Vrijdag 20/05/2022

Politiek

Van uitkeringen tot pensioenen: krijgt Michel II nog wat klaar van heikelste koopkrachtdossiers?

null Beeld Sven Franzen
Beeld Sven Franzen

Jobs, jobs, jobs. Dat blijft het mantra van Michel II. Maar wat met de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen? De heikelste dossiers lijken eraan voor de moeite.

Roel Wauters

“Het protest van de gele hesjes mogen we niet negeren”, zei Open Vld-vicepremier Alexander De Croo in deze krant (DM 10/12). “Die mensen hebben het gevoel dat ze geen faire kans krijgen.” De oranje-blauwe regering wil daarom de lopende sociaal-economische dossiers tot een goed einde brengen.

Er zijn een aantal maatregelen die zonder veel problemen kunnen worden ingevoerd. De Croo verwees zelf naar de lastenverlaging die er begin 2019 voor de laagste lonen zit aan te komen. Het is de laatste stap van de taxshift, die al veel eerder is vastgelegd.

Daarnaast is er de arbeidsdeal. Onder meer door de focus op opleiding wil de regering meer werklozen aan een job helpen. Meer mensen aan de slag betekent meer koopkracht. In het zomerakkoord werd een heel pakket aan maatregelen daarvoor uitgetekend. De voorbije weken werden die definitief goedgekeurd op de ministerraad.

De N-VA-excellenties gaven met andere woorden al hun fiat. Verschillende onder hen hebben daarom al aangegeven dat ze niet zullen dwarsliggen wanneer deze dossiers moeten worden goedgekeurd in het parlement.

Werkloosheid

Een andere kwestie is de hervorming van de werkloosheidsvergoedingen, eveneens onderdeel van het zomerakkoord. De regeringspartijen kwamen overeen dat de uitkeringen aanvankelijk wat hoger mochten zijn, om ze daarna sneller te laten dalen. Het voorstel kwam van minister van Werk Kris Peeters (CD&V), maar kreeg snel de steun van Open Vld en N-VA.

Alleen: pas eind vorige maand had Peeters een uitgewerkt en becijferd plan klaar. Dat werd nog niet besproken binnen de regering. Als de concrete invulling te flauw blijkt voor de Vlaams-nationalisten, zullen zij hun steun intrekken. “We zullen alle details nauwlettend in de gaten houden”, zegt fractieleider Peter De Roover.

Er is nog een mogelijke uitweg: in principe zou Peeters de hervorming kunnen invoeren zonder de steun van het parlement. Via een Koninklijk Besluit kan hij de regels rond werkloosheidsuitkeringen als minister eigenhandig aanpassen.

Juridisch kan het dus, de vraag is of het politiek ook haalbaar is. “Voor zo’n ingrijpende maatregel heb je toch een duidelijk draagvlak nodig”, zegt CD&V-Kamerlid en arbeidsmarktspecialist Stefaan Vercamer.

Premier Charles Michel (MR) heeft daarom aangekondigd ook te overleggen met de sociale partners om dat draagvlak te vergroten. Maar: zij geraakten het de laatste enkel eens over kleine details. De hervorming van de werkloosheid kunnen zij niet redden.

Eveneens cruciaal zijn de tweejaarlijkse loononderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers. Die gaan volgende maand van start. In het recente verleden geraakten de sociale partners het zelden eens en was het de regering die de knopen doorhakt. Wat als zich hetzelfde scenario aftekent? “We moeten kunnen beslissen”, zegt een liberale topper. “De mensen zouden geen opslag kunnen krijgen omdat we aan het ruziemaken zijn. Dat is niet uit te leggen.”

Pensioenen

Tot slot is er nog het pensioendossier van de zware beroepen. Dat leek de voorbije weken al dood en begraven. Nu mag stilaan ook de grafsteen geplaatst worden. De regering legde de wettelijke pensioenleeftijd dan wel op 67 jaar, wie een hele carrière zwaar werk had gedaan, zou vroeger mogen afzwaaien.

Met de ambtenarenbonden bereikte pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) al een akkoord over een regeling, tot grote woede van N-VA en Open Vld. Voor de privésector staat er niets op papier. De kloof tussen bonden en werkgevers blijft, ook na lange onderhandelingen, metersdiep. Vorige maand namen twee sociale bemiddelaars over, maar een akkoord is nog lang niet in zicht.

De bemiddelaars raadden aan het pensioendossier voor de ambtenaren apart te behandelen, aangezien dat al verder gevorderd was. Maar zelfs dan is een meerderheid vinden in het parlement onbegonnen werk. De pensioenen liggen enorm gevoelig bij de publieke opinie. Niemand zal nog zijn nek willen uitsteken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234