NieuwsEuropese Commissie
Lang en verhit debat beslecht: investeringen in gas en nucleair gelden in Europa als groen
Investeringen in gas- en kerncentrales krijgen het stempel ‘groen’. Een ultieme poging van het Europees Parlement om een groen label voor deze energiesoorten te voorkomen, is woensdag mislukt.
In totaal 278 parlementariërs keerden zich tegen het etiketteringsvoorstel van de Europese Commissie. Een absolute meerderheid van 353 parlementariërs was nodig geweest om het voorstel te verwerpen. Omdat de lidstaten ook akkoord gaan, is de groene indeling voor gas en nucleair nu definitief.
Naar de stemming in het parlement werd met spanning uitgekeken, zowel in het parlement, bij de Commissie, in de lidstaten en buiten Europa. De taxonomie, zoals de indeling officieel heet, moet immers de ‘gouden standaard’ voor investeerders worden. Volgens de Groenen en sociaaldemocraten in het parlement – die tegen het Commissieplan stemden – ondermijnt de stemmingsuitslag de geloofwaardigheid van zowel de labels als de EU.
Makkelijk beleggen in duurzame projecten
De taxonomie is een praktische gids voor grote investeerders. Daarin is vastgelegd wat als groene investering kan worden aangemerkt. Dat maakt het voor investeerders makkelijker hun geld in duurzame projecten te beleggen. Bedrijven kunnen dan goedkoper geld lenen.
Over het opnemen van investeringen in gas- en kerncentrales in de taxonomie is lang en verhit gediscussieerd in de EU. Mede onder druk van Frankrijk (afhankelijk van kernenergie) en Duitsland (afhankelijk van gas) gaf de Commissie investeringen in deze twee sectoren een groen label. Volgens de Commissie is gas weliswaar vervuilend, maar nodig in de overgang naar duurzame energie (zon, wind, water, waterstof). Tot 2030 zijn investeringen in gascentrales daarom als groen aan te merken, aldus Brussel. Voor kerncentrales (geen CO2-uitstoot) geldt als eis voor het groene label dat er een plan komt voor de veilige opslag en verwerking van het radioactieve afval.
Europees Commissaris McGuinness (Financiën en Kapitaalmarkten) verdedigde dit als een ‘pragmatische en realistische’ aanpak in tijden van grote energie-onzekerheid. Ze bestreed dat er sprake is van greenwashing, het als groen verkopen van vervuilende activiteiten.
Milieuorganisaties en linkse politieke partijen zetten de laatste weken alles op alles om de benodigde meerderheid tegen het Commissieplan bij elkaar te halen. Zij hamerden op de klimaatdoelen van Parijs, maar wezen ook op de invasie van Oekraïne door Rusland en de noodzaak om zo snel mogelijk van Russische gas af te komen. Verder investeren in gascentrales verlengt volgens deze organisaties de energieafhankelijkheid van Rusland en is daarmee een cadeautje voor de Russische president Poetin.
De conservatieve krachten in het parlement bleken sterker. De christendemocraten en liberalen kregen deze week onverwacht steun van de Oekraïense energieminister die de EU opriep zelf gas te produceren om de import uit Rusland te kunnen stoppen.