NieuwsGeopolitiek
‘VS bereiden sanctiepakket voor tegen Rusland bij invasie in Oekraïne’
De Verenigde Staten en hun bondgenoten werken al aan een zwaar pakket aan sancties om Rusland mee te straffen bij een invasie van Oekraïne. Het gaat om financiële, technologische en militaire strafmaatregelen. Die kunnen bij militaire escalatie al binnen enkele uren worden opgelegd, meldt The New York Times.
De krant baseert zich op gesprekken met Amerikaanse en Europese functionarissen, die details onthulden over de sancties die kunnen volgen op een mogelijke Russische inval. De VS laten de plannen bewust uitlekken om de Russische president Vladimir Poetin te beïnvloeden. Die weet dan alvast met welke sancties hij te maken kan krijgen.
De VS en andere westerse landen maken zich grote zorgen over een Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne. Ze vrezen dat Moskou overweegt dat Oost-Europese land binnen te vallen. Op de lijst met mogelijke sancties staat het bewapenen van anti-Russische guerrillastrijders in Oekraïne als het daadwerkelijk tot een invasie komt, schrijft de krant.
Washington zou ook met bondgenoten hebben overlegd over de mogelijkheid grote Russische financiële instellingen af te sluiten van het internationale betaalverkeer. Die plannen zijn nu uitgelekt op de vooravond van topoverleg dat verdere escalatie moet voorkomen.
Bondgenoot
Rusland praat deze week met de VS en de NAVO. Moskou wil onder meer de garantie dat buurland Oekraïne niet kan toetreden tot dat bondgenootschap. Sinds de val van de communistische Sovjet-Unie hebben veel andere voormalige Sovjetstaten zich wel aangesloten bij de NAVO, tot ergernis van Rusland.
De VS zijn niet gerust op de goede afloop van het naderende overleg. Diplomaten vrezen volgens The New York Times dat de Russen naderhand kunnen verklaren dat onvoldoende tegemoet is gekomen aan hun zorgen. Dat zou dan als rechtvaardiging kunnen dienen om militair in actie te komen.
De Krim
De Amerikanen zouden goed hebben gekeken naar de impact van sancties die Rusland in 2014 kreeg opgelegd. Dat gebeurde na de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim. Het Witte Huis concludeerde later dat die maatregelen schadelijk waren voor de Russische economie, maar niet zo pijnlijk dat Poetin zich genoodzaakt zag een stap terug te doen.
Dat moet dit keer anders lopen. Een ingewijde noemde de geplande sancties tegenover de krant ‘de snelle reactie met grote impact waar we in 2014 niet voor kozen’.