Dinsdag 09/08/2022

Partijcongres

Sp.a wil kinderen drie dagen per week verplicht in de kleuterklas

Op hun Go Left congres in Antwerpen debatteerden de socialisten bijna één uur over verplichte kinderopvang voor babies vanaf zes maanden. Beeld Photo News
Op hun Go Left congres in Antwerpen debatteerden de socialisten bijna één uur over verplichte kinderopvang voor babies vanaf zes maanden.Beeld Photo News

In een bomvolle Waagnatie in Antwerpen discussieerden de Vlaamse socialisten deze voormiddag dik drie kwartier over het al dan niet verplicht maken van de kinderopvang en de kleuterklas. Uiteindelijk beslisten de leden dat kleuters voortaan 3 dagen per week verplicht op school moeten zijn.

Tine Peeters

Het meest radicale voorstel haalde het na een heftig debat niet. Dat wou ouders verplichten om hun baby vanaf zes maanden 1 dag per week naar de kinderopvang te sturen. Vanaf 1 jaar werden dat twee dagen, vanaf de kleuterklas 3 dagen.

Al die verplichte dagen moeten de ouders niet zelf bekostigen, ze zijn gratis. Dat dit voorstel veel emoties loswekte in de zaal, bleek uit de 25 tussenkomsten van afdelingen uit heel Vlaanderen en Brussel.

700 woorden meer

De voorstanders tussen de 1.300 aanwezigen kwamen op de proppen met studies van Unicef en de Europese Commissie die aantonen dat baby's en peuters die naar een crèche of onthaalmoeder gaan taalvaardiger en socialer zijn. Deze kinderen zouden ook tot 700 woorden meer kennen dan hun leeftijdsgenootjes die thuisblijven. "Kinderen die geen kleuteronderwijs hebben gevolgd, lopen twee maanden achterstand op" sprak armoede-expert Van Geertsom. "Achterstand die ze nooit meer inhalen. Naar de crèche gaan geeft peuters ook zoveel voorsprong. In die ene dag kunnen hun moeders bovendien aan zichzelf werken. Ze kunnen een opleiding volgen, solliciteren, een netwerk opbouwen. Voor arme moeders kan die dag een wereld van verschil maken."

Voor sp.a Deurne kwam Mohammed Marchouch tussen. "Hoe later kinderen naar de crèche en de school gaan, hoe moeilijker ze het hebben om af te studeren," merkte hij op. "Vaak zakken ze dan af naar het beroepsonderwijs of willen ze zo snel mogelijk van school. Dat heb ik zelf gezien in mijn familie."

Trauma's bij losgerukte babies

Tegenstanders hadden het vooral moeilijk met 'de verplichting' in dit voorstel. Ze schermden met de gehechtheid van baby's aan hun ouders, en met de uiteenlopende ontwikkeling van kinderen. "Wie kinderen losrukt van hun moeders, kan daarmee trauma's veroorzaken," zei Karen Jirofléé van de afdeling Haacht. "Het zal ook niet werken om kinderen 1 à 2 dagen per week verplicht naar de kinderopvang te zenden. Dat is schieten met een kanon op een mug. Wat ze de ene week leren, zijn ze de volgende week toch al vergeten."

Meerdere afdelingen wezen er ook op dat de politiek beter eerst het opvangtekort kan oplossen, voor ze aan een verplichting begint. sp.a Leuven snapte niet hoe je ooit zo'n verplichting zal kunnen afdwingen. "Ga je die kinderen uit hun huizen naar school slepen?" klonk het.

3 verplichte dagen in de kleuterklas

Voorzitter Crombez kwam als voorlaatste tussen. Hij bedankt zijn hele partij voor de stevige discussie en gaf -hoewel hij groot voorstander was van dit verregaande voorstel- geen stemadvies.

De verplichte dagen in de kinderopvang haalden het niet. Wat wel erdoor raakte, is dat kinderen vanaf zes maanden één dag per week gratis naar de kinderopvang mogen, en vanaf het tweede levensjaar twee dagen. Vanaf de kleuterschool zijn ze drie dagen per week verplicht om in hun klasje te spelen. De leerplicht wordt ook verlaagd naar drie jaar.

De zaal ging ook akkoord om kinderen tot zes jaar op school gratis ontbijt, middagmaal en vieruurtje aan te bieden. "Geen enkel kind mag honger lijden," wierp Astrid De Bruycker uit Gent nog op.

Lees ook: Socialisten maken 'zorgzekerheid' tot kernthema op Antwerps congres (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234