Woensdag 25/05/2022

NieuwsZwemmen

Zwemster Marieke Blomme (40) zwemt als eerste hele kustlijn af in 19 uur en pakt wereldrecord

Marieke moet om 15.55 uur even in de boot omdat ze al zwemmend de Oostendse havengeul niet over mag. Net tijd genoeg voor een pannenkoek Beeld Geert Uytterhoeven
Marieke moet om 15.55 uur even in de boot omdat ze al zwemmend de Oostendse havengeul niet over mag. Net tijd genoeg voor een pannenkoekBeeld Geert Uytterhoeven

Marieke Blomme (40) is erin geslaagd om als eerste vrouw ooit de volledige Belgische kustlijn af te zwemmen. De Gentse sportcoach is rond 2.15 uur in de nacht van woensdag op donderdag in Knokke-Heist aan land gekomen na 18 uur en 45 minuten zwemmen. Dat is meer dan 4 uur sneller dan haar voorganger Matthieu Bonne.

Gudrun Steen

Woensdagochtend om 7.11 uur startte Blomme, afkomstig uit Mariakerke, vanuit De Panne, met als doel in 18 uur de Nederlandse grens te bereiken in Knokke-Heist. Ze deed het in 18 uur en 45 minuten en doet zo beter dan haar voorganger Matthieu Bonne in september 2020. De Bredenaar, bekend van het Eén-programma Kamp Waes, legde de 67 kilometer toen af in ruim 23 uur.

Het idee voor de recordpoging ontstond tijdens de coronaperiode, toen alle wedstrijden en doelen wegvielen. Tegelijk is de recordpoging bedoeld om de aandacht te vestigen op gelijke kansen in de sport. De Belgian Coast Swim is een fundraiser voor The Homestretch Foundation, een organisatie die gaat voor gelijke kansen voor vrouwen in sport, en Snowbility, een vzw die wintersporten mogelijk maakt voor mensen met een fysieke beperking. Elke donatie wordt integraal aan de vzw’s geschonken.

Voor de start in De Panne. Beeld Geert Uytterhoeven
Voor de start in De Panne.Beeld Geert Uytterhoeven

Door de gunstige stroming lag Blomme woensdagmiddag voor op schema, maar woensdagavond stond de stroming in het nadeel. Uiteindelijk bereikte ze de Nederlandse grens in Knokke-Heist rond 2.15 uur.

Zo verliep haar recordpoging

7.11 uur: Vertrek in De Panne vlakbij de Franse grens. De start verloopt vlekkeloos. Marieke Blomme springt goed ingesmeerd met vet tegen de koude het water in.

8.20 uur: Blomme bereikt probleemloos Koksijde

10.42 uur: Ze zit ondertussen bij het kamp Lombardsijde en is iets voor op schema. “Het gaat goed”, horen we van Geert Uytterhoeven die haar vanuit de boot op de voet volgt. Geert runt The Outsider Coast, een organisatie die outdooractiviteiten organiseert. Ze hebben logistieke steun verleend alsook mee gezorgd voor de sponsoring. “Elke twintig minuten bevoorraden we haar met water en voeding. We doen dat met een stok die we in het water houden. Marieke heeft nog een paar uur de stroom mee maar toch is het niet zo gemakkelijk met golven van tachtig centimeter. Normaalgezien zouden de golven straks iets afzwakken. Voorbij Oostende moet ze stroomopwaarts zwemmen voor vijf tot zes uur.”

13.25 uur: Blomme zwemt Oostende binnen en zit nog steeds op schema. “De golven zijn iets geminderd maar nog niet genoeg”, lacht Geert Uytterhoeven, één van de begeleiders die Blomme volgt vanuit een bootje naast haar. “Het tempo is iets gedaald omdat de stroming is weggevallen. Nu zwemt ze puur op eigen kracht en zal dat de komende vijf uur ook moeten doen want dan gaat het stroomopwaarts. We houden er met zijn allen de moed in.”

15.45 uur: De Gentse zwemt de Oostendse haven in en mag zo dadelijk vijf minuutjes uit het water omdat ze niet in de havengeul mag zwemmen. “Ze moet voor 400 meter uit het water. Ze heeft dan net tijd genoeg voor een warme thee en een zoete pannenkoek als beloning dat ze bijna halfweg is”, knipoogt Geert Uytterhoeven. “Ze heeft nu al 30 kilometer gezwommen en het tempo ligt laag omdat ze tegen de stroom moet zwemmen. De volgende twee uur zal ze nauwelijks vooruit komen maar ‘the spirit’ zit nog steeds juist.”

17.50 uur: Blomme is ter hoogte van Bredene aan het zwemmen. “Het is nu vooral proberen vooruit te geraken en niet achteruit want het is tegen de stroom in zwemmen”, reageert Stephanie Smet die haar ook aan het volgen is vanop de begeleidingsboot. “Het wordt moeilijk om het in 18 uur te halen. Mocht het nu een platte zee zijn zonder golven dan is dat perfect mogelijk maar zo ligt het water er niet bij. Ze verliest veel energie door de golven maar is nog steeds positief.”

20 uur: Ze heeft ondertussen De Haan bereikt. “De stroming zal weldra in haar voordeel draaien. Daarna is het zes uur zwemmen met de stroom mee en dat zou voldoende moeten zijn”, geeft Geert Uytterhoeven een update. “Ze zit ondertussen anderhalf uur achter op schema. Ze zal ten vroegste om 1 of 2 uur in Knokke-Heist eindigen. We merken dat de inspanning begint te wegen op Marieke. Haar antwoorden zijn korter dan deze morgen maar het is ‘een taaie’. Ze zwemt momenteel 200 meter in zee maar in Zeebrugge zal ze wat dieper in zee gaan. We blijven volhouden.”

22.30 uur: Weldra zwemt Blomme de haven van Zeebrugge binnen. Ze is ondertussen ruim 15 uur non-stop aan het zwemmen in de Noordzee. De eerste zes uren had ze de stroom mee, de volgende zes tegen en nu heeft ze opnieuw de stroom mee maar uiteraard is het extra moeilijk omdat het stikdonker is. “Marieke heeft een knipperlichtje op haar badpak zodat we haar kunnen zien”, laat Geert Uytterhoeven weten. “We varen voor zodat ze de boot kan volgen. Binnen een klein half uurtje moet ze, net zoals in Oostende, uit het water omdat ze niet in de haven van Zeebrugge mag zwemmen. In het kwartiertje dat ze dan aan boord van het bootje zal zijn zal ze zich opwarmen met een warm soepje. We zullen haar ook extra oppeppen voor de laatste kilometers richting Knokke-Heist. Ze heeft zeker nog ruim tweeënhalf uur voor de boeg maar we zijn er allemaal van overtuigd dat ze het zal halen.”

01.56 uur: Blomme is aangekomen in Knokke-Heist. Ze heeft haar doel dus bereikt en verbeterde het wereldrecord dat op naam van Matthieu Bonne stond. En die verbetering is aanzienlijk. Bredenaar Matthieu zwom de hele kustlijn af in een dikke 23 uur. Blomme deed het in nog geen 19 uur.

Marieke Blomme zet haar duikbril goed voor vertrek. Beeld Geert Uytterhoeven
Marieke Blomme zet haar duikbril goed voor vertrek.Beeld Geert Uytterhoeven
null Beeld Geert Uytterhoeven
Beeld Geert Uytterhoeven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234