Maandag 24/01/2022

Uitstoot omhoog

Marghem houdt cijfers over kernuitstap geheim

Minister Marie Christine Marghem (MR). Beeld Belga
Minister Marie Christine Marghem (MR).Beeld Belga

Energieminister Marie Christine Marghem (MR) houdt nieuwe cijfers over de klimaatimpact van de kernuitstap achter. Tegen de afspraken in heeft ze de andere partijen nog niet ingelicht over deze berekeningen. N-VA, CD&V en Open Vld reageren misnoegd. Marghem sust.

Jeroen Van Horenbeek

Marghem vroeg in december onder meer aan professor Johan Albrecht (UGent) om de economische gevolgen van de kernuitstap te berekenen. De centrumrechtse regering maakt sinds Kerst ruzie over de sluiting van de zeven Belgische kerncentrales. Volgens de wet moeten die allemaal dicht tegen 2025, maar N-VA wil twee kerncentrales langer openhouden. De partij denkt dat dit beter is voor de bevoorradingszekerheid, de stroomfactuur en het klimaat.

Albrecht rondde een maand geleden zijn economisch rapport af. Waarop Marghem hem nog een aantal nieuwe berekeningen vroeg over klimaatimpact van de kernuitstap. Kerncentrales stoten geen schadelijke CO2 uit. Terwijl gascentrales, het beste alternatief voor de nucleaire productie, dat wel doen.

Tot op vandaag liet Marghem uitschijnen dat ze nog geen zicht had op het extra cijferwerk. Navraag van De Morgen leert het anders zit. "Op vraag van de minister heb ik ook de klimaatimpact van de kernuitstap onderzocht. Ik heb mijn berekeningen ondertussen twee weken geleden afgerond", verklaart Albrecht. "Vorige week woensdag heb ik per mail een laatste verduidelijkende tabel verzonden naar mijn contact op het kabinet. Sindsdien heb ik niets meer gehoord."

Niet serieus

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld reageren stomverbaasd. Zij gingen ervan uit dat Marghem nog niet beschikte over deze berekeningen. Bovendien droeg Charles Michel (MR) zijn partijgenote vorige week op om alle studies en gegevens die ze heeft over de kernuitstap te delen. Marghem verstuurde daarop vier onderzoeken, waaronder het originele economische rapport van Albrecht, maar zijn extra groene berekeningen niet.

"Het kan niet dat een minister belangrijke cijfers achterhoudt voor de andere partijen. De impact van de kernuitstap op het klimaat is voor N-VA van essentieel belang in de discussie", benadrukt N-VA-energiespecialist Bert Wollants. "Het is de zoveelste keer dat Marghem niet transparant is. Nog maar een week terug hadden we hier al een zware discussie over (zie onderaan artikel). Premier Michel is toen gelukkig tussengekomen. Maar nu lapt ze het ons wéér."

Ook CD&V en Open Vld reageren misnoegd. "Waarom heeft Marghem ons deze cijfers niet gewoon bezorgd met de andere rapporten?", vraagt Leen Dierick van CD&V. "Als ze nieuwe informatie binnenkrijgt over de kernuitstap moet ze die delen. Zo simpel is het." Liberaal Egbert Lachaert vreest dat de discussie over de kernuitstap nu helemaal strop komt te zitten. "We hebben studies besteld om voor duidelijkheid te zorgen, maar zo creëer je alleen wantrouwen. Dit is niet ernstig."

De drie Vlaamse meerderheidspartijen eisen dat Marghem zo snel mogelijk duidelijkheid schept. Ze moet de berekeningen van Albrecht geven.

Het kabinet-Marghem probeert te sussen. Volgens woordvoerder Marie-Ange Dhondt geven de cijfers van Albrecht slechts "een eerste indruk". "Daarom verspreidden we ze voorlopig niet. We hebben nu onze eigen administratie gevraagd om op basis van het werk van de professor nog dieper te spitten." Wat dan met de eis van premier Michel om alle cijfermateriaal over de kernuitstap vrij te geven? "Dat ging over de economische cijfers. Dit staat daar los van."

Premier Michel was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Albrecht gaat het wel degelijk om afgewerkte, nieuwe berekeningen.

Uitstoot omhoog

De resultaten van het cijferwerk van Albrecht blijven zo, voorlopig, onbekend. "Ik kan hier niet over communiceren", reageert de professor zelf. "Dat heb ik zo afgesproken met minister Marghem en ik hou me aan mijn woord. Wat wel duidelijk is: de kernuitstap zal de uitstoot fors doen stijgen. Dat staat vast."

In zijn recente boek Energietrilemma berekent Albrecht dat de kernuitstap ervoor zorgt dat de uitstoot van de Belgische energiesector met 48 tot 78 procent stijgt tegen 2030. In het boek gaat de econoom weliswaar uit van een lagere elektriciteitsvraag en een reeks biomassacentrales, die amper CO2 uitstoten. In het scenario dat Marghem hem voorlegde gaat de elektriciteitsvraag omhoog en blijft biomassa marginaal. Wellicht zal de uitstoot dus nog (veel) hoger liggen.

"Laat ons eerlijk zijn, als Marghem de berekeningen van Albrecht achterhoudt, dan heeft dat een reden. Namelijk dat de cijfers slecht zijn", zegt een regeringsbron.

Wat voorafging:

30 januari: Econoom Johan Albrecht, het Planbureau en auditkantoor PWC presenteren aan minister Marghem de resultaten van hun onderzoek naar de economische gevolgen van de kernuitstap. Zij vroeg hen naar die studies om het debat over de kernuitstap te beslechten. Marghem stelt daarop bijkomende vragen aan Albrecht over de impact van de kernuitstap op het klimaat. En aan het Planbureau over de impact op de tewerkstelling. De cijfers lopen in februari binnen.

21 februari: Marghem verkondigt ’s ochtends in een interview met La Libre Belgique dat de kost van de kernuitstap slechts 15 euro per gezin bedraagt. Ze beroept zich daarvoor op het rekenwerk van Albrecht, het Planbureau en PWC. Marghem weigert die namiddag echter de studies vrij te geven, tot grote onvrede van haar collega's uit de andere partijen. Diezelfde dag verstuurt Albrecht per mail zijn laatste verduidelijking over de klimaatimpact van de kernuitstap.

22 februari: Het kernkabinet buigt zich ’s ochtends over de economische studies van Albrecht, het Planbureau en PWC. Premier Michel verklaart daarna in de Kamer dat deze studies in de komende weken verder onderzocht worden. De premier vraagt Marghem om alle cijfermateriaal ook over te maken aan het parlement. In het kernkabinet komen de klimaatberekeningen van Albrecht niet op tafel. Zijn cijfers worden later evenmin doorgestuurd naar het parlement.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234