Dinsdag 05/07/2022

AnalysePubliek in stadions

Heropening stadions bij ons nog niet aan de orde: ‘Te vroeg’

In het Raymond James Stadion in Florida zaten voor de Super Bowl naast een hoop kartonnen borden ook 25.000 echte mensen, zo’n 30 procent van de capaciteit.  Beeld USA TODAY Sports
In het Raymond James Stadion in Florida zaten voor de Super Bowl naast een hoop kartonnen borden ook 25.000 echte mensen, zo’n 30 procent van de capaciteit.Beeld USA TODAY Sports

25.000 supporters keken zondag in het stadion naar de Super Bowl. Volgende week start Nederland een proefproject met 1.500 fans. Wanneer schijnt er licht aan het einde van de tunnel voor de Belgische supporter?

Niels Vleminckx

Het gespreksonderwerp van de Super Bowl in Amerika: Tom Brady (43) is met zijn zeven Super Bowl-ringen ontegensprekelijk de G.O.A.T., de grootste aller tijden. Maar de Belgische sport- en evenementensector keek zondagnacht toch met minstens evenveel interesse naar wat er naast het veld gebeurde. Naast een hoop kartonnen borden zaten ook 25.000 mensen van vlees en bloed in het Raymond James Stadion in Florida. Zo’n 30 procent van de maximumcapaciteit van 65.000.

Het stadion leefde weer. Een verademing voor de fans. Voor de spelers op het veld. Zélfs voor de tv-kijker thuis. Wie de Super Bowl volgde, voelde waar elke Belg ook al maanden naar snakt. Perspectief.

Maar is het wel veilig? Wetenschappers in de VS drukten voor de wedstrijd hun zorgen uit over de mogelijke verspreiding van het virus. Vooral bij het pendelen naar het stadion. 7.500 van de fans in het stadion werken in de zorgsector. Zij zijn al gevaccineerd. De overige 17.500 supporters moesten enkel een verklaring op eer voorleggen dat ze de voorbije veertien dagen geen ziektesymptomen hadden vertoond.

Viroloog Marc Van Ranst, die zelf vier jaar in Amerika heeft gewoond, zegt dat het meespeelt dat de Super Bowl ‘larger than life’ is: “En de Verenigde Staten gaan anders om met het virus dan wij. Ze nemen gewoon meer risico’s in het algemeen.”

Wetenschappelijk experiment

Amerika is niet het enige land waar de poorten naar het stadion stilaan weer op een kier staan. In Nederland, waar een strikte avondklok geldt en de coronacijfers nog hoger liggen dan in ons land, gaat binnen twee weken een proefproject van start. Op 21 februari ontvangen NEC en Almere City FC een kleine 1.500 supporters.

Het is een wetenschappelijk experiment. Enkel fans die vooraf negatief testen op het coronavirus, mogen het stadion betreden. Tijdens de wedstrijd zullen er verschillende groepen supporters ook verschillende instructies krijgen. In de ene bubbel zullen de fans dichter bij elkaar zitten, in een andere zullen mensen verplicht op hun stoel moeten blijven zitten, terwijl een derde bubbel net verplicht zijn zitje zal moeten verlaten om bijvoorbeeld drank te gaan halen.

Elke supporter krijgt een ‘tracker’, die zijn exacte bewegingen door het stadion zal bijhouden. Op die manier kan de organisatie nagaan welke personen met elkaar in contact kunnen gekomen zijn. Vijf dagen na de wedstrijd ondergaan de fans een nieuwe coronatest.

De Pro League wil graag eenzelfde experiment doorvoeren in België. Daarover was vorige week al een ‘constructief overleg’ met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League: “De overheid beschikt op dit moment niet over de data die nodig zijn om een correcte inschatting te maken van het risico op besmettingen bij evenementen. Dat begrijpen we. Maar wij stellen voor om daar verandering in te brengen. Als we zo’n proefproject kunnen opstarten, zorgen we mee voor de data. Op basis daarvan kunnen beleidsbeslissingen genomen worden. We zijn niet alleen vragende partij, we willen vooral onze diensten, infrastructuur en knowhow aanbieden om aan de slag te gaan. De resultaten kunnen ook voor andere sectoren cruciaal zijn in hun heropening.”

Het kabinet van minister Verlinden bevestigt het “aangenaam kennismakingsgesprek” met Pierre François, CEO van de Pro League. “De wens om zo snel mogelijk met publiek te spelen, kwam aan bod. Dit zal verder worden besproken op het Overlegcomité.”

Niet realistisch

Maar rekenen op een snelle heropening van de stadions lijkt niet meteen iets voor de korte termijn. “Pas als de besmettingscijfers significant en blijvend dalen en voldoende mensen gevaccineerd zijn, kan er gedacht worden aan versoepelingen waarbij grote groepen samenkomen. Ik wil de sector alvast oproepen om de bestaande protocollen te actualiseren in samenwerking met de experts, om een veilige opening te garanderen wanneer mogelijk.”

Taferelen zoals in Amerika acht ook Marc Van Ranst niet realistisch voor de komende maanden. “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat men dat zal riskeren. Het is belangrijk dat er eerst en vooral een groot deel van de bevolking gevaccineerd is, of op zijn minst de risicogroepen. En dat de epidemie naar zomerse ‘levels’ gaat. Als er géén verdere golf opkomt, dan kan dat misschien. Anders niet.”

Maar er is hoop, zegt Van Ranst: “Er is één zekerheid. We zúllen terugkeren naar volle stadions. Alleen is het daarvoor nog te vroeg.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234