Zaterdag 25/06/2022

InterviewKarel Van Eetvelt

Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt: ‘Het ontbrak hier aan een duidelijke chef’

Karel Van Eetvelt. Beeld Tim Dirven
Karel Van Eetvelt.Beeld Tim Dirven

Voorzitter Wouter Vandenhaute komt even gedag zeggen. ‘Interviews? Ik? Hij doet dat toch goed?’ Hij, dat is CEO Karel Van Eetvelt (54), die woelige eerste maanden kende op Anderlecht. ‘De beste rol van Kompany ligt op het veld, maar zo iemand mag je niet beperken.’

Pieter-Jan Calcoen

Het was in onze voorbereiding zelfs geen gespreksthema - wegens te ver weg en sindsdien te veel gebeurd. Maar aangezien het interview, het eerste grote voor CEO Karel Van Eetvelt sinds zijn aanstelling begin dit jaar, in de Pär Zetterberg-vergaderzaal plaatsvindt, is het tóch een onderwerp: het ontslag van het clubicoon. “Geen moeilijke beslissing”, beweert Van Eetvelt. “Dit was een duidelijke case: Zetterberg is weliswaar een kind van Anderlecht, maar dat betekent niet automatisch dat je een meerwaarde biedt. De casting was in deze slecht.”

Geldt dat ook voor Michael Verschueren, die sinds deze week niet langer bij het management hoort?

“Voor Michael ligt dat... (herpakt zich) Ja, voor een stuk wel. Met dat verschil dat ik vond dat Michael bij Anderlecht moest blijven, hij kan veel bijbrengen. Maar in zijn vorige functie (CFO Sports, red.) draaide het niet perfect, waarna we de knoop hebben doorgehakt. Sámen.”

Is dat zo? Als het aan Verschueren zelf had gelegen, was hij toch gewoon bij het sportieve gebleven?

“Dat doet er niet meer toe. Het zijn speculaties. Misschien zijn er mensen die dat graag lezen, ik niet. Dat blad is omgedraaid, Michael heeft sportief op het nieuws gereageerd.”

Wat verweten jullie hem?

“Daar gaat het niet om. Ik ga het proces van Michael allerminst in de pers maken. Hij heeft veel goeds voor Anderlecht gedaan. En zal dat nog doen, hé. Kijk, ik ben als een voetbalcoach: ik moet talenten zoeken en op de juiste plaats zetten. Bij Unizo en Febelfin heb ik daar telkens mijn tijd voor genomen, maar hier moet het sneller. Dit is topsport, geen vzw. Daar moet je naar handelen.”

Speler. Manager. Nu ook investeerder. Wat is de beste plek van Vincent Kompany?

“Op het veld. Met die nuance dat Vincent extreem veel talenten heeft. Ik vind niet dat je zo iemand moet beperken. Integendeel.”

Is het uw taak om hem te sturen?

(knikt) “Wouter (Vandenhaute, red.), Klaas (Gaublomme, zakenpartner van Kompany, red.) en ik moeten Vincent kanaliseren. Ach, Vincent is een zegen voor Anderlecht. Hij heeft concrete ideeën, niet enkel over het sportieve, en heeft een duidelijke visie, die hij zelfs bij tegenslag consequent blijft uitdragen en nastreven. Vincent zal ook wel eens wakker gelegen hebben, maar ik vind het sterk dat hij is blijven doorzetten.”

Vincent Kompany en trainer Franky Vercauteren. ‘De beste rol van Kompany ligt op het veld.' Beeld Photo News
Vincent Kompany en trainer Franky Vercauteren. ‘De beste rol van Kompany ligt op het veld.'Beeld Photo News

Sommigen zouden dat naïef noemen.

“Ik hou van dromers. Ben ik zelf namelijk ook.”

Op welk vlak?

“Ik ben een grote fan van de Amerikaanse sporten zoals de NBA en heb daardoor hun commerciële model zien evolueren. Als ik dat vergelijk met dat van de Europese voetbalclubs... Wij zitten nog in de prehistorie, onze groeimarge is enorm, dat is een ‘droom’. (uit het niks) Hoe oud ben jij?”

28.

