Dinsdag 05/07/2022

Vlaamse regering

Jambon wil begrotingstabellen niet vrijgeven: ‘Cijfers liggen op mijn bureau’

Minister-president Jan Jambon. Beeld Tim Dirven
Minister-president Jan Jambon.Beeld Tim Dirven

“We hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt, neig ik ze niet te geven. Vrijdag gaat het over de inhoud van het akkoord.” Dat heeft Jan Jambon verklaard op een diner van de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak.be. De oppositie reageert furieus.

MCDBA en PG

Volg live

Oppositie dreigt kat te sturen naar parlementair debat over Vlaamse regering. Lees de liveblog.

Het was politiek journalist Jan De Meulemeester die met onderstaande tweet de kat de bel aanbond. Ook journalisten van Het Nieuwsblad noteerden de uitspraak.

Het getreuzel van Jambon zet kwaad bloed bij de oppositiepartijen in het Vlaams Parlement. De ontbrekende cijfers maken een debat en een vertrouwensstemming gewoon onmogelijk, zeggen ze in koor.

“Ik heb vannacht nog een mail gestuurd naar de parlementsvoorzitter (Liesbeth Homans, red.)”, zegt sp.a-fractievoorzitter Connor Rousseau. “Ik heb haar gevraagd het nodige te doen en haar rol en verantwoordelijkheid als voorzitter van het parlement te nemen. Ze moet die begrotingscijfers eisen en dan moeten we het debat schorsen, ofwel stelt ze het debat uit. Als ze geen een van die twee doet, dan gaan wij het afbollen.”

“Jambon heeft nu zelf gezegd dat hij de tabellen heeft liggen maar niet wil geven aan de oppositie”, zegt Rousseau. “Dat is spuwen in het gezicht van het parlement. Jambon is de tweede regeringsleider in Europa die het parlement wil buitenspel zetten, na Boris Johnson in het Verenigd Koninkrijk.”

Sp.a-fractieleider Conner Rousseau. Beeld BELGA
Sp.a-fractieleider Conner Rousseau.Beeld BELGA

Ook bij Groen dreigen ze met een soortgelijke actie. “Krijgen we de cijfers niet dan stel ik mijn fractie voor om het halfrond te verlaten”, zegt fractievoorzitter Björn Rzoska. “Je kan het parlement niet zomaar in het ongewisse laten. Er zijn heel wat ministers die de voorbije dagen cijfers hebben genoemd die niet in het regeerakkoord staan. Maar ze geven alleen uitgaven, terwijl daar volgens mij ook inkomsten tegenover staan.”

‘Krachtlijnen’

Homans antwoordde echter dat de concrete begrotingstabellen niet zomaar kunnen geëist worden. Het debat gaat immers over “de krachtlijnen van de begroting” en volgens de juridische dienst van het parlement kan uit die algemene formulering niet afgeleid worden dat het moet gaan om de concrete begrotingstabellen.

Ben Weyts, viceminister-president voor N-VA, gaf deze ochtend op de radio al aan dat het invullen van die tabellen niet zo simpel is. “Maar ik herinner me geen discussie over regeerverklaring met tabellen”. Weyts noemt de hele discussie “much ado about nothing”. “Nu hebben we een debat over de grote lijnen, volgende week volgt dan in detail een discussie in de commissie.”

Intussen heeft Jambon aan het parlement laten weten dat hij tegen uiterlijk maandagmiddag “het nodige cijfermateriaal” zal bezorgen aan de leden van het parlement. Dinsdag komt er dan de beloofde discussie over de cijfers in de commissie.

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Beeld Tim Dirven
Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.Beeld Tim Dirven

‘Iets te verbergen’

Het is nu afwachten of de oppositie genoegen zal nemen met dat antwoord. “Het parlement en de Vlaamse burgers hebben recht op een transparantie discussie”, zegt Rzoska.

“De regering heeft de cijfers. Dat is ons gisteren bevestigd op het overleg van de fractievoorzitters. Alleen is er blijkbaar een reden waarom ze die niet willen delen met het parlement. Misschien is Jambon bang om de cijfers vrij te geven?”, vult sp.a-fractieleider Conner Rousseau aan. “Een regering die haar cijfers niet vrijgeeft, heeft iets te verbergen”, dixit PVDA-fractievoorzitter Jos D'Haese.

Eergisteren liet Homans aan Vlaamsparlement.tv verstaan dat zij ook vindt dat het parlement "recht heeft" op de cijfers. “Je kan over de inhoud discussiëren. Maar als je die wil evalueren, dan moet je de begroting kennen.”

Bekijk ook

Jos D'Haese (PVDA), Bjorn Rzoska (Groen) en Conner Rousseau (sp.a) namen Jan Jambon gisteren al meteen onder vuur. Beeld BELGA
Jos D'Haese (PVDA), Bjorn Rzoska (Groen) en Conner Rousseau (sp.a) namen Jan Jambon gisteren al meteen onder vuur.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234