Woensdag 29/06/2022

Homans

Nu Homans I, straks Homans niks?

Liesbeth Homans. Beeld BELGA
Liesbeth Homans.Beeld BELGA

Bespot, belaagd, afgeschreven. Velen geloofden niet meer in de politieke toekomst van Liesbeth Homans (N-VA). Maar kijk, straks wordt ze de eerste vrouwelijke minister-president. Alleen: valt er nadien nog iets te rapen? ‘Ze heeft garanties gekregen.’

ARA

Nee, het zal niet meer Geert Bourgeois zijn, die aan de vooravond van 11 juli de Franstaligen op de kast jaagt. Vanaf 2 juli verkast hij naar het Europees Parlement en neemt zijn vice, minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), de teugels van de Vlaamse regering in lopende zaken over. Homans, nooit een luidruchtige feministe, wordt daarmee de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen. Dat bevestigen meerdere bronnen binnen de partij.

Homans zelf wil alleen kwijt “dat er vandaag nog geen vacature is, maar dat het de logica zelve is dat die post wordt ingevuld door iemand van de grootste partij”. Ook CD&V en Open Vld vinden het “niet meer dan normaal” dat N-VA zelf beslist wie Bourgeois opvolgt. En dan is Homans de eerste in rang. “Oké, er zijn wat relletjes geweest in de media, maar al bij al is haar parcours best oké. Het gevoel leeft wel dat Ben (Weyts, red.) als politicus beter geschikt is, maar zij is vice. Daar kan je niet om heen”, aldus een N-VA'er.

Iemand van 't Stad

En dus wordt Homans voor een maand (of twee) - tot er een nieuwe regering is - Vlaams minister-president. Maar wat mag ze nadien nog verwachten? Ooit was de leading lady van N-VA nog goed voor 163.502 voorkeurstemmen. In mei haalde ze nog maar een vierde van die topscore uit 2014, al was ze toen ook lijsttrekker. Nu moest ze schuiven naar plaats 2 en plaatsmaken voor kandidaat-MP Bart De Wever.

“Ze heeft toen wel de garantie gekregen dat ze opnieuw minister kon worden”, zeggen enkele partijgenoten. “Bovendien moet er toch sowieso iemand de belangen van 't Stad verdedigen in de Vlaamse regering”, aldus een Antwerpse N-VA'er.

Maar als De Wever die regering leidt, dan zit er toch iemand? Of doet hij het toch niet? Het gerucht gaat al langer de ronde dat De Wever toch in zijn stadhuis zou blijven zitten, en Jan Jambon (N-VA) Vlaams minister-president zou maken. Dat lijkt bij deze weer iets waarschijnlijker.

Bart De Wever (N-VA) wordt wellicht minister-president in de volgende Vlaamse regering. Beeld BELGA
Bart De Wever (N-VA) wordt wellicht minister-president in de volgende Vlaamse regering.Beeld BELGA

Geelste provincie

Hoe dan ook: de meeste kopstukken gaan er wél van uit dat Homans' rol uitgespeeld is. Zoals het er nu naar uitziet zal N-VA enkel Vlaams besturen, is de analyse. De Wever zal dus maar een 5-tal ministerposten te verdelen hebben. “Dan moet je je beste team opstellen en mag je je niet laten leiden door emotie”, aldus een topper. Homans moest de N-VA de voorbije regeerperiode smoel geven in de regering-Bourgeois, maar kwam vooral in de aandacht met relletjes en stijgende armoedecijfers, die ze verkeerdelijk toedichtte aan de vluchtelingencrisis. “Dat kunnen we ons niet meer permitteren. Nu moet elke spits scoren.”

Liefst moet er ook in alle provincies gescoord worden, klinkt het. In West-Vlaanderen heeft N-VA dringend een boegbeeld nodig, na de dramatische verkiezingsuitslag. En Oost-Vlaanderen had tijdens de vorige legislatuur zelfs geen enkele minister - enkel de Kamervoorzitter. Twee Antwerpenaren in de regering steken, terwijl daarnaast ook Theo Francken, Ben Weyts (beide Vlaams-Brabant) en Zuhal Demir (Limburg) staan te wachten? Dat kan moeilijk worden.

De dominantie van Antwerpen zorgt al langer voor spanningen binnen de partij, maar de 'geelste' provincie zorgt wel voor een derde van de zetels. “Dan hoeven wij toch niet in te boeten op ons politiek personeel?” klinkt het in Antwerpen. Maar de provincie heeft ook al Peter De Roover als fractieleider in de Kamer en Kris Van Dijck als (tijdelijke) voorzitter van Vlaams Parlement. Dat hij ook op die stoel blijft zitten als N-VA het voorzitterschap in handen krijgt, is wel niet zeker.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Tweede kans

Als Homans opnieuw minister wordt, kan Valerie Van Peel, die iets beter scoorde op de Antwerpse Kamerlijst, het allicht vergeten om minister te worden. Maar Homans nu minister-president maken en meteen nadien weer tot Vlaams Parlementslid degraderen zou ook vreemd zijn. Het is niet de stijl van De Wever om getrouwen diep te laten vallen. Denk maar aan Philippe Muyters, die hij had weggehaald bij werkgeversorganisatie Voka. Ook hij kreeg na een belabberde eerste termijn nog een tweede kans.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234