Zondag 07/08/2022

Wetstraat

Na Charles Michel en Didier Reynders gaapt de grote leegte bij MR

Didier Reynders en Charles Michel. Beeld Belga
Didier Reynders en Charles Michel.Beeld Belga

Charles Michel en Didier Reynders verdeelden jarenlang de macht binnen MR. Allebei ruilen ze binnenkort de nationale politiek voor Europa. Maar waar blijven hun opvolgers?

Ann De Boeck

Drie pogingen had hij ervoor nodig, maar zaterdagavond haalde Didier Reynders dan toch zijn felbegeerde Europese topjob binnen. Niet Kris Peeters (CD&V) of Gwendolyn Rutten (Open Vld) volgen Marianne Thyssen (CD&V) op als Belgisch Eurocommissaris, wel de man die al twintig jaar onafgebroken federaal minister is. Een debat in het parlement over zijn voordracht kan het feestje niet meer vergallen.

Zo treedt Reynders in de voetsporen van Charles Michel, de ontslagnemende premier en partijvoorzitter die op 1 december Europees president wordt. Ook hij viel onlangs voor het prestige van een internationale topjob. Reynders leek daarna zijn logische opvolger. Maar dat was buiten Michel gerekend. Tussen de familie-Michel en Reynders woedt immers al jaren een clanoorlog binnen de partij.

Paradoxaal genoeg heeft Reynders zijn topjob te danken aan zijn oude rivaal, die hem een duwtje richting Europa gaf. Maar veel naastenliefde was daar niet mee gemoeid, zegt ULB-politicoloog Pascal Delwit. “Als Reynders in België bleef, dan was de kans reëel dat hij premier zou worden. In dat geval zou Michel de macht binnen de partij verliezen. Nu kan hij binnen enkele jaren zijn comeback maken.”

Hoe moet het intussen verder met MR? In principe is de afwezigheid van Michel en Reynders een kans om de oude clanoorlog te overstijgen. Maar dat is optimistisch. Zonder hen verliest de partij immers niet alleen haar clanleiders, ook haar sterkhouders. Dat machtsvacuüm vertaalt zich in spanningen tussen de minder machtige figuren die Michel straks willen opvolgen als voorzitter.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Stad versus platteland

Zelf hoopt Michel de fakkel door te geven aan zijn vertrouweling Willy Borsus, de Waalse minister-president. “Borsus is inderdaad de beste kandidaat”, zegt David Clarinval, fractieleider in de Kamer. “Hij is een consensusfiguur met tonnen ervaring.” Borsus mist volgens critici echter het charisma en de verbale vuurkracht om het in debatten op te nemen tegen kleppers als Paul Magnette (PS) of Jean-Marc Nollet (Ecolo).

Ook strategisch is de keuze voor Borsus niet evident, zegt Delwit. “Borsus vertegenwoordigt de MR van het platteland, terwijl de partij veel stemmen heeft verloren in de steden.” De uitdaging bestaat erin om het zieltogende cdH op het platteland verder op te peuzelen, maar tegelijk in te spelen op de thema’s die de stedeling wakker houden, zoals mobiliteit en klimaat. Delwit: “De nieuwe voorzitter moet moderniteit en openheid uitstralen.”

Federaal begrotingsminister Sophie Wilmès komt in aanmerking, maar zij heeft de belangrijke handicap dat ze in Sint-Genesius-Rode en dus niet in Brussel of Wallonië woont. Ze wordt allicht de spits van MR in de volgende federale regering. Een andere kandidaat met een stedelijk imago is de jonge Georges-Louis-Bouchez uit Bergen. Maar hij is niet de consensusfiguur waar de partij nood aan heeft, vreest menig collega.

Identiteitscrisis

Bouchez heeft het bijkomende nadeel dat hij een uitgesproken rechts profiel heeft. Ook dat ligt moeilijk nadat MR de voorbije jaren in zee ging met N-VA, en het gebeuk van de linkse oppositie moest ondergaan. “De MR beleeft een identiteitscrisis”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Intern woedt een debat over de vraag of de partij zich een links of rechts imago moet aanmeten.” Alleen al daarom maakt een consensusfiguur als Borsus volgens hem een goede kans.

Eén voordeel heeft de volgende voorzitter wel: op federaal niveau is het moeilijk een scenario te bedenken waarbij MR níét in de regering zit. De komende maanden houdt Michel de touwtjes van die formatie stevig in handen. Intussen regelt hij achter de schermen zijn opvolging. Daarbij moeten kandidaten uit het kamp-Reynders, zoals Jean-Luc Crucke, niet te veel hoop koesteren, meent Sinardet. “Bij Michel is de persoonlijke carrièreplanning nooit helemaal weg.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234