Zaterdag 28/05/2022

NieuwsIndexering lonen

Voka dringt aan op indexsprong, premier Alexander De Croo is geen voorstander: ‘Op dit moment is er stabiliteit nodig’

Premier Alexander De Croo. Beeld BELGA
Premier Alexander De Croo.Beeld BELGA

Premier Alexander De Croo ziet een indexsprong, waar ondernemersorganisatie Voka maandag op haar nieuwjaarsreceptie op aandrong, niet zitten. ‘Op dit moment is er stabiliteit nodig. Op termijn, als er een meerderheid voor is, kan de discussie aangegaan worden’ over een algemene hervorming van loonindexering, zei de liberale premier in de marge van de nieuwjaarsviering.

Redactie en Belga

De Croo wees erop dat de automatische indexering in evenwicht staat met het loonakkoord dat vorig jaar “in moeilijke omstandigheden” werd goedgekeurd. Dat akkoord voorziet in een loonstijging van maximaal 0,4 procent, gespreid over 2021 en 2022. “Nu zitten we op een zeer turbulent moment, met de energieprijzen die sprongen maken en problemen in de toeleveringsketens”, aldus de premier. Door de lonen te indexeren en dus aan te passen aan de stijgende levensduurte “zorgt dit ervoor dat de onzekerheid bij heel wat mensen getemperd wordt”.

Daarnaast verwees de premier ook nog naar de steunmaatregelen van de overheid die heel wat bedrijven de voorbije twee jaar hebben ontvangen om de coronacrisis door te komen.

Voka is vragende partij voor een indexsprong. De werkgeversorganisatie wijst erop dat zonder, de loonkosten voor de bedrijven met 7 procent zullen stijgen over een periode van twee jaar.

Energiebeleid

In verband met het energiebeleid drong Voka maandag aan om in maart, “na jarenlang getalm, een beslissing te nemen die de leverzekerheid van energie het minst van al hypothekeert”. Daarbij moet ook de piste van het verlengd openhouden van de jongste kerncentrales worden voorbereid, naast de piste van de gascentrales, vindt Voka-voorzitter Wouter De Geest.

Premier De Croo ging daarin mee: “Onze basisregel is 100 procent bevoorradingszekerheid (...) Tot de datum van midden maart, zolang er geen definitieve beslissing is getekend, ga ik de andere piste (die van de verlenging van de kerncentrales, red.) niet begraven. Qua voorzichtigheid zou dat niet slim zijn”, aldus de premier.

Vlaams minister-president Jan Jambon van zijn kant verzekerde dat Vlaanderen, dat bevoegd is voor de vergunningen van de gascentrales, “binnen het wettelijk kader, geen politieke spelletjes zal spelen in verband met de vergunningen. We gaan het op een eerlijke manier beoordelen.” Al uitte de N-VA-er wel zijn persoonlijke bedenkingen bij de keuze voor meer gascentrales die veel CO2 uitstoten.

Ook over de arbeidsmarkt trok Voka-voorzitter De Geest aan de alarmbel. Hij wees erop dat negen op de tien bedrijven die willen aanwerven, grote moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Voka vraagt de federale regering om daadwerkelijk een asymmetrisch arbeidsmarktbeleid te realiseren, waarbij de gewesten meer vrijheid krijgen om een eigen beleid te voeren “op maat van hun specifieke arbeidsmarktsituatie.”

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon bevestigde de verschillende uitdagingen in de gewesten. Hij sprak de hoop uit dat Vlaanderen tegen 2024 volledig bevoegd wordt voor alle aspecten van het arbeidsmarktbeleid.

Premier De Croo erkende de verschillen, maar wees ook op de kansen. “Een deel van de oplossing voor de krapte in Vlaanderen zit in Brussel en Wallonië”, klonk het. Hij wees er ook op dat nationaal “nu meer mensen aan de slag zijn dan voor de coronacrisis”.

Coronabeleid

Voor wat het coronabeleid betreft, beklemtoonde Vlaams minister-president Jan Jambon dat de zogenaamde ‘coronabarometer’ die binnenkort zou worden voorgesteld, de politiek niet buitenspel zal zetten. “We gaan niet naar een automatisch systeem, het zal altijd nog een politieke beslissing blijven”, zei hij. Het verschil met de dreigingsbarometer van OCAD is de mate van expertise, klonk het nog. Zo zorgen de verschillende varianten van het virus steeds weer voor verrassingen.

Premier De Croo van zijn kant verdedigde het Belgische coronabeleid omdat het volgens hem “een evenwicht biedt tussen het wetenschappelijke en maatschappelijke (...) We hebben een stabieler en minder streng beleid dan Nederland”.

Globaal was Voka maandag kritisch voor de regeringen. “In heel wat domeinen diende de politiek knopen door te hakken, maar dat gebeurde amper”, klonk het. Schaarse lichtpuntjes waren de invoering van de Vlaamse jobbonus en de goedkeuring van de federale energienorm.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234