NieuwsVerenigde Staten
Quarantainemaatregelen in Florida na vondst reuzenslak, ‘één van de schadelijkste ter wereld’
In delen van Florida zijn quarantainemaatregelen van kracht om te voorkomen dat de Afrikaanse reuzenslak zich verder over de Amerikaanse staat verspreidt.
De reuzenslak kan een parasiet met zich meedragen die rattenlongworm wordt genoemd en hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen en vee. Het dier bedreigt met zijn eetlust ook landbouwgewassen, zo schrijft de Amerikaanse krant USA Today.
De slak werd eind juni door een tuinman gespot, meldt het staatsministerie van Landbouw in Florida. Het getroffen gebied werd afgezet en wordt behandeld met een type insecticide om de verspreiding van de slak te voorkomen.
Wetenschappers noemen het dier “een van de schadelijkste slakken ter wereld.” Ze doen zich tegoed aan honderden soorten economisch belangrijke producten, zoals papaja, pinda, rubber, bonen, erwten, komkommers en tuinbouw-, cultuur- en geneeskrachtige planten.
Lees ook
Dit wordt een zomer vol wespen: ‘Er zijn een paar dingen die je niet mag doen’
Natuurliefhebbers maken zich zorgen om jagende huiskatten: ‘Ze richten een ware slachtpartij aan’
Het is niet de eerste keer dat de slak in Florida opduikt. In 1966 werd de reusachtige Afrikaanse landslak gespot in het centrum van Miami. In 1973 werden er ruim 18.000 slakken gevonden en vernietigd, samen met duizenden eieren, en in 1975 werd de slak uitgeroeid verklaard. In september 2011 werd de slak opnieuw gevonden in Miami, maar in september 2021 werd het dier weer uitgeroeid verklaard, aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Afrikaanse reuzenslakken kunnen inclusief schelp meer dan 25 centimeter lang worden en tot 700 gram wegen.