Dinsdag 05/07/2022

Olympische Spelen

Wat met de Olympische Spelen? ‘Over vier weken moet er duidelijkheid zijn’

Belgian Cat Ann Wauters tegen Canada op het olympisch kwalificatietoernooi. De Spelen in 2021 haalt ze allicht niet. Beeld Photo News
Belgian Cat Ann Wauters tegen Canada op het olympisch kwalificatietoernooi. De Spelen in 2021 haalt ze allicht niet.Beeld Photo News

Het IOC hoort vandaag de nationale bonden over Tokio 2020, maar houdt voorlopig vast aan de geplande start in juli. Philippe Vander Putten, topman van het BOIC, zegt dat de Belgische topatleten zich best daarop richten. ‘Ze hoeven niet aan een plan B, C of D te denken.’

Bart Fieremans

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) spreidt zijn teleconference onder de coronadreiging over twee dagen: gisteren waren de internationale sportfederaties aan de beurt, vandaag volgen de nationale bonden met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en de internationale en Europese atletencommissie. Toch communiceerde het IOC al dat de Spelen nog steeds zoals gepland starten op 24 juli.

"Drastische beslissingen en speculatie zijn nu niet nodig en contraproductief. Het IOC vertrouwt erin dat de maatregelen van de lokale autoriteiten wereldwijd helpen om het coronavirus te bestrijden."

Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC, vindt de situatie moeilijk om in te schatten. "Het IOC wil een faire competitie. Daarom is het nu belangrijk om de atleten zelf te horen, wat zij ervan denken. Ik lees dat sommigen bedenkingen hebben, zeker Franse atleten. Het advies van de Wereldgezondheidorganisatie is ook belangrijk", zegt hij. "Het is mijn mening dat het uitstel van het EK voetbal onrechtstreeks de druk op de Spelen verhoogt. Ten laatste over vier weken moet er duidelijkheid zijn want hoe kleiner het aantal dagen dat overblijft, hoe groter de kosten en de logistieke gevolgen van een uitstel of annulatie."

De huidige onzekerheid weegt op de Belgische atleten. Voor basketbalspeler Ann Wauters (in oktober 40) zou een uitstel van de Spelen tot 2021 een kleine ramp zijn. "Ik probeer er nog alles uit te halen, maar mijn lichaam sputtert hard tegen", zegt ze. "Kan ik mijn knieën nog een jaar langer belasten? Moet ik weer naar een andere ploeg om me klaar te stomen voor de Spelen? Dat zijn dilemma's."

Vander Putten voelt vooral bezorgdheid over de selectieperiode. "Als de Spelen in de zomer doorgaan zal de winnaar nog altijd de beste zijn, maar misschien niet met de beste tijd of prestatie. Dat is niet ideaal. Nu, het IOC heeft de internationale federaties al verzekerd de selectieprocedure flexibel aan te passen. In het judo is die al met een maand verlengd."

24 juli

Het BOIC raadt de atleten voorlopig aan te focussen op een start van de Olympische Spelen op 24 juli. "Mocht er ander nieuws komen, dan passen we ons samen met de atleten aan." Signalen van Belgische topsporters die een uitstel van de Spelen willen kreeg Vander Putten nog niet. "Het voornaamste nu is hoe de atleten moeten omgaan met de maatregelen om zich te beschermen tegen het virus."

Spelen zonder publiek zou hij spijtig vinden. "De ervaring van de atleet, de adrenaline en een stukje stress komen door het publiek. Zonder fans is dat anders. Die optie draagt niet mijn voorkeur weg, maar ik heb de sleutel voor die beslissing niet in handen."

Een meerderheid van de publieke opinie in Japan vindt in ieder geval dat Tokio de Spelen moet uitstellen. Dat blijkt uit een peiling van de grootste Japanse krant Asahi Shimbun. Slechts 23 procent vindt dat de Spelen zoals gepland moeten doorgaan. Volgens een gelijkaardige enquête van Kyodo News denkt 70 procent van de Japanners dat Tokio de Spelen niet op de voorziene datum zal kunnen organiseren.

Tot slot het financiële: via de Spelen vloeit veel geld terug naar de federaties en het BOIC leeft van sponsors. Vander Putten: "We hebben verschillende bronnen van inkomsten. Sommige administraties maken nu minder kosten, dan moeten we ook minder terugbetalen. Maar dat heeft geen zware invloed. Het privégeld van het IOC via onder meer de tv-rechten komt bij een uitstel op een andere datum. Bij een annulatie is het de vraag of het IOC zijn reserves zal aanspreken. Bij onze Belgische sponsors voel ik begrip voor de omstandigheden. Onze partners zijn ons al jaren trouw, met de Spelen in Parijs op komst zie ik ze ons blijven steunen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234