Vrijdag 07/10/2022

Voetbal

Gat van 14 miljoen? Onzin, zegt Standard

Het Stade Maurice Dufrasne in Luik. Beeld Photo News
Het Stade Maurice Dufrasne in Luik.Beeld Photo News

Standard reageert op zijn geweigerde proflicentie. Volgens de Luikse voetbalclub is de financiële huishouding helemaal niet zo dramatisch. In mei volgt het definitieve verdict: 1A of de amateurklasse.

Bart Fieremans en Frank Dekeyser

Standard nuanceert het negatief nettobedrijfskapitaal van 14 miljoen euro, waarover de licentiecommissie in haar rapport struikelt. "Bijna de helft van die schuld gaat over de leasing van de Academie (opleidingscentrum Robert-Louis Dreyfus, BF), terug te betalen tot 2054 in schijven van 320.000 euro per jaar. Dat zijn geen schulden op korte termijn. Over de andere helft zijn er slechts 3 miljoen euro schulden tegenover de banken. Het resterende bedrag zijn schulden tegenover Bruno Venanzi (2 miljoen euro) of tegenover de Immobilière du Standard de Liège (3 miljoen). Er is geen gat van 14 miljoen euro te vullen.”

Over het in het licentierapport geciteerde cashflowprobleem wil Standard dit kwijt: "De verkoop van het stadion dient precies om dat probleem te regelen. (…) De club kan niet alleen de financiering van de verbouwings- en verfraaiingswerken van het stadion verzekeren. De Immobilière du Standard de Liège is een manier voor de club om die financiering te verzekeren." Sporteconoom Thomas Peeters stelt dat zo'n constructie in het voetbal vaker voorkomt. "Het is normaal en zelfs aangeraden om de immozaken te scheiden van de sportieve activiteiten.”

Standard gaat evenwel niet akkoord dat die verkoop van het stadion een probleem op lange termijn is. "Neen, omdat de club geopteerd heeft voor een opstalrecht voor een gelimiteerde duur van veertig jaar. Over veertig jaar komt het stadion en alles errond gratis naar de club. De huur die de club zal betalen aan de immovennootschap is bestemd om de leningen af te lossen die ze moeten verkrijgen om de constructie te financieren."

De licentiecommissie schreef dat Standard geen bewijs leverde dat de immovennootschap over voldoende fondsen beschikt of dat er al voorschotten in het ontwerp-compromis betaald zijn. "Het geld komt van investeerders en kredietgevers die hun fondsen in de immovennootschap steken, terwijl de club zich verrijkt door de verkoop", verduidelijkt Standard. “Er is ook een indirecte meerwaarde: de mogelijkheid van de club om haar stadion te vergroten en te verfraaien.”

Standard geeft wel toe dat de verhuur de operationele kosten verhoogt. “Maar als de club die kosten zelf had moeten betalen voor de uitbouw van het stadion, zou dat dan gratis zijn?"

Zinho Vanheusden is een van de zeven spelers op technische werkloosheid bij Standard. Beeld BELGA
Zinho Vanheusden is een van de zeven spelers op technische werkloosheid bij Standard.Beeld BELGA

Nog volgens Standard heeft de licentiecommissie alle statuten, aandeelhouders, rekeningen en contracten ontvangen. De suggestie dat het een vestzak-broekzakoperatie zou kunnen zijn, vinden de Rouches onzin. "Met welk doel? Bruno Venanzi, Axel Witsel en anderen investeren transparant in het immoproject. Zij leggen veertig jaar lang geld op tafel, wat verwijt men hen?"

Standard wenst voorts aan te stippen dat de club in de laatste vier jaarrekeningen slechts twee keer verlies heeft geleden, in 2017-2018 en 2018-2019. De balans in 2015-2016 en 2016-2017 was positief. Volgens Standard bedraagt het gemiddelde verlies in de laatste vier jaarrekeningen 267.116 euro per seizoen. Het bedrag van 8 miljoen euro verlies in de laatste jaarrekening betwist Standard. "Het gaat om 5 miljoen euro." Standard neemt in die voorstelling van het verlies wel de afboekingen van de reserves mee in rekening.

In mei zal het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) beslissen of de bezwaren van Standard tegen de weigeringsbeslissing van de licentiecommissie zwaar genoeg doorwegen om toch nog een licentie te verkrijgen.

Technisch werkloos

Naast het licentiedossier is er nog de zaak rond de salarisvermindering. Even recapituleren: de Rouches stuurden een e-mail uit naar de spelers waarin zij de keuze hadden uit een salarisvermindering of technische werkloosheid. Dat gebeurde zonder overleg, slechts één of twee basispionnen werden voorafgaand gecontacteerd.

Het merendeel aanvaardde de salarisvermindering, zeven spelers gingen niet akkoord en werden op technische werkloosheid gezet. Een van die zeven was Zinho Vanheusden, die vorige week 10.000 euro schonk aan het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt. Dat bevestigde zijn zaakwaarnemer Stijn Francis op Play Sports. “Het klopt dat Vanheusden op technische werkloosheid staat”, zei hij. “Kijk, in Anderlecht waren ze er ook mee bezig om salarisvermindering naar de spelers te communiceren. Bij Standard was het vreemd dat er niet meer overleg was met de spelers. Sindsdien is er een communicatieprobleem. De spelers die het voorstel weigerden, deden een tegenvoorstel dat eigenlijk beter was voor de club. Standard aanvaardde dat niet.”

De spelers wilden naar verluidt een maandloon inleveren met de garantie niet op technische werkloosheid gezet te worden in juni. Voorlopig zit het dossier in een impasse. Francis: “Ik hoop dat we tot een oplossing kunnen komen. Ik denk het wel.”

Intussen is er een van de zeven die het voorstel van het Luikse bestuur toch aanvaard heeft. De speler tekende eerder niet door een miscommunicatie, hij zou de mail van de club niet tijdig gelezen hebben.

Standard hoopt nog steeds dat het alle spelers op dezelfde lijn krijgt. Zo staat er in principe deze week nog een overleg op het programma met spelersvakbond Sporta. Daar wensten ze gisteren niet te reageren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234