Woensdag 19/01/2022
N-VA-voorzitter Bart De Wever (l.) en PS-voorzitter Paul Magnette (r.) brengen verslag uit bij koning Filip.

AchtergrondFederale formatie

‘Wij laten ons niet beledigen’: liberalen bijten terug naar De Wever en Magnette

N-VA-voorzitter Bart De Wever (l.) en PS-voorzitter Paul Magnette (r.) brengen verslag uit bij koning Filip.Beeld Photo News

Echt serieus nemen ze de aanval van Bart De Wever (N-VA) op hun blauw blok niet bij Open Vld en MR. Zij willen nog steeds als één liberale familie in de regering met PS en N-VA. Maar daar zijn ze niet van gedacht veranderd: MR moet aan de kant blijven, Open Vld moet minder hoog van de toren blazen.

Ann Van den Broek en Tine Peeters

“We hebben politici nodig die mensen kunnen samenbrengen. Geen politici die anderen publiek afdreigen of schofferen en zo een oplossing nog verder weg brengen.” In een korte videoboodschap op Facebook diende Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zaterdagavond Bart De Wever (N-VA) van antwoord.

De Wever had vrijdag zowel in het journaal van VRT als in de studio’s van VTM-nieuws en Terzake fors uitgehaald naar de liberale familie. Hij verwees herhaaldelijk naar de “bubbel van vijf”, een coalitie van N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH, die samen de nieuwe regering willen vormen. Maar die vijf partijen hebben maar 70 van 150 Kamerzetels. Om aan een meerderheid te geraken rekenen De Wever en Paul Magnette (PS) op Open Vld. De Vlaamse liberalen moeten dan wel zusterpartij MR lossen. “Niemand is nog voorstander van MR”, zei De Wever. “Het is niet dat ik voorzitter Georges-Louis Bouchez niet vertrouw. Ik vertrouw er honderd procent op dat hij dit wil doen mislukken.”

Verrast

Op de blauwe hoofdkwartieren werd er verrast naar die boodschap gekeken. Eerder vorige week waren Lachaert en Bouchez op audiëntie geweest bij het voorzittersduo van N-VA en PS. Daar hadden ze een mondeling overzicht gekregen van wat er momenteel op tafel ligt. De liberalen reageerden door donderdagavond een eigen nota terug te sturen.

“En wat krijgen wij dan als antwoord?”, foetert een Open Vld-topper. “Je moet de MR lossen. Terwijl wij inhoudelijke bezwaren hebben tegen hun nota. De Wever zegt dat het crimineel is als wij hun bod niet aanvaarden, terwijl net hun voorstel crimineel is. De Wever en Magnette maken misbruik van het moment om dromen waar te maken die niets te maken hebben met de crisis die we nu moeten beheren.”

C’est du brol

Dat het opmerkelijk is dat Open Vld de informateursnota van Magnette eind vorig jaar wel een basis vond om te onderhandelen over een paarsgroene regering, maar deze nota waar een centrumrechtse partij aan meeschreef onvoldoende vindt, weerlegt de partij. Het grote verschil voor hen: Magnette wilde het optrekken van de uitkeringen nog compenseren door een hervorming van de arbeidsmarkt. Dat laatste aspect is nu verdwenen uit de plannen. Wel aanwezig: een rist communautaire plannen, zoals de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

Zeker dat communautaire luik maakt dat bij de Franstalige liberalen nog steeds de heilige overtuiging leeft dat De Wever zich eigenlijk niet om het land bekommert, maar wel het federale niveau wil blokkeren en het land wil splitsen. Fijntjes wijzen ze er ook op dat de communautaire plannen uit het voorlopige akkoord van PS en N-VA maar magertjes zijn voor de Vlaams-nationalisten.

“C’est du brol”, klinkt het onomwonden. De verdere staatshervorming die de komende jaren onderhandeld zou worden en in 2024 zou worden doorgevoerd, is volgens MR fictie. Iets wat binnen Open Vld bevestigd wordt. “Alsof daar de komende jaren tijd voor zal zijn. We zullen onze handen vol hebben met de economische en sociale gevolgen van deze coronacrisis.”

Een archiefbeeld van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Is hij het probleem? Beeld Photo News
Een archiefbeeld van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Is hij het probleem?Beeld Photo News

Openingsbod

En dan is er de kwestie-Bouchez. Dat op de MR-voorzitter geen huizen gebouwd kunnen worden, erkennen ze ook binnen Open Vld. Maar, luidt het daar ook: “De MR is veel meer dan Bouchez alleen.” Federaal zou eerder premier Sophie Wilmès het aanspreekpunt zijn. “Stel nu nog dat ze echt een probleem hebben met MR: waarom heeft De Wever ons dan niet gebeld? Waarom zet hij ons publiekelijk voor schut door ons uit te maken voor voetvolk van MR? Wij vragen ons dus af: wil hij die regering wel?”

De MR lossen is geen optie voor Open Vld. Liberaal ondervoorzitter Tess Minnens postte vrijdag nog een veelzeggende foto op Twitter met haar MR-evenknie Steve Detry, Lachaert en Bouchez. Begeleidende tekst:In times of test, family is best.’

Oostends burgemeester Bart Tommelein en gewezen kandidaat-voorzitter bevestigt dat. “Egbert neemt de juiste houding aan: wij laten ons niet beledigen. Ik heb ook tijdens de voorzitterscampagne gezegd dat we wat minder op N-VA moeten gaan lijken en ons van hen moeten distantiëren. Het is ook niet aan de socialisten en Vlaams-nationalisten om ons uit elkaar te spelen.”

Wantrouwen

Bij MR leeft dezelfde intentie, luidt het op het hoofdkwartier. De scepsis ten opzichte van Magnette en De Wever is daar zo mogelijk nog groter. De Franstalige liberalen zijn ervan overtuigd dat PS en N-VA elkaar gevonden hebben omdat premier Sophie Wilmès in Franstalig België bovenaan staat in de politieke poppolls. Bij de Parti Socialiste zouden ze dat maar moeilijk kunnen verkroppen.

Het wantrouwen in de Wetstraat blijft dus regeren. N-VA en PS houden volgende week bilatérales, ook met de groenen, en blijven hopen dat Open Vld zonder MR de sprong waagt. Bij Open Vld menen ze dan weer dat PS en N-VA uiteindelijk wel de hele liberale familie mee aan boord nemen. En die donkerblauwe eisen van donderdagavond? “Slechts een openingsbod,” zegt ook MR. “Uiteraard stellen wij nu geen compromissen voor. Je begint de onderhandelingen toch niet in je blootje?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234