Woensdag 28/09/2022

Belastingen

Van Overtveldt zingt lof van tax shift in brief bij belastingaangifte

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Beeld BELGA
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld BELGA

In een brief die bij de papieren belastingaangiftes zit, wijst minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op de voordelen van de tax shift die de regering-Michel invoerde. Onkies, vindt alvast Kristof Calvo (Groen): "Hij misbruikt de belastingaangifte om reclame voor zichzelf te maken." Langs Franstalige kant reageert ook de PS boos.

Dieter Bauwens en Tom Windey

Verrassing voor wie de belastingaangifte voor 2016 al in de bus kreeg. Bij die aangifte zit namelijk ook een brief, ondertekend door minister van Financiën Van Overtveldt. Daarin laat hij zich lovend uit over de tax shift, "de grootste fiscale hervorming van de voorbije decennia".

De hervorming was nodig, klinkt het, want: "Werknemers hielden netto te weinig over van hun brutoloon en voor werkgevers was het creëren van jobs te duur."

Vervolgens legt Van Overtveldt uit wat de tax shift aan die situatie verhielp, en welke andere voordelen de hervorming bewerkstelligt. En er is goed nieuws voor wie zich over zijn aangifte moet gaan buigen. "In de personenbelasting zijn de positieve effecten van de tax shift heel snel tastbaar geworden. De belastingverlaging werd meteen gerealiseerd, via extra netto maandloon op het loonbriefje."

Calvo: "Dit kan niet"

In een reactie tegenover De Morgen toont federaal Groen-fractieleider Kristof Calvo zich allerminst fan van het initiatief. "Wat in de brief staat, is minder dan de helft van de waarheid", zegt Calvo. "Hij maakt reclame voor de tax shift maar verzwijgt alle extra facturen die de mensen krijgen."

"Dit is heel plat van Van Overtveldt", vervolgt Calvo. "Hij misbruikt de belastingaangifte om reclame voor zichzelf te maken."

Calvo is niet van plan het hierbij te laten. "Dit is niet aangegeven bij de commissie voor verkiezingsuitgaven. Dit kan niet. We gaan commissievoorzitter Siegfried Bracke hierover interpelleren. Als N-VA reclame wil maken, moet ze maar flyers versturen."

Kristof Calvo. Beeld Wouter Van Vooren
Kristof Calvo.Beeld Wouter Van Vooren

Sp.a: "Persoonlijke propaganda"

"Minister Johan Van Overtveldt (N-VA) misbruikt de belastingbrief, die verzonden is met belastinggeld van de mensen, voor persoonlijke propaganda", zegt sp.a'er Peter Vanvelthoven. "Communicatie vanuit de overheid moet neutraal zijn. En deze brief is verzonden met belastinggeld. Dan moet het maar als een verkiezingsuitgave van de minister beschouwd worden."

Zijn partijgenoot en Kamerlid Hans Bonte schreef Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) een brief en vraagt dat de kwestie geagendeerd wordt in de Controlecommissie voor de Verkiezingsuitgaven. Bonte verwijst naar de wet op de verkiezingsuitgaven die zegt dat ministers die een "mededeling of voorlichtingscampagne" willen doen, eerst advies moeten vragen aan die commissie. Dat is bij de brief van Van Overtveldt niet gebeurd.

Het kabinet-Van Overtveldt zelf spreekt van een vergetelheid "die we zullen rechtzetten".

PS: "Politiek probleem"

Ook de PS zit het hoog dat de brief niet werd aangegeven bij de commissie. PS'er Laaouej Ahmed, ondervoorzitter van die commissie, reageert scherp. "Dit document werd op een heel grote schaal verspreid, maar het werd op geen enkel moment voorgelegd aan de leden van de commissie. We vragen dat het op de agenda wordt geplaatst bij de volgende bijeenkomst", zegt hij tegenover de RTBF. "Er is een politiek probleem met een communicatie die tegen zulke lage kost naar miljoenen mensen wordt verspreid."

Er worden ongeveer zes miljoen aangiftes verstuurd naar Belgische belastingbetalers. Ongeveer drie miljoen aangiftes worden via tax-on-web ingevuld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234