Dinsdag 05/07/2022

Belgisch voetbal

Hoogspanning in de Pro League: hoe topdiplomatie het voetbalcontract moet redden

Antwerp zei 'njet' tegen het voetbalcontract: kan topoverleg de plooien gladstrijken? Beeld BELGA
Antwerp zei 'njet' tegen het voetbalcontract: kan topoverleg de plooien gladstrijken?Beeld BELGA

Vorige maand zei Antwerp njet tegen het voetbalcontract. Het stof is misschien gaan liggen, achter de schermen vindt er al weken diplomatiek overleg plaats. ‘Paul Gheysens kan emotioneel reageren, maar als het moment daar is, zal hij wel laten zien dat hij een 'dealmaker' is.’

Niels Vleminckx

17 februari. Een handvol dagen na de tumultueuze vergadering over het voetbalcontract schudden twee van de belangrijkste voetballeiders van het land elkaar hartelijk de hand op restaurant. Vincent Mannaert en Luciano D’Onofrio kunnen het al jaren goed met elkaar vinden. Het onderlinge respect is groot.

Op het moment dat de twee aan tafel schuiven, waait het stof over het voetbalcontract nog alle kanten uit. Twee clubs hadden niet ingestemd met de collectieve verkoop van de tv-rechten aan Eleven Sports voor gemiddeld 103 miljoen per jaar.

AA Gent had geweigerd de rechten exclusief aan Eleven toe te kennen, maar keerde al snel. Gent-voorzitter Ivan De Witte, die zelf jaren aan het hoofd van de Profliga had gestaan, begreep dat solidariteit belangrijker was dan het beperkte eigenbelang van zijn club.

Veto

Bleef over: Antwerp. De Great Old stelde zijn veto tegen de verdeelsleutel van het mediacontract. Dat levert jaarlijks een kleine 20 miljoen euro meer op dan het vorige. De traditionele topclubs Club Brugge, Anderlecht, Standard, AA Gent en Racing Genk slokken zo’n 85 procent van dat bedrag op.

Antwerp is, volgens de reglementen van de Pro League, geen topclub. Maar in de realiteit is het moeilijk om de groeispurt van de Great Old te negeren. Elke twee weken ontvangt de Bosuil 15.000 supporters. Antwerp zit straks voor het tweede jaar op rij in play-off 1. Eind maart speelt het de bekerfinale. Er komt alweer een nieuwe tribune.

Meer top kan een club niet zijn, vindt D’Onofrio. Hij drukt zijn gesprekspartner uit Brugge op het hart dat zijn club er niet op uit is oorlog te maken. Maar hij maakt evengoed duidelijk dat de honger niet gestild kan worden met de kruimels die bij de onderhandelingen over de verdeelsleutel op tafel lagen.

Mannaert toont begrip. Maar hij argumenteert ook dat D’Onofrio te veel uitgaat van een worstcasescenario, waarbij Antwerp in 2024 zo’n 8 miljoen minder zou kunnen incasseren dan Club. Terwijl het veel realistischer is dat de Great Old al binnen twee à drie seizoenen volop mee zal kunnen graaien uit de tv-pot, die elk seizoen ook trapsgewijs meer opbrengt.

Later op de avond schuift ook Paul Gheysens aan. De toon wordt minder amicaal – de baas van Antwerp blijft van mening dat zijn club sneller “meer waardering” verdient. Het duurt niet lang voor de drie naar huis gaan. Zonder akkoord.

Sterk merk

Elk lid van de Pro League weet: zonder Antwerp verliest iedereen. Niet zozeer op de korte termijn – Eleven Sports heeft zich geëngageerd om de rechten voor de 23 overige clubs ‘pro rata’ te kopen. Maar probeer de Belgische competitie maar eens aan het buitenland te verkopen terwijl een van de belangrijkste clubs niet in het pakket zit. De bedoeling om het Belgisch voetbal als merk sterker te maken, valt helemaal in duigen.

Vandaar dat Pro League-CEO Pierre François midden februari niet kon lachen om het forfait van Antwerp. Hij dreigde: “Het management van de Pro League zal alle middelen aanwenden om een collectieve verkoop te forceren.”

Navraag leert dat François achter de schermen toch vooral de kaart van de diplomatie trekt. Zijn gemeenschappelijk verleden met D’Onofrio – tussen 2003 en 2011 werkten de twee intensief samen bij Standard – helpt als smeermiddel.

K11

Alleen moet François balanceren op een bijzonder slappe koord. Hij moet rekening houden met de verzuchtingen van alle partijen. Antwerp wil op korte termijn een groter deel van de koek en op langere termijn een herziening van de huidige statuten. Het gros van de G5 wil zijn positie zo veel mogelijk consolideren.

De K11, de verzameling van de elf kleinste eersteklassers, is er als de dood voor dat het nog macht én centen zal moeten inboeten als Antwerp de sprong naar de topclubs mag maken.

Die kleinere ploegen stonden dinsdagmiddag weer op hun achterste poten toen ze te weten kwamen dat François achter hun rug een ‘geheime vergadering’ had belegd met enkel vertegenwoordigers van de G5. Een vergadering waarbij Club Brugge overigens niet aanwezig was, en Standard met een slecht gevoel naar huis trok. Er werd gesproken over de mogelijkheid om de tv-centen deels te koppelen aan een plek in play-off 1. Al blijft de vraag van 103 miljoen: waar zal dat geld vandaan komen?

Een insider merkt op: “Los van de inhoud van een deal zal het zaak zijn ervoor te zorgen dat elke partij de uitkomst kan communiceren als een overwinning. Het lijkt een detail, maar is superbelangrijk.”

Kleine lettertjes

De Pro League houdt nog een stok achter de deur. Die bestaat uit de kleine lettertjes van het licentiedossier dat Antwerp ingediend heeft. Elke club die haar licentie aanvraagt, moet zich akkoord verklaren met de collectieve verkoop van de tv-rechten. Ook Antwerp dus. Als de Great Old echt niet zou willen buigen, bestaat de mogelijkheid dat de Pro League de licentieaanvraag van het stamnummer 1 afwijst.

De kans dat het zo ver komt, is bijzonder klein. Een lid van de raad van bestuur vergelijkt zo'n demarche met de doos van Pandora. “Als je die opentrekt, weet je niet wat voor miserie er allemaal zou volgen.”

Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio. Beeld BELGA
Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234