Donderdag 19/05/2022

Voetbal

Herstart van profvoetbal in Duitsland stuit op ethische bezwaren

Spelers van FC Köln gaan in quarantine voor hun eerste match in de hervatte Bundesliga. Beeld REUTERS
Spelers van FC Köln gaan in quarantine voor hun eerste match in de hervatte Bundesliga.Beeld REUTERS

De Bundesliga waagt als eerste de sprong in het diepe. Op 16 mei gaat de bal weer aan het rollen, met onder meer Borussia Dortmund-Schalke 04. Meer nog dan de vraag of dat wel fysiek verantwoord is, leidt die beslissing vooral tot een ethisch debat.

VH

Pagina 21 van het handboek dat de Duitse Profliga (DFL) onder de clubs verspreidde, puntje 19. In hoofdletters staat er WICHTIG. BELANGRIJK. “De buitenwereld zal in de huidige situatie meer dan ooit met argusogen naar het profvoetbal, de teams en de spelers kijken. We vragen nadrukkelijk om de richtlijnen omtrent hygiëne en afzondering voorbeeldig te volgen.”

Ja, de Bundesliga beseft ook wel wat er op het spel staat. Centen – in de vorm van 370 miljoen euro aan tv-gelden – maar ook hun goede naam. Gezondheid is het allerbelangrijkste, prediken de clubleiders, maar hoe valt dat te rijmen met het hervatten van een contactsport zoals voetbal? Want hoe nauwgezet hun plan ook is, het is niet waterdicht: niemand kan garanderen dat de spelers honderd procent safe zijn.

De meningen over de fysieke gevaren lopen uiteen. De tegenstanders schermen met een Italiaanse studie die zou aantonen dat deeltjes van het virus sneller in de onderste luchtwegen raken omdat sporters door hun inspanningen dieper inademen. Voorstanders wijzen dan weer op een Deens onderzoek dat de kans op een besmetting tijdens een voetbalmatch klein acht omdat de onderlinge contacten heel kortdurend zijn.

Het is een lastige inschatting omdat we op onbekend terrein zijn, maar viroloog Marc Van Ranst van het UZ Leuven neigt naar de Deense strekking: "De contacten zijn vluchtig: tackelen, aan het truitje trekken, wat duwen bij stilstaande fases. Ze lopen geen halfuur naast elkaar. Het scheelt ook dat het in de buitenlucht is. Is het risico groot? Neen. Is het onbestaande? Ook niet."

25.000 testkits

Waar Van Ranst veel meer over struikelt, en hij is lang niet de enige, is over de ethische kant van het Duitse verhaal. Om de competitie in stand te houden, moet er uitvoerig getest worden. De DFL rekent dat er minimaal 25.000 kits nodig zijn in het profvoetbal om alle spelers en medewerkers regelmatig op Covid-19 te kunnen testen. De DFL heeft voldoende middelen om dat te financieren. Voor alle spelers die op het wedstrijdblad staan moet de club een attest kunnen voorleggen dat het resultaat negatief was, anders wordt de match afgelast.

Van Ranst zucht: “Daar heb ik toch een wezenlijk probleem mee. Zo zijn we niet ver van een dystopische maatschappij waarin mensen die immuun zijn voor corona met een groene en de anderen met een rode armband rondlopen. En je kan je ook de vraag stellen of het niet dringender is dat een vader eerst met zijn zoon op een pleintje moet kunnen voetballen...”

Hij is niet de enige die zulke bedenkingen uit. Moraalfilosoof Maarten Boudry, docent aan de UGent, meent dat Duitsland zich bloot stelt aan kritiek wanneer het toelaat dat profvoetballers voor het testen voorrang krijgen op mensen uit andere en meer essentiële sectoren. “En ze maken zich mogelijk ook niet echt populair bij andere landen, waar ze niet over dezelfde testcapaciteiten beschikken. Duitsland zou zich solidair kunnen tonen en aanbieden om buurlanden of zo te helpen bij het testen, eerder dan privileges toe te kennen aan voetballers. Het zal ook niet goed overkomen dat ze daar aan het voetballen zijn terwijl de toestand in andere landen of werelddelen nog geen competitiesport toelaat.”

Van Ranst: “Duitsland zal de pionier zijn. Zij zullen als precedent dienen.” (VH)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234