Woensdag 06/07/2022

kazachgate

Kazachgate: commissievoorzitter Van der Maelen boos om 'gebrek aan beroepseer' van collega's

Dirk Van der Maelen (sp.a), voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate. Beeld BELGA
Dirk Van der Maelen (sp.a), voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate.Beeld BELGA

De parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate is vandaag andermaal het toneel geworden van een incident, waarbij de oppositie de meerderheid verweet om de agenda van de hoorzittingen te willen inperken zodat tegen 14 juli kan worden afgerond. "Ik had van mijn collega's van MR, N-VA, CD&V en Open Vld meer beroepseer verwacht", reageert Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a).

Redactie en BS

Van der Maelen sloot de commissievergadering iets voor 14.15 uur om aan de plenaire vergadering te kunnen deelnemen. Daarop nam eerste ondervoorzitster Sophie De Wit (N-VA) het voorzitterschap en vroeg ze, gesteund door de meerderheid, een bureau van de commissie. Dat vond vandaag om 16 uur plaats.

Van der Maelen is het niet eens met de gang van zaken. "Het kan niet dat Sophie De Wit de vergadering heropende nadat ik ze zoals afgesproken om 14.10 uur had gesloten. Het is de voorzitter die bepaalt wanneer de vergadering van de commissie begint en eindigt." Volgens hem wil de meerderheid de commissie andermaal een agenda opleggen. "De onderzoekscommissie moet de omstandigheden nagaan waarop de afkoopwet op een sneltreinvaart door het parlement geloodst werd. De meerderheid wil dat onderzoek nu op sneltreinvaart voeren. Daar ga ik niet mee akkoord."

Beroepseer

Aan De Morgen verduidelijkt Van der Maelen dat zijn "boosheid heeft te maken met het feit dat men zo'n strikt tijdsslot op deze onderzoekscommissie dat ik niet kan garanderen dat er kwaliteitsvol werk geleverd wordt. Van alle onderzoekscommissies zal de onze de kortste zijn."

"Ik ben ontgoocheld in mijn collega's van MR, N-VA, CD&V en Open Vld", zegt Van der Maelen nog. "Ik had verwacht dat ze meer beroepseer hadden en de laatste steen wilden omkeren om te weten wat er destijds precies gebeurd is. Ik besef nu dat ze die beroepseer niet hebben."

Agenda

De sfeer in de commissie was vandaag van bij de aanvang erg gespannen. De meerderheid vroeg bij monde van Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om de agenda te wijzigen opdat de hoorzittingen ook in de namiddag, tijdens de plenaire zitting, zouden kunnen worden voortgezet. Maar de oppositie verwees de kwestie naar het bureau van de commissie en verweet de meerderheid dat ze de commissie zo snel mogelijk willen afsluiten.

Het bureau van de onderzoekscommissie heeft vanmiddag nog beslist om gewezen advocaat-generaal Patrick De Wolf, onderhandelaar bij de schikking die met het Kazachse trio Chodiev en co werd afgesloten in toepassing van de afkoopwet, morgen opnieuw uit te nodigen. Zijn hoorzitting was nog niet afgelopen toen Van der Maelen de commissie beëindigde.

Volgens Van der Maelen kan de hoorzitting morgen tot middernacht duren. "Ik zie niet in waarom nu alles zo snel moet gaan. De commissie kan de betrokken ministers evengoed in september horen", vindt hij.

Geschokt

Advocaat-generaal De Wolf zei vandaag alvast "erg geschokt" te zijn om via de pers over Kazachgate te vernemen. "We wisten niet wat er achter onze rug gebeurde, we konden het ons niet voorstellen", verklaarde hij in de commissie.

Gewezen advocaat-generaal Patrick De Wolf. Beeld Photo News
Gewezen advocaat-generaal Patrick De Wolf.Beeld Photo News

Hij benadrukte dat hij volledig integer is: "Ik ben zeer voorzichtig, ik hanteer een nultolerantie inzake gesjoemel, ik sta met beide voeten op de grond, maar als ik geweten had wat ik nu weet, was ik nog honderdmaal voorzichtiger geweest", erkende hij. De Wolf benadrukte geen centiem te hebben ontvangen in deze zaak.

De magistraat bleef het instrument van de minnelijke schikking verdedigen om zo miljarden euro in de staatskas te doen belanden terwijl het vervolgingsbeleid van ons land zich in een betreurenswaardige staat bevindt, meer bepaald bij het parket-generaal van Brussel. "De wet is niet voor Chodiev gewijzigd, maar dit dossier bewijst het nut van de verruimde minnelijke schikking", aldus De Wolf, die erkende dat zijn woorden als een provocatie kunnen overkomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234