Donderdag 18/08/2022

Verkiezingen

Van likes voor Hitler tot steun aan terrorist: 15 nazisympathisanten komen op voor Vlaams Belang

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Het Vlaams Belang trekt naar de verkiezingen met zeker vijftien kandidaten die van nazisympathieën kunnen worden verdacht, zo blijkt uit een onderzoek van de krant Het Laatste Nieuws. De partij start een tuchtprocedure. Hen van de lijsten halen, gaat niet meer.

LD

Op zaterdag 13 oktober, letterlijk aan de vooravond van de verkiezingen, staat er in het Oost-Vlaamse Lierde een concert gepland. Niet in het culturele centrum, maar in een sjofele hangar op een privéterrein. De vier groepen op de affiche spelen black metal, een snoeihard undergroundgenre dat al vaak met neonazi's in verband werd gebracht. Dat laatste geldt ook voor Mjölnir MC, de motorclub waarvan het logo op één van de toegangspoorten naar de loods prijkt.

Op Facebook hebben al 72 mensen te kennen gegeven dat ze erbij zullen zijn. Eén van hen is Alexandra Remory, lijsttrekster voor Vlaams Belang in buurgemeente Geraardsbergen. Ze bevindt zich in het gezelschap van kerels die dwepen met organisaties als Blood & Honour en kwistig zijn met hakenkruisen, en ook bij de organisatoren is die gezindheid niet veraf. "Vijftig jaar geleden werd zo'n Untermensch doodgestampt", schrijft één van hen over asielzoekers. "Nu trekken alle Europese regeringen subsidies uit om zulke lage diersoorten hun zin te laten doen!"

Grote dag van wraak

Die quote komt van een bestuurslid van de organiserende vzw Fenris, grotendeels gerund door leden van de motorclub. Maar de échte gangmaker ontbreekt in de akten die er daarvan in het Staatsblad verschenen. Hij treedt wellicht niet zo naar voren omdat hij vijf jaar geleden werd veroordeeld als terrorist. Tomas Boutens was de leider van Bloed, Bodem, Eer en Trouw, een extreemrechtse groep die aanslagen plande om het land in chaos te storten en dan de macht te kunnen grijpen. Daarvoor lagen er al wapens en springstoffen klaar.

Boutens kreeg vijf jaar, waarvan één met uitstel - al bij al een milde straf, wetend dat de gemiddelde Syriëstrijder nu al vijf jaar oploopt zonder enig aanslagplan. Hij is dus al geruime tijd weer op vrije voeten en een hooggeplaatste veiligheidsbron bevestigde ons dat hij opnieuw in neonazistische middens rondloopt. Daar toont hij nog altijd veel interesse voor wapens en zint hij blijkbaar ook nog op actie. "Omdat de grote dag van wraak nabij is", schreef hij deze maand nog op Facebook bij een foto die hem tijdens een krachttraining toont.

Op Boutens' Facebookpagina is niet te zien met wie hij bevriend is, maar wel wie zijn uitingen liket. En daar zitten heel wat Vlaams Belangers bij. Behalve Remory, die hem dit jaar al zeker vier keer met een 'vind ik leuk' bedacht, toont ook de Vilvoordse lijsttrekker Jurgen Van Duyse zich een grote fan. Die klikte meer dan tien keer op het duimpje omhoog bij wat Boutens dit jaar heeft gepost - net zoveel als Patrick Otten, die de derde plaats bezet op de lijst van Vlaams Belang in Beerse.

Doodstraf

Die sympathie voor een veroordeelde terrorist is hoogst opmerkelijk, want twee jaar geleden pleitte Vlaams Belang er nog voor om terroristen de doodstraf te geven. "De doodstraf kan uw leven redden", klonk de slogan toen. De Vlaams Belangers die Boutens nu steunen, lijken ook te vergeten dat hun eigen boegbeeld Filip Dewinter één van diens doelwitten was. De toenmalige beroepsmilitair wilde Dyab Abou Jahjah vermoorden met een westers wapen en Dewinter met een Arabisch, om zo tweedracht te zaaien en een burgeroorlog te ontketenen.

Andere VB-kandidaten die Boutens wel kunnen waarderen, zijn Björn Hofmans (5de plaats in Buggenhout), Bob Castelein (7de voor de districtsraad in Deurne), Joris Vercammen (5de in Denderleeuw), Wesley Devrome (5de in Diksmuide), Wim Vanoutryve (30ste in Brugge), Ursula Mroczko (6de op de provincieraadslijst in het district Maaseik) en Ilse Annemans (3de in Dendermonde). Die laatste heeft pas nog ontslag moeten nemen als afdelingsvoorzitster omdat ze té aangebrand bleek.

De nieuwssite Apache had immers ontdekt dat Annemans op VK - de Russische versie van Facebook - sympathie voor Hitler liet blijken. Dat deed ze onder meer door een foto te liken die de man als "grootste leider aller tijden" omschreef. Omdat de kieslijsten toen al ingediend waren, kon ze er niet meer afgehaald worden. Maar lijsttrekster en parlementslid Barbara Pas verzekerde wel dat er bij Vlaams Belang "geen plaats is voor Hitler-adepten en racisten".

