Donderdag 07/07/2022

AchtergrondKlacht tegen Pro League

‘Pro League en Voetbalbond moeten ongerust zijn’

Maakt KBVB-voorzitter Mehdi Bayat zich schuldig aan belangenvermenging? Beeld BELGA
Maakt KBVB-voorzitter Mehdi Bayat zich schuldig aan belangenvermenging?Beeld BELGA

De Pro League maakt haar borst best al maar nat. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), waar Waasland-Beveren, Antwerp, Virton en Roland Duchâtelet maandag klacht neerlegden, is namelijk niet zomaar een ‘rechtbankje’, getuigt een specialist. De klacht van Antwerp over de dubbele rol van bonds- en Charleroi-voorzitter Mehdi Bayat is ondertussen onderweg naar de UEFA.

Michael Vergauwen en Bart Fieremans

Vier partijen stapten maandag naar de BMA en dienden klacht in tegen de Pro League en Mehdi Bayat. Een splinterbom was het. Maar wat eens de rook is verdwenen? Wat kan de BMA doen? Veel, bevestigt een autoriteit in mededingingsrecht. “De Pro League en de voetbalbond moeten zich heel goed laten verdedigen.” De BMA kan ingrijpend optreden en zelfs hoge dwangsommen opleggen om een maatregel af te dwingen. Volgt de BMA (de hoofdaandeelhouder van) Waasland-Beveren, dan kan ze – in afwachting van een volledig onderzoek en definitieve uitspraak – zelfs ‘voorlopig’ beslissen om hun degradatie te schorsen.

Mehdi Bayat zelf onthield zich van commentaar. De Pro League reageerde wel via een communiqué en haalt daarin argumenten aan die Bayat moeten vrijpleiten van belangenvermenging. “Wij merken op dat tijdens de verkiezing van de voorzitter van de KBVB alle vertegenwoordigers van de Pro League in het Uitvoerend Comité, met inbegrip van de vicevoorzitter van de aanklagende partij (Luciano D’Onofrio, red.), voor Mehdi Bayat hebben gestemd. Bayat heeft hij zich altijd geëngageerd voor het belang van het Belgische voetbal in het algemeen en het professionele voetbal in het bijzonder.”

Persoonlijke aanpak

Opvallend: de Pro League reageerde alleen op de klacht van Antwerp, maar repte met geen woord over Waasland-Beveren. “We nemen akte van de acties van Waasland-Beveren, maar onze communicatie is vooral een reactie op de al te persoonlijke aanpak van Antwerp FC, waarbij de integriteit van Mehdi Bayat in vraag wordt gesteld”, reageerde Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever nog. Antwerp verstuurde ondertussen ook een klacht naar de UEFA, maar deed dit via... de KBVB. Die bezorgt op zijn beurt de klacht bij de Europese Voetbalbond. Standaardprocedure.

Naast Waasland-Beveren en Antwerp trok ook Virton naar de BMA. De Waalse club, die via het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) geen licentie kreeg en dus veroordeeld lijkt tot amateurvoetbal, haalt op haar website zwaar uit. Zo heeft de club het over structurele belangenconflicten die het Belgisch voetbal veranderen in een cultuur van verduistering.

“Onze klacht omvat dat Mehdi Bayat CEO is van Sporting Charleroi, voorzitter is van de KBVB, lid is van de raad van bestuur van de Pro League én de broer is van de meest dominante makelaar uit het Belgische voetbal (waarbij bewijs is dat híj eigenlijk de beslissingen neemt in Charleroi). Maar de KBVB-regels verbieden net dat een makelaar een significante invloed mag hebben binnen een club. De invloed van Mogi Bayat is nochtans opmerkelijk”, stelt Virton.

De club wil ook weer opgenomen worden in het profvoetbal en eist een schadeclaim van zo’n 15 miljoen euro. “We zullen alle juridische mogelijkheden aanwenden zodat dit schandaal niet onbeantwoord blijft.” Wordt vervolgd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234