SeptemberverklaringUpdate
Jambon kondigt relanceplan van 4,3 miljard euro aan: ‘Vlaamse veerkracht’
De Vlaamse regering maakt 4,3 miljard euro vrij voor haar relanceplan. Dat plan, met de titel ‘Vlaamse veerkracht’, moet de Vlaamse welvaart en het welzijn van de Vlamingen helpen versterken na corona. Omwille van een coronatest was parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) niet aanwezig bij de opening van het parlementaire jaar. Daardoor leidde Filip Dewinter als eerste ondervoorzitter de zitting.
‘Vlaamse veerkracht’, zo moet het Vlaamse miljardenplan gaan heten. Dat relanceplan moet de Vlaamse welvaart en het welzijn van de Vlamingen helpen versterken na corona. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon gaat het om “het meest ambitieuze investeringsplan dat een Vlaamse regering ooit in de steigers heeft gezet”.
Het plan steunt op zeven ambities:
• De eerste ambitie en uitdaging situeert zich in de gezondheidszorg: “Hoe houden we ons zorgsysteem top en op wereldniveau?” De Vlaamse regering wil de zwakke plekken in ons zorg- en welzijnssysteem, die zijn blootgelegd door de coronacrisis, aanpakken. “De Vlaamse Regering voorziet daarom een extra enveloppe die op kruissnelheid 525 miljoen euro per jaar zal bedragen”, kondigt Jambon aan. “Die enveloppe zal gebruikt worden om ons Vlaams zorg- en welzijnspersoneel beter te verlonen en de werkdruk te verminderen.”
• De overheid moet ook slagkrachtiger, vinniger en efficiënter. Dat is meteen de tweede ambitie of uitdaging van het relanceplan. Volgens Jambon opereert ook de Vlaamse overheid soms te log. De minister-president stelt dan ook een reeks maatregelen voor die de samenwerking tussen overheid en privé-initiatieven moeten versterken. Zo moet de vergunningstermijn korter, wordt de bureaucratie aangepakt, en worden verschillende subsidiekanalen meer op elkaar afgestemd.
• De derde ambitie luidt: “Vlaanderen moet digitaal transformeren”. “Nu is het aan ons, politici van de jaren ‘20, om Vlaanderen digitaal te ontsluiten. We moeten alle mogelijke data vlot, veilig en privacybestendig laten stromen, zodat fantastische digitale toepassingen het levenslicht kunnen zien. Onze generatie, dat zijn alle Vlamingen van 3 tot 103 jaar, moeten mee op de trein van de digitalisering”, klinkt het.
• De Vlaamse regering moet ook de transitie naar een duurzame economie versterken. Dat is volgens Jambon de vierde uitdaging van dit relanceplan.
• Investeren in publieke werken, om Vlaanderen een voorsprong te laten nemen, is de vijfde ambitie.
• Verder moet de Vlaamse regering uiteraard ook in het jaar 2020 en 2021 het hoofd blijven bieden aan de coronacrisis, wat volgens Jambon de zesde uitdaging is. “Een moeilijk evenwicht soms, tussen absolute vrijheid en enkele beperkingen. Vanuit onze Vlaamse bevoegdheden kunnen we er mee voor zorgen dat het leven in coronatijden haalbaar blijft. Zodra de federale regering is geïnstalleerd, zal ik dan ook contact opnemen met de nieuwe premier om te bekijken hoe we ons crisis- en risicobeheer verder efficiënt aanpakken.”
• Tot slot wil de Vlaamse regering inzetten op “het grootste kapitaal dat we in Vlaanderen hebben, onze mensen”. “Hoe gaan we ervoor zorgen dat niemand achter blijft? We trekken elk jaar 250 miljoen euro extra uit, recurrent dus, om de kwaliteit van ons onderwijs verder de hoogte in te stuwen. Verder doen we een forse investering in de digitalisering van ons onderwijs. We versterken ook initiatieven waardoor Vlamingen van verschillende achtergronden meer met – in plaats van naast – elkaar leven”, klinkt het.
Opening parlementaire jaar
Traditioneel trapt het Vlaams Parlement op de vierde maandag van september het parlementaire jaar op gang met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter mocht als parlementslid met de meeste anciënniteit de zitting openen. Hij werd daarbij geflankeerd door de twee jongste parlementsleden, ook twee parlementsleden van Vlaams Belang: Filip Brusselmans en Adeline Blancquaert. Normaliter zou parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) nadien de regie overnemen, maar door een verplichte coronatest moest ze verstek laten gaan. “Dit tot mijn grote spijt, maar veiligheid primeert”, schreef ze Op Twitter.
Ik moet vandaag getest worden op corona en zal de openingszitting van het Vlaams Parlement met de Septemberverklaring niet kunnen leiden. Dit tot mijn grote spijt, maar veiligheid primeert.
— Liesbeth Homans (@LiesbethHomans) 28 september 2020
En daardoor mocht Filip Dewinter als eerste ondervoorzitter ook de rest van de openingszitting in goede banen leiden. Iets waar oppositiepartijen Groen en sp.a veel kritiek op hadden. Sp.a vroeg bij het begin van de zitting dat alle parlementsleden van Vlaams Belang die gisteren op de Heizel waren uit de zaal vertrokken uit respect voor het zorgpersoneel. Dat zou ook betekenen dat niet Filip Dewinter de zitting moest leiden, maar Joke Schauvliege (CD&V).
Ook Groen-fractieleider Björn Rzoska noemde het vooraf “ongeoorloofd en onaanvaardbaar” dat de Vlaams Belang-parlementsleden die zondag hebben deelgenomen aan de manifestatie op de Heizel in het parlement de Septemberverklaring zouden volgen.
Lees ook
Jambons eerste septemberverklaring: uitkijken naar de Vlaamse relanceplannen
Uiteindelijk leidde Dewinter de zitting zonder veel problemen. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens liet op voorhand al verstaan dat hij en zijn fractiegenoten volgens hem niet in quarantaine moeten na hun deelname aan de Vlaams Belang-manifestatie. Hij verwijt de linkse partijen “afgunst”. “Voor alle duidelijkheid: het was een autokaravaan, alle aanwezigen hebben vooral tijd doorgebracht in hun wagen en wie die verliet, droeg een mondmasker”, zegt Janssens.