als een stomp in de maag voor mijn zus en is gewoonweg niet respectvol naar de 210.000 Amerikanen die stierven.”

Trump maandag na zijn vertrek uit het ziekenhuis. Beeld Reuters
Trump maandag na zijn vertrek uit het ziekenhuis.Beeld Reuters

Verkiezingen

De meerderheid van Amerikanen had al voordat Trump ziek werd weinig vertrouwen in zijn aanpak van de coronacrisis. Vooralsnog zijn er geen tekenen dat zijn coronabesmetting daar positieve verandering in heeft gebracht – eerder het tegenovergestelde. Toch probeert de president zijn ziekte nu in te zetten om zijn zwakke reputatie als nationale bestrijder van het virus op te kalefateren.

Met nog een krappe maand te gaan voor de verkiezingen zal Trump het hard nodig hebben om met een succesverhaal te komen. Zijn rivaal Joe Biden ligt al maanden voor in de peilingen. Sinds maandag vertelt de president daarom dat hij door zijn ziekte inzichten zou hebben gekregen die Biden nog niet heeft. “Ik heb geleerd (van het virus, NR) door naar school te gaan”, zegt Trump in een videobericht dat telkens door het team wordt aangehaald. “Ik heb echt geleerd en niet alleen maar iets uit een lesboekje gelezen. Ik begrijp het nu.”

Ook zijn campagneteam en politieke bondgenoten draaien sinds maandag overuren om het heldenverhaal van de zieke president te vertellen. “Hij heeft al ervaring als opperbevelhebber en zakenman. Nu weet hij ook nog hoe je als individu het coronavirus moet bestrijden. Dat soort eerstehands ervaringen heeft Joe Biden niet”, zei campagnewoordvoerder Erin Perrine maandag tegen nieuwszender Fox News.

De jonge senator Kelly Loeffler maakte het het bontst. Zij twitterde maandag een nepfilmpje van Trump die worstelt met een man op wiens hoofd een plaatje van een virusdeeltje was geplakt. Trump hoekt het virus neer. Loeffler schreef erbij: “Covid maakte geen enkele kans tegen Donald Trump.”

De president is volgens haar dus niet alleen een held, maar ook nog eens immuun voor het dodelijk virus dat momenteel heel de wereld in zijn greep heeft. Het valt te bezien of het Amerikaanse volk, dat op 3 november beslist wie de president van Amerika wordt, dat ook gelooft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234