Dinsdag 28/06/2022

N-VA vindt dan toch een Europese kopman

Johan Van Overtveldt. Beeld PHOTO_NEWS
Johan Van Overtveldt.Beeld PHOTO_NEWS

Voormalig Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt wordt de lijsttrekker van N-VA voor Europa. De eurospecialist vult de vacature in die Siegfried Bracke heeft opengelaten.

Jeroen Van Horenbeek

Meerdere bronnen bevestigen dat Johan Van Overtveldt zijn nieuwe plaats kent. "Ik heb me als econoom en journalist gespecialiseerd in het beleid van de Europese centrale bank en de euro. In die zin heb ik dus een Europees profiel", reageert de oud-journalist zelf. Officieel bevestigen wil hij nog niet. "Het is zeker niet onmogelijk dat ik de Europese lijsttrekker word. Maar daarover moeten de voorzitter en het nationaal kiescollege woensdag beslissen. Zolang de volledige puzzel niet gelegd is, is niets officieel."

Ook het partijhoofdkwartier wil niets bevestigen voor woensdag.

Van Overtveldt stapte in november vorig jaar over naar de N-VA. Hij werkt er voorlopig als economisch adviseur. Zijn transfer naar Europa moet een win-win opleveren. In zijn thuisprovincie Antwerpen moet Van Overtveldt met de ellebogen werken voor een goede plaats op de Kamerlijst, met 'concurrenten' zoals Bart De Wever, Jan Jambon, Zuhal Demir, Bert Wollants en Bart De Nijn. Ook de Antwerpse schepenen Ludo Van Campenhout en Rob Van de Velde liggen op de loer.

Politiek gewicht
De Europese lijst kan zonder Bracke dan weer een bekende kop, een éminence grise gebruiken. Het huidige europarlementslid Mark Demesmaeker heeft zijn verdiensten, maar mist misschien wat politiek gewicht. Zeker in televisiedebatten.

Bracke alludeerde alvast op een win-winsituatie toen hij bekendmaakte dat hij de Oost-Vlaamse Kamerlijst zal trekken. "Ik heb dat zelf aan Bart De Wever voorgesteld en hij ging akkoord. Europa was een optie, ja, maar onlangs was ik zelf aan het puzzelen met namen en plots vielen alle stukjes perfect in elkaar", vertelde hij dit weekend aan Het Laatste Nieuws. "N-VA trekt straks op elk front met de sterkst mogelijke lijst naar de kiezer."

Ook Geert Bourgeois zou geïnteresseerd geweest zijn in Europa. Hij stak afgelopen zomer daarvoor zijn vinger op. Maar als hij West-Vlaanderen zou verlaten, dan blijft die provincie zonder een geel-zwart stemmenkanon achter. De komst van Jean-Marie Dedecker (LDD) had dat kunnen veranderen, maar die piste werd afgeblokt door Bourgeois.

In het interview met Het Laatste Nieuws antwoordde Bracke ook op de vraag hoe belangrijk het confederalisme is voor zijn partij bij de regeringsvorming. "Wij beloven dat we bij wijze van spreken de dag na de verkiezingen een federale regering op de been willen brengen die meteen start met een herstelbeleid. In ruil vragen we van onze partners dat ze zich ertoe engageren dat beleid niet te blokkeren met institutionele taboes en veto's."

Daarmee legt Bracke de lat opvallend laag voor potentiële coalitiepartners. Enkele maanden geleden vroeg N-VA nog staalharde garanties. Een confederale omslag moest zwart op wit in het regeerakkoord staan. Bart De Wever danste in De zevende dag om dezelfde vraag heen. "Hoe dat gaat verlopen, zullen we op 26 mei zien, de dag na de verkiezingen." Al deed de partijvoorzitter geen moeite om de uitspraken van Bracke bij te sturen.

De Wever bevestigde dat N-VA op 30 procent mikt bij de verkiezingen. "Ik denk dat we op tram 3 moeten zitten, zoals in Antwerpen wordt gezegd. Anders zal de verleiding groot zijn om ons opnieuw aan de kant te zetten. Zitten we boven 30 procent, dan kan men N-VA niet meer negeren en vind ik dat we ook het initiatief kunnen nemen om een Vlaamse en federale regering te vormen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234