Maandag 26/09/2022

Voetbal

Anderlecht-directeur Michael Verschueren: ‘Het project-Kompany is helemáál niet dood’

Michael Verschueren. Beeld Photo News
Michael Verschueren.Beeld Photo News

‘Winnen we zondag van Oostende, denk je?’, vraagt Michael Verschueren bij het uitzwaaien. Anderlecht pakt maar beter de drie punten, anders is Europees voetbal ver weg. En dat is de doelstelling dit seizoen.

Stephan Keygnaert

Het is donderdagochtend, 8 uur. Itterbeek s'éveille. "Mijn excuses voor het onchristelijke uur waarop we dit interview moeten doen", zegt Michael Verschueren (49), "maar in ruil ben ik koffiekoeken gaan halen. Is dat goed?" Zijn vrouw Stephy doet intussen de twee dochters naar school.

In hoeverre is uw leven ondersteboven gehaald sinds u sportdirecteur bent van Anderlecht?

Michael Verschueren: "Minder dan de meeste mensen denken. Het is een voordeel dat ik de impact van de job heb gezien op het leven van mijn vader. Ik wist waar ik aan begon. En ik moet zeggen: ons gezinsleven lijdt weinig onder mijn rol.

"Ik ben over het algeméén zeer toegankelijk. Ik durf zelfs tussen te komen op sociale media en supporters uit te nodigen: 'Morgen om 10 uur in mijn bureau in Neerpede.' Ik vind van mezelf: zelfs in crisismomenten blijf ik cool."

Bent u altijd een voetbalman geweest? U lijkt mij geen Mannaert of D'Onofrio, dat zijn voetbalbeesten.

"Ik heb zelf gevoetbald, tot in de universitaire ploeg van de KUL toe, ik heb in mijn leven zowat tweeduizend wedstrijden gezien, ik heb een mening over voetbal. Maar een gespecialiseerde verticale lijn naar 'het voetbal' heb ik niet, neen. Zelfs als dat zo was geweest, dan nog zou mijn managementmodel zijn wat het vandaag is bij Anderlecht: een overlegmodel."

De meest succesvolle voetbalclubs zijn die met zo weinig mogelijk democratie.

"Dat is een achterhaalde visie. Anderlecht is een opleidingsclub. Dat wil zeggen: wij moeten starten van bij de jeugdacademie. In het begin van het project-Kompany is mij de vraag gesteld waarom Jean Kindermans, de directeur jeugd, mee aanschuift in onze technische commissie. Dat is toch normaal? De mening van Kindermans over wie van de Academy de potentie heeft om een vaste waarde te zijn in de A-ploeg is een essentiële stem in het aankoopbeleid. Het is niet van deze tijd om de beslissing over een nieuwe rechtsback over te laten aan één man."

Hoe gaat het met Vincent Kompany? Hij is een tijdje spoorloos geweest.

"Kompany is de voorbije weken nooit verdwenen. Voor jullie van de pers misschien. Nu, het lijkt me de hoogste tijd dat er eens duidelijkheid komt over zijn rol bij Anderlecht.

"Kompany is speler-manager. Onder 'manager' wordt ruwweg verstaan: het voetbal, de speelstijl, in kaart brengen waarmee Anderlecht zich dient te vereenzelvigen, bepalen welke profielen nodig zijn om de speelstijl uit te voeren en aangeven hoe die stijl vanaf de academie kan aangeleerd worden. Dat laatste is een werk van maanden: jeugdcoaches op één lijn krijgen, leiderschap definiëren... Kompany is zo'n beetje de architect van wat wij intern 'Anderlecht 2.0' hebben genoemd. Hij heeft hetzelfde meegemaakt bij Manchester City."

"Natuurlijk had Kompany een groot aandeel in de vertaling van de speelstijl naar het veld. De backs die niet overlappen maar knijpen, bijvoorbeeld. Alexis Saelemaekers vond van zichzelf dat hij de perfecte back was om met zijn snelheid telkens de oversteek te maken. Tot Kompany hem zei: 'In mijn systeem', dat met vierkanten is, 'zul je een hoger rendement halen als winger of zelfs als 10'."

Kompany speelt met vierkanten, zegt u. Heeft hij u dat uitgelegd?

"Kompany heeft zijn visie inderdaad uitgelegd aan de hele staf en aan het sportieve apparaat van de club. Ik moet zeggen: dat was erg inspirerend. Hij legt alles uit aan de hand van concrete video's. Kompany is bijzonder digitaal geschoold. Als spelers na een uur uit een videoanalyse komen, trekken ze zúlke ogen.

"Het speler-managermodel van Kompany wordt gekoppeld aan de strategie die ik in oktober van 2018 heb bepaald: werken met jeugd. Detecteren, opleiden en laten doorstromen van eigen jeugdspelers is het enige alternatief als je niet wilt afhangen van kwalificatie voor Europees voetbal. Ik wil er nog aan toevoegen dat de zoektocht naar profielen om de speelstijl uit te voeren niet gebeurt op één, twee mercato's, en al zeker niet met een kern van 35 spelers van wie de meesten niet zijn gehaald door de huidige staf. That's it. Het project-Kompany. Dat het complex zou worden, wisten we."

Zó complex dat jullie veel te snel resultaten hebben gekoppeld aan het project. Anderlecht zou meespelen voor de titel. Waarom niet gewoon eerlijk toegeven dat dit een transitiejaar kon worden?