(verrast) “Zijt gij maar 28? Ik had je eerder 30 geschat. Sorry. (lacht) Wat ik wilde zeggen is dat ik me graag met mensen van jouw generatie, zoals Vincent, omring om samen te dromen. Dat proces maakt ons beter, waarna we realistische doelstellingen overhouden. En moeten er knopen doorgehakt, dan doe ík dat. Dat was ook mijn voorwaarde toen ik hieraan begon: het was alles of niks. Het ontbrak aan een duidelijke chef op Neerpede.”

Accepteert Kompany dat de eindbeslissing bij u ligt?

“Ja. Allez, je zou het hem moeten vragen.”

Wat is uw ‘realistisch doel’ voor volgend seizoen?

“We willen elke match winnen.”

Is dat realisme? Jullie waren achtste.

“Ik kan geen voorspellingen of beloftes maken, maar als we onze groep kunnen samenhouden en gericht versterken, dan spelen we top twee of top drie.”

Is er een spaarpotje van pakweg 15 miljoen euro om deze zomer transfers te doen?

“Er is budget - alleen niet van de grootorde die jij benoemt. Aankopen zoals Michel Vlap (gehaald voor 8 miljoen euro, red.), dat is nu niet verstandig. Ik weet zelfs niet of we dat in de toekomst nog zullen doen. Problematisch hoeft dat niet te zijn. Destijds bij Unizo waren er minder middelen dan op Anderlecht. ‘Wil je een projectje realiseren, zoek dan eerst de centen’, vertelde ik mijn medewerkers steeds. Dat zorgde voor creativiteit, dat is stimulerend. Hoe dan ook: we zullen geen grote namen halen, zoals in het verleden wel gebeurde.”

Hoeveel nieuwkomers zullen jullie aantrekken?

“Geen twintig.”

Een stuk of vijf?

“Het zal zoiets zijn.”

Uw voorgangers weigerden samen te werken met makelaar Mogi Bayat. Wat is uw standpunt?

“Wie correct handelt en ons charter respecteert, is welkom.”

Zal de eigen jeugd zéker blijven?

“Ja. In het verleden zijn er sommige beloftevolle jongeren te vroeg vertrokken. Dat is jammer, want ons businessmodel is net op de academie gebaseerd. Dat gaan we trouwens niet veranderen. We zouden wel zot zijn, maar we gaan het wel tot in het extreme toepassen. Nog meer dan voorheen. Toen ik bijvoorbeeld enkele maanden terug op het jeugdcomplex rondliep, zag ik dat het kunstgrasveld er slechter bij lag dan datgene waar ik in mijn studentenjaren aan de KU Leuven op gespeeld heb. Ik heb meteen gezegd dat er een nieuw terrein moest komen. ‘Is geen geld voor’, werd me gezegd. Dat is dikke zever, als je wil inzetten op eigen talenten, moet je dat op alle niveaus tonen. (fijntjes) De werken zijn bezig.”

Wat wordt de rol van Marc Coucke?

“Hoofdaandeelhouder.”

Dat is een titel. Ik bedoelde eigenlijk: wat wordt zijn impact?

Van Eetvelt op de tribune met nieuwe Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute, begin dit jaar. Beeld Photo News
Van Eetvelt op de tribune met nieuwe Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute, begin dit jaar.Beeld Photo News

“Marc, een topondernemer, zal in de schaduw opereren. Hij heeft fantastische ideeën, is heel creatief. Op commercieel vlak hoort hij bij de besten ter wereld. Hij kan rekenen, dat kan ik je garanderen. Op die domeinen hebben we Marc absoluut nodig.”

Niet meer in de dagelijkse werking?

“Wouter, Vincent, Marc en ik hebben verschillende objectieve analyses gemaakt over alles wat gebeurd is. Het was vervolgens Marc zelf die met het voorstel is gekomen om af te treden als voorzitter. Dat speelde ook in onze hoofden, Marc was ons te snel af.”

Snapt u dat de historische aandeelhouders ‘not amused’ waren toen ze jullie plannen via de media moesten vernemen?

“Absoluut, maar we hebben als management gewoon onze verantwoordelijkheid genomen. Uit de raad van bestuur bleek dat alle aandeelhouders ons vertrouwen geven. We kunnen nu werken en zullen ons bewijzen. Mislukken we, dan hebben ze het recht om ons aan te pakken.”

