Zondag 02/10/2022

Congresdag Vlaams Belang

“Vergeet N-VA” is het motto van Vlaams Belang

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens het congres in Gent. Beeld Bas Bogaerts
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens het congres in Gent.Beeld Bas Bogaerts

Het Vlaams Belang zette zichzelf in Gent neer als de enige geloofwaardige nationalistische partij van Vlaanderen. Van N-VA, die eerder op de dag een colloquium over migratie hield, maakten kopmannen Tom Van Grieken en Gerolf Annemans een schijnheilige machtspartij. “Hun V-dagen zijn vergeetdagen”, scandeerde Van Grieken. “De kiezers moeten vergeten dat ze vijf jaar niets hebben gedaan.”

Tine Peeters

Ruim 1.200 Vlaams Belangers kwamen er deze namiddag naar het programmacongres in het ICC in Gent. “Eerst onze mensen”, de campagneslogan van de partij, was de rode draad doorheen alle toespraken. Vlaams Belang duwde op het congres haar jonge kandidaten -zoals Roosmarijn Beckers (Limburg) of Bob De Brabandere (Brussel)- in het voetlicht. Die verjonging, zo zei de zelfverklaarde ‘ouderdomsdeken’ en Europees lijsttrekker Gerolf Annemans, is geheel en al de verdienste van partijvoorzitter Tom Van Grieken. De partij, zo begon Annemans zijn speech, spreekt ook steeds meer jonge kiezers aan.

Vlaams Belang presenteerde zichzelf continu als hét enige mogelijke alternatief voor de ‘hypocriete’ N-VA. De Belangers durven wel echt kiezen voor een onafhankelijk Vlaanderen en voor een immigratiestop, de ‘machtsbeluste’ N-VA niet.

Zeker Annemans zette zich af tegen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA). Hij had het lacherig over de ‘futiliteiten’ waarmee De Wever vaak in de media komt, zoals zijn favoriete skipistes. “De Wever had beter één keer, bij zijn grote overwinning in 2014, die ene keer, buiten de skipistes van de Belgische machtspolitiek geskied. Dat is de schandvlek,” sprak Annemans. “N-VA heeft vijf jaar gestreden voor de autonomie van ... Catalonië. Dat is de ware schande. Het was alles voor Catalonië, en niks voor Vlaanderen. Wij laten het lijk van Bracke en Jambon in hun diepvries en herstichten de Vlaamse strijd. De enige betrouwbare stem voor onafhankelijkheid en vrijheid is Vlaams Belang. Houzee.”

Voorzitter Van Grieken ging door op hetzelfde elan. “Wij leggen als enige partij al 40 jaar de vinger op de wonde van het grootste probleem in onze samenleving en de grootste hypotheek op onze toekomst: de massa-immigratie. Het beleid van Theo Francken was absoluut geen trendbreuk. Zelfs de duurste reclamecampagne, waar N-VA altijd mee uitpakt, gaat dat niet kunnen verbergen.” Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, werd door Van Grieken aan de borst gedrukt. “Want hij zei ‘basta’ tegen de illegale migratie en alle linkse overgesubsidieerde ngo’s. Grazie Matteo.”

Schild en Vrienden-voorzitter Dries Van Langenhove tijdens een congres van Vlaams Belang in Gent. Beeld Bas Bogaerts
Schild en Vrienden-voorzitter Dries Van Langenhove tijdens een congres van Vlaams Belang in Gent.Beeld Bas Bogaerts

De V-dagen van N-VA zijn volgens het Vlaams Belang ‘Vergeetdagen’. “De N-VA en De Wever denken blijkbaar dat de kiezers dommeriken zijn en dat ze dit zullen vergeten”, ging Van Grieken verder. “Ze vergissen zich.” Opvallend veel bijval kreeg Van Grieken toen hij er op wees dat N-VA in zee was gegaan met sp.a in Antwerpen. “Bart De Wever heeft in Antwerpen zijn ware gelaat laten zien. Een stem voor N-VA is een stem voor sp.a. De N-VA is een deel van het probleem.”

De voorzitter bewierookte daarop het lijvig rationeel programma van de partij. “Een programma met de beide voeten op de grond. Geen door de media opgeklopte Anuna-hysterie over het einde van de wereld, maar met het diepe besef dat voor veel mensen het einde van de maand halen een grotere zorg is dan het einde van de wereld.” De kilometerheffing mag er van Vlaams Belang zeker niet komen, en kernenergie mag geen taboe meer zijn. Nieuwkomers mogen geen leeflonen, geen kindergeld of sociale woningen meer krijgen en er mag geen belastinggeld meer naar vervreemding of islamisering gaan, vatte Van Grieken en andere sprekers het programma nog samen.

Het congres eindigde met ‘ons nationaal volkslied’, zoals de publieksopwarmer het lied benoemde, ‘de Vlaamse Leeuw’ en de oude slogan van het VB, luid geroepen door de hele zaal, ‘Eigen Volk Eerst’.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234