"Wij hebben nooit beweerd dat we wilden meedoen voor de titel. Meedoen voor de príjzen, dát wel. Die challenge moet Anderlecht zichzelf durven op te leggen. Wij blijven een kampioenenhuis, we moeten altijd voor de prijzen gaan. Dit seizoen is dat: Europees voetbal. Trouwens, hoeveel overgangsjaren zou je dan moeten vooropstellen? Eén? Twee? Net zo goed slaat morgen de machine aan en beginnen wij heel efficiënt te voetballen. Kompany zegt ons altijd: 'Don't believe the hype and never believe the drama.' Wij hebben na het seizoen het team in kaart gebracht en zijn tot de conclusie gekomen dat de zesde plaats niet zo verwonderlijk was."

Daar waren Hein Vanhaezebrouck en Fred Rutten ook al achter gekomen, hoor.

"Na de zomermercato hebben we de oefening opnieuw gemaakt. De analyse is dat we dit keer over een kern beschikken die kan meedingen naar Europees voetbal. Maar we hebben veel meer jeugd moeten integreren dan voorzien was. Het mag ook weleens geschreven worden, die lange lijst geblesseerden. Het is begonnen met Bakkali, Najar, Dimata, dan Kompany en Sandler. Roofe was langer out dan voorzien. Nasri heeft nooit zijn niveau gehaald. Net toen hij aan de oppervlakte kwam, is ook hij twee maanden uitgevallen met een scheur. Wij hebben weliswaar gigantische talenten lopen, maar ze moeten in een nieuwe, revolutionaire manier van voetballen week in, week uit presteren onder immense druk. Bij sommigen merken we ook dat hun schoolresultaten achteruitgaan. Ook daar ontfermt Kompany zich over."

Ja maar, u hebt ze aangeworven, zo'n Nasri die anderhalf jaar niet had gevoetbald. U wist dat Vincent blessuregevoelig is.

"Komaan, niemand had dít allemaal kunnen voorspellen, toch? Sandler is inmiddels ook al vier weken out. Zonder al die geblesseerden zouden we nu niet over de negende of tiende plaats babbelen."

Wordt Nasri een miskoop?

"Hij heeft niet onmiddellijk gebracht wat we verwachtten. Hij was fysiek niet in orde. Ik vergelijk het een beetje met Eden Hazard bij Real Madrid. Nasri is een toffe ket, die hopelijk kan ontploffen eenmaal hij weer helemaal fit is."

Zijn jullie tevreden over de samenwerking tussen Kompany en Frank Vercauteren?

"Die verloopt uitstekend. Wij hadden het gevoel dat Simon Davies ervaring en kennis miste van de Belgische competitie. Vandaar de komst van Vercauteren. En ik wil er meteen bij zeggen dat het project-Kompany helemáál niet dood is. Omdat Vercauteren in plaats van met twee nummers 10 nu met een 6, een 8 en één 10 speelt? Dat is hooguit een accentverschuiving binnen de speelstijl. Ook Vercauteren wil van achteruit opbouwen en via balbezit aan dominantie komen. Wat een onzin is het ook om te stellen dat de coach Kompany opzij is geschoven. Kompany is nooit coach geweest. Waarom is dat zo moeilijk te geloven?

"Het elftal op zondag is het resultaat van een proces doorheen de week. Trainingen worden gefilmd en ontleed. De mening van Jonas De Roeck, die de defensieve lijn aanstuurt, wordt gevraagd, net als die van Pär Zetterberg, die de offensieve lijn aanstuurt. Er wordt gepraat, gediscussieerd, afgewogen en op het einde neemt iemand zijn verantwoordelijkheid om de knopen door te hakken. Nu is dat Vercauteren, voordien was dat Davies."

Durft u in te gaan tegen Kompany?

"Ja hoor. Maar wat voor een vraag is dat? Ik vind niet dat een directeur sport er is om zijn staf voortdurend in vraag te stellen. Kompany, Vercauteren en de staf zijn de experts. Wél stel ik vragen en geef ik mijn mening. Vorige maandag zat ik samen met Kompany en Vercauteren en heb ik gevraagd waarom tegen Kortrijk vanaf minuut één ons spel zo traag verliep. 'We zijn niet als een tank gestart', heb ik geopperd. Nochtans was dat wel zo in Waregem."

En hoe reageerde Vercauteren?

"Hij miste offensieve slagkracht. Vercauteren beloofde op zoek te gaan naar oplossingen."

Wat is uw grootste frustratie tot dusver?

"De vele geblesseerden, waardoor het project vertraging oploopt. Maar we blijven vooruitkijken. Europees voetbal is nog steeds de finaliteit dit seizoen. We zijn winnaars."

Zijn de middelen aanwezig om correcties te doen aan de kern? Uit het jaarverslag bleek dat RSC Anderlecht NV het vorige seizoen afsloot met een verlies van 27 miljoen euro.

"We zullen inderdaad creatief moeten zijn. Onze jeugd zal alvast de kansen krijgen om door te groeien. Eén ding is zeker: de tijd van de overbetaalde middelmaat is voorbij.

"Ik besef dat mijn succes afhangt van het succes van de ploeg. Maar ik geloof rotsvast dat het goed komt. Wacht maar."

Vincent Kompany traint weer, maar wordt wellicht gespaard tot het bekerduel op Moeskroen (5/12). Beeld Photo News
Vincent Kompany traint weer, maar wordt wellicht gespaard tot het bekerduel op Moeskroen (5/12).Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234