Klopt het dat Vandenhaute en Kompany elk 3 miljoen euro in de club gaan pompen?

“Dat is juist.”

Onder welke vorm zal dat gebeuren?

“Daar moeten we nog over babbelen.”

Maar het staat vast dat ze aandelen in handen krijgen?

“Dat is de bedoeling, ja. De betrokkenheid van Vincent wordt op deze manier nog groter dan ze al was en dat is alleen maar positief. Dat Vincent een voortrekker wil zijn, ook op financieel vlak, is gebleken bij de discussies over de coronasolidariteit. Toen heeft Vincent een aanzienlijke bijdrage geleverd.”

Is dit een voorbode van een totale exit van Coucke?

“Dan ken je Marc niet goed. Hij loopt nooit weg van de problemen. Hij is een koppige investeerder, in de goeie zin van het woord.”

De licentiecommissie voelt zich bedot. Eerst was Vandenhaute extern adviseur, maar net na de toekenning van de licentie wordt hij plots voorzitter. Was dit pad uitgetekend?

“Helemaal niet. Wouter wilde aanvankelijk geen officiële functie, omdat hij een bedrijf beheerde waar hij fors in geloofde (makelaarskantoor Let’s Play, red.). Het zijn de omstandigheden die ervoor gezorgd hebben dat dat veranderd is. Wouter heeft veel zin in de uitdaging. Hij wil Anderlecht terugbrengen naar de top, maar eerlijk: we zijn geschrokken over de problemen binnen de club.”

Er is hier dus echt slecht gewerkt?

“Er zijn fouten gemaakt, maar nu telt enkel de toekomst.”

Bij de woorden ‘Anderlecht’ en ‘top’ moet ik spontaan aan de familie Vanden Stock denken, met wie Coucke alle banden verbroken heeft. Wil u die relatie herstellen?

“Je wil me iets laten zeggen dat ik niet ga zeggen, Marc zal wel zijn redenen gehad hebben. (denkt na) We willen wel bepaalde elementen uit het verleden doen herleven. Destijds was mijn vader (gewezen parlementslid Jozef, red.) hier vaak te gast op wedstrijden. Ik ging toen mee en zag alleen maar mensen met topfuncties op de tribunes. Dat aspect is weg, dat moet terugkomen, net als onze pioniersrol. Toen ik een voorstel lanceerde over de Europese solidariteit – in het belang van ons voetbal, níet van Anderlecht, het gaat om kleingeld – kwam er kritiek, puur omdat wij de boodschapper waren. (haalt de schouders op) Tant pis, Anderlecht moet uitgesproken zijn. En finaal heeft de Pro League geluisterd.”

Met Marc Coucke, ex-voorzitter van de club. Beeld BELGA
Met Marc Coucke, ex-voorzitter van de club.Beeld BELGA

Bent u geschrokken van het wereldje?

“Ik stel me regelmatig de vraag waar het geld van sommige clubs vandaan komt; het is bij momenten heel onduidelijk. En ik ben niet de enige die dat met grote ogen bekijkt. Zelf kom ik uit de financiële sector, ik kan je zeggen dat het imago van het Belgische voetbal in die kringen verschrikkelijk slecht is. Het milieu hoort dat niet graag, maar je moet het durven verkondigen. Het moet anders, transparanter. Binnen de Pro League wil ik me daarvoor engageren, eenmaal Anderlecht op de rails zit; er is hier werk genoeg.”

Is dat niet ironisch? Anderlecht flirt zelf met de Financial Fair Play.

“Als je het hebt over de regels voor de coronacrisis, dan heb je gelijk. Maar die gaan veranderen, waardoor we de kapitaalsverhoging kunnen doorvoeren. Mocht er geen versoepeling komen, dan komt 90 procent van de clubs in de moeilijkheden. Zelfs grootmachten als Juventus.”

Hoe ziet u het voetbal overleven?

“Ik ben ervan overtuigd dat onze inkomsten meer dan 25 procent lager zullen liggen. Ik ga niet in detail treden, maar we zijn daarop voorbereid. (knipoogt) Gelukkig werk ik graag veel.”

Denkt uw vrouw er ook zo over?

(lacht) “Misschien ziet zij het een tikje anders.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234