Woensdag 18/05/2022

Brussel

Oppositie krijgt inzage in documenten vzw Gial

Brussels burgemeester Philippe Close. Beeld Photo News
Brussels burgemeester Philippe Close.Beeld Photo News

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft de oppositie vandaag na een uitgebreide discussie over het Gial-schandaal een voorstel gedaan om in de plaats van een speciale onderzoekscommissie een speciale vergadering te houden op 26 maart. Die kan er komen nadat de oppositiepartijen zich hebben aangesloten tot de raad van bestuur van Gial, waardoor zij inzage krijgen in de documenten.

Redactie

Op de agenda van de Brusselse gemeenteraad stonden twee moties ingeschreven. Een motie van de oppositiepartijen voor de oprichting van een speciale onderzoekscommissie naar het beheer van Gial en een motie van het college van de stad Brussel om de oppositie uit te nodigen in de raad van bestuur van Gial.

Burgemeester Close wierp een voorstel op om een speciale vergadering te houden op 26 maart. Intussen worden de leden van de oppositiepartijen in de komende 24 uur uitgenodigd om toe te treden tot de raad van bestuur van Gial. Op die manier kunnen zij inzage krijgen in alle documenten, want die mogen wettelijk niet overgemaakt worden aan de oppositie. Dat gebrek aan transparantie wilden ze met hun speciale onderzoekscommissie aanvechten. De bijzondere vergadering die gehouden kan worden op 26 maart zou wel een openbare zitting zijn.

Terughoudend

Enkele oppositiepartijen reageren vooralsnog terughoudend op het voorstel. N-VA-gemeenteraadslid Johan Van den Driessche wil geen zitje in de raad van bestuur, omdat dat hem zou weerhouden om zijn taak als oppositielid uit te voeren. "Als je als politicus iets ziet dat fout loopt, mag je het niet naar buiten brengen als het de vzw kan schaden", aldus Van den Driessche.

Net zoals N-VA, ziet de fractie Ecolo-Groen eerder een oplossing in het aanpassen van de statuten. "Het is frappant dat we als gemeenteraadsleden geen toegang hebben tot de documenten van zodra het een vzw wordt. De basis blijft het inzagerecht", stelt Groen-gemeenteraadslid Bart Dhondt. De groenen willen eerst intern overleggen vooraleer ze beslissen toe te treden.

De christendemocraten van CD&V en cdH pleitten eerder al voor meer evenwicht in de raad van bestuur van Gial, maar zij hebben met Didier Wauters als enige al een lid van de oppositie in de raad van bestuur van Gial. Fabian Maingain van DéFI was wel gewonnen voor het voorstel van burgemeester Close om zo inzage te krijgen in Gial.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234