NieuwsApenpokkenvirus
Brits gezondheidsinstituut: patiënten besmet met apenpokkenvirus moeten contact met huisdieren vermijden
Patiënten die besmet zijn met het apenpokkenvirus moeten elk contact met hun huisdieren gedurende 21 dagen vermijden, luidt het advies van het Britse gezondheidsinstituut UKHSA.
Gerbils, hamsters en andere knaagdieren kunnen bijzonder gevoelig zijn voor het virus en experts willen bijgevolg voorkomen dat de ziekte zich onder de dierenpopulatie verspreidt, aldus de UKHSA vandaag in een verklaring.
“De zorg is dat het virus bij huisdieren terechtkomt en kan pingpongen tussen hen en mensen”, zei professor Lawrence Young, een viroloog aan de Universiteit van Warwick, aan de BBC. “Als je niet voorzichtig bent, kun je een dierlijk reservoir voor de ziekte creëren dat ertoe kan leiden dat het zich weer naar mensen verspreidt, en dan zitten we in een besmettingscirkel.”
Begin deze week riep ook het Europees ziektebestrijdingscentrum besmette patiënten op om contact met huisdieren te vermijden. “Als transmissie van mens op dier gebeurt, en het virus verspreidt zich in een dierenpopulatie, bestaat het risico dat de ziekte endemisch kan worden in Europa”, waarschuwde het ECDC. “Daarom is er nood aan nauwe samenwerking tussen de gezondheidsautoriteiten voor mensen en dieren om de blootstelling van huisdieren te beheersen en te verhinderen dat de ziekte op wilde dieren wordt overgedragen.”
Lees ook
Alles wat we nu weten over de apenpokken: van symptomen tot de verspreiding in België
Een Europese uitbraak van apenpokken hing in de lucht, maar blijft tóch een mysterie
Aankoop vaccin
Intussen heeft de Europese Unie besloten tot de gezamenlijke aankoop van zowel een vaccin als een antiviraal middel tegen apenpokken. Dat zei de Zweedse vaccincoördinator Richard Bergström vandaag tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter. Het zou gaan om het vaccin Imvanex en het antivirale middel Tecovirimat.
De gezamenlijke inkoop is ingegeven door de Europese aanschaf van coronavaccins, waarop veel lidstaten met tevredenheid terugkijken. Ook België heeft al ingetekend en maakt aanspraak op 1.250 van de 50.000 doses die de EU wil aanschaffen.
Imvanex is een vaccin tegen pokken, waaraan de apenpokken nauw verwant zijn. Het vaccin is in de VS goedgekeurd voor de preventie van zowel pokken als apenpokken. In de EU is Imvanex alleen goedgekeurd voor de bestrijding van pokken, hoewel artsen het ook kunnen voorschrijven voor apenpokken.
‘Snelle actie’ vereist
Eerder vrijdag liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten dat “snelle actie” vereist is voor een succesvolle aanpak van apenpokken in niet-endemische landen. Daarmee doelt de organisatie op landen buiten Afrika, waar het virus al langer voorkomt. Massale vaccinatie acht de WHO op dit moment echter niet nodig, wel gerichte vaccinatie voor wie nauwe contacten heeft met geïnfecteerde mensen. “Gevallenonderzoek, contactopsporing en thuisisolatie zijn nu de beste middelen”, zei WHO-functionaris Rosamund Lewis.
Sinds begin mei zijn in negentien landen buiten Afrika meer dan 200 vermoedelijke en bevestigde gevallen van apenpokken vastgesteld. De apenpokkenvariant die de huidige uitbraak veroorzaakt, heeft een sterftecijfer van ongeveer 1 procent. Tot nu toe zijn geen sterfgevallen gemeld.