Politiechef vertrekt uit gemeenteraad na bloedbad op school Texas
Meer dan een maand na het bloedbad op een basisschool in Texas waarbij 21 doden vielen, is de verantwoordelijk politiechef opgestapt als gemeenteraadslid. Dat melden diverse media. “Ik denk dat dit de beste beslissing is voor Uvalde”, aldus politiechef Pete Arredondo in de lokale krant ‘Uvalde Leader News’. Ruim een week geleden werd Arredondo als politiechef al met betaald verlof naar huis gestuurd.
In zijn ontslagbrief schrijft het gemeenteraadslid dat de beslissing om terug te treden uit de gemeenteraad “in het belang van Uvalde” wordt genomen. “De burgemeester, de gemeenteraad en het stadspersoneel moeten zonder afleiding kunnen blijven functioneren”, zo staat volgens Uvalde Leader News en tv-zender ‘ABC News’ in de ontslagbrief. Arredondo was nog maar begin mei verkozen in de gemeenteraad van Uvalde. Op 31 mei, een week na de schietpartij, heeft hij de eed als gemeenteraadslid afgelegd.
Een 18-jarige schutter schoot eind mei negentien kinderen en twee leraren met een geweer dood op een school in Uvalde. Sinds de fatale schietpartij is er veel kritiek op de politieagenten die al enkele minuten nadat de schutter de school binnenging aanwezig waren en vooral op de eindverantwoordelijke Arredondo. Het duurde zo’n 70 minuten voordat agenten de confrontatie zochten met de schutter en hem doodschoten.
Arredondo heeft eerder tegen Amerikaanse media gezegd dat ze wachtten op een sleutel van het klaslokaal waar de schutter zich had verscholen en waarin leerlingen en docenten aanwezig waren. Ook zouden de aanwezige agenten niet voldoende wapens en materieel hebben gehad om eerder de confrontatie aan te gaan met de schutter.
Die argumenten zijn de afgelopen weken grotendeels ontkracht, toen uit vrijgegeven videobeelden bleek dat er al veel eerder dan gezegd agenten met automatische wapens en kogelwerende schilden in de school aanwezig waren. Ook laten beveiligingsbeelden zien dat de aanwezige agenten nooit gekeken hebben of de klaslokalen überhaupt op slot zaten. Als de aanwezige agenten de schutter eerder hadden geconfronteerd, konden ze mogelijk levens redden, zeggen critici.