Maandag 27/06/2022

NieuwsDigitale meter

Opnieuw onaangename verrassing voor duizenden mensen met zonnepanelen en digitale meter: peperdure eindafrekening

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Voor duizenden gezinnen met zonnepanelen en een terugdraaiende digitale teller kan de tussentijdse eindafrekening een dure grap worden. Niet alleen betalen ze nu de prijs van de energieverslindende wintermaanden, er zullen ook dubbele netkosten op hun factuur verschijnen. Dat schrijft VRT NWS.

Joeri Vlemings

Op 1 maart veranderde de gunstige energiesituatie voor zo’n 100.000 Vlaamse gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter. Dat moest omdat het Grondwettelijk Hof in januari het systeem van de terugdraaiende teller vernietigde. Voortaan mocht de digitale teller niet meer terugdraaien als de zonnepanelen van de huishoudens stroom produceerden. Door het arrest van het Grondwettelijk Hof mag een groot deel van de getroffen klanten met zonnepanelen en een digitale teller - zeker duizenden gezinnen - nu een gepeperde factuur in de bus verwachten.

Lees meer

Lezersbrieven: ‘Heisa over zonnepanelen en terugdraaiende tellers zit vol scheve argumenten en kromme redeneringen

Tot voor 1 maart was de energiefactuur van mensen met een terugdraaiende teller heel laag. Hun grootste kost was het prosumententarief dat ze moesten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Omdat ze vanaf 1 maart verplicht overstapten naar een nieuw systeem, volgt een tussentijdse eindfactuur voor hun stroomverbruik in de periode tot 1 maart en beginnend na de vorige eindafrekening. Als die in oktober valt, dan slaat de factuur enkel op wintermaanden, stelt VRT NWS als voorbeeld. Dat zijn net de maanden waarop de zonnepanelen een veel lagere productie halen en iedereen stroom van het net moet halen. De teller draait dus niet terug, enkel vooruit. Er komen ook geen lente- en zomermaanden meer aan die dit normaal zo veel mogelijk compenseren - idealiter zelfs om het stroomverbruik tot nul te brengen - omdat het systeem op 1 maart is veranderd. Het gaat naar schatting om duizenden, mogelijk tienduizenden huishoudens.

En dat is nog niet alles. Diezelfde gezinnen draaien ook twee keer op voor de netkosten. Een keer zitten die in hun tussentijdse eindfactuur al via de automatisch verrekende distributienettarieven vervat in de stroomkosten voor de verbruiksperiode tot eind februari. Een tweede keer moeten ze ook nog één keer dat forfaitaire prosumententarief betalen, voor ze in het nieuwe systeem terechtkomen.

Volgens VRT NWS kan de tussentijdse eindafrekening voor grotere gezinnen oplopen tot 3.000 euro. Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir (N-VA), is zich van de situatie bewust en maant de VREG aan met een oplossing voor de dag te komen. De VREG liet weten dat ook te zullen doen voor de dubbele nettarieven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234