Oostfronters

Toch staan er zo nog méér op de lijsten. De reeds genoemde Jurgen Van Duyse, bijvoorbeeld, lijsttrekker in Vilvoorde. Die geeft op Facebook een like aan de NSDAP, de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei die Hitler destijds aan de macht heeft gebracht. Voorts heeft Van Duyse ook een boon voor Timothy McVeigh, de Amerikaan die dweepte met de Ku Klux Klan en 23 jaar geleden 168 mensen doodde door een truck vol explosieven te laten ontploffen voor een overheidsgebouw in Oklahoma City.

Op de Facebook-account van een kandidaat uit Aalst wordt steun betuigd aan Divisie Langemarck. Dat is de eenheid van de Waffen-SS waarin Vlaamse Oostfronters streden. Hoewel diezelfde account ook zijn verkiezingsaffiche en foto's van zijn kinderen toont, sprak de kandidaat in kwestie gisteravond evenwel tegen dat hij daar iets mee te maken heeft. Sven Vanham, die 8ste staat op de districtsraadlijst voor Wilrijk, toont op Facebook een vlag van de nazi's en zegt dat hij "altijd kotsneigingen" krijgt als hij aan de schoolpoort naast een moslimmoeder met een hoofddoek komt te staan.

Lijfspreuk van SS

Dan is er Tijl Verhaegen, 19de op de lijst in Buggenhout. Hij zette Adolf Hitler tussen zijn likes, net als de Facebookgroep 'De Nationalist'. Achter die onschuldig klinkende naam schuilt onversneden Hitler-verering. Zo wordt de geboortedag van de massamoordenaar er elk jaar plichtbewust herdacht en het motto van de groep - 'Mijn eer heet trouw' - verwijst rechtstreeks naar de lijfspreuk van de SS. Ook Tijls vader Joris Verhaegen (3de plaats in Buggenhout) geeft een like aan 'De Nationalist' en hetzelfde geldt voor Patrick Van Den Bosch (lijsttrekker in Zemst).

Wat bij dit alles beklemtoond moet worden, is dat alle informatie openbaar toegankelijk was. We zijn niet geïnfiltreerd en ook niet doorgedrongen tot wat alleen aan vrienden wordt getoond. Naar wat zich daar nog meer afspeelt, hebben we dus alleen maar het raden. We beperkten ons ook tot Vlaams Belangers die kandidaat zijn bij de verkiezingen en lieten alle andere militanten buiten beschouwing - terwijl er in totaal wel 329 Facebook-gebruikers zijn die de nationale account van Vlaams Belang én Adolf Hitler bij hun likes hebben staan.

Ook enkele N-VA'ers op gevaarlijk terrein

Tussen al de likes voor Tomas Boutens valt die van Tina Proost op. Zij staat op de 12de plaats voor de gemeenteraad in Leopoldsburg, maar dan wel voor N-VA. Zij drukte één keer haar instemming uit, voor de spreuk 'Waar de oren van de wolf zijn, zijn de tanden van de wolf nabij'. Ook onder de Facebook-volgers van de terrorist vinden we N-VA'ers terug: Benny Van Lierde (5de in Erpe-Mere), Jeanine Maes (21ste in De Pinte) en Guido Van Loock (27ste in Antwerpen-stad). Zij laten evenwel nergens blijken dat het meer om sympathie dan om interesse gaat.

Partij start tuchtprocedure

Vlaams Belang verklaarde gisteren dat het een tuchtprocedure zal starten tegen de vijftien genoemde personen. "Het idiote like-gedrag van enkelingen beschadigt de inzet van onze 3.000 kandidaten", laat voorzitter Tom Van Grieken verstaan.

"Elke betrokken kandidaat zal afzonderlijk worden behandeld met als eindbeslissing het al dan niet verder functioneren binnen onze partij", verduidelijkt woordvoerder Klaas Slootmans. "Het Vlaams Belang is een democratische partij en verwerpt elke vorm van sympathie voor het nazisme. Als vrijheidspartij bekampen wij elke ideologie die haaks staat op het vrijheidsbegrip en de verlichtingswaarden. Dat geldt zowel voor het islamisme, het communisme als het nazisme."

Tegelijk klinkt er kritiek op de "georkestreerde heksenjacht" die deze krant zou hebben gevoerd. "Dat men van de duizenden Vlaams Belang-kandidaten slechts enkelen vond die de grens van het toelaatbare overschreden, bewijst dat men een compleet vertekend beeld tracht op te hangen van onze partij." Geklaagd wordt ook dat de verontwaardiging selectief is, en dat de sympathie voor Stalin, Fidel Castro en de Grijze Wolven bij "kandidaten ter linkerzijde" niet onder de loep is genomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234