Maandag 27/06/2022
De Australische inlichtingendienst ASD hield de vermoedelijke Chinese betrokkenheid bij de parlementshack vijf maanden onder de pet vanwege handelsbelangen.

Hacking

Australische geheime dienst verzweeg Chinese cyberaanval op het parlement

De Australische inlichtingendienst ASD hield de vermoedelijke Chinese betrokkenheid bij de parlementshack vijf maanden onder de pet vanwege handelsbelangen.Beeld REUTERS

China heeft eerder dit jaar het Australische parlement gehackt, zo melden vijf bronnen van de Australische inlichtingendienst aan persbureau Reuters. De dienst was daar al maanden van op de hoogte, maar besloot de kwestie vanwege de grote handelsbelangen te verzwijgen.

Casper Luckerhof

In februari bracht het Australische parlement al naar buiten dat er een grote cyberaanval was geweest. Drie maanden voor de verkiezingen hadden hackers vrijwel overal toegang toe gehad: beleidsstukken, agenda’s en privécorrespondenties tussen parlementariërs. De Australische premier Scott Morrison sprak van een ‘geraffineerde aanval’, vermoedelijk door een buitenlandse mogendheid uitgevoerd om data te achterhalen. Maar welk land erachter zat, bleef onduidelijk.

Tot nu. Vijf bronnen binnen de Australische inlichtingendienst ASD, die nauw betrokken zijn geweest bij het onderzoek naar de aanval, lieten aan persbureau Reuters weten dat China achter de cyberaanval zat. De ASD was hier al sinds maart achter, maar bracht dit op aandringen van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken niet naar buiten. Het zou de economische belangen in gevaar brengen. Vanwege de gevoeligheid van de kwestie wilden de bronnen anoniem blijven.

China is de belangrijkste handelspartner van Australië. Ongeveer een derde van de Australische export gaat erheen, waaronder het merendeel van de steenkool, ijzer en agrarische producten. Australië is op zijn beurt van groot belang voor de Chinezen. Het is de belangrijkste Chinese toeristenbestemming, zeer geliefd ook bij investeerders. Maar belangrijker nog: het land herbergt meer dan een miljoen Australiërs van Chinese herkomst (meer dan 5 procent van de bevolking).

Subtiel

Om deze redenen staat Australië onder grote Chinese invloed. Die werkt heel subtiel. De strategie van Peking is gericht op de lange termijn: data verzamelen, lobbyen met politici, vooruit denken. Op die manier probeert China zijn eigen handelsbelangen veilig te stellen. In Australië heerst de bezorgdheid dat het land een soort proeflaboratorium is geworden voor hoe de Chinezen op die manier hun soft power in een westers-georiënteerd land kunnen laten gelden.

Alles draait om informatie. China wil weten welke politieke partijen en politici de Chinese belangen het best behartigen of kunnen behartigen. Vervolgens worden data gebruikt om doelgericht het stemgedrag van kiezers te beïnvloeden via propagandamateriaal. Zo circuleerde er vorig jaar tijdens de Australische tussentijdse verkiezingen een bericht in het Mandarijn die de Chinees-Australische bevolking opriep tegen de Liberalen te stemmen. Dat zou beter zijn voor de Chinese belangen. De brief bleek afkomstig van iemand die gelieerd was aan de Communistische Partij.

De afgelopen jaren probeerde Australië een weerwoord te vinden op de groeiende Chinese invloed. In 2017 verbood het land overzeese politieke donaties. Lobbyisten werd verplicht hun banden met buitenlandse mogendheden kenbaar te maken. Het Chinese telecomconcern Huawei werd geweerd van het nieuwe 5G-netwerk.

Ingewikkeld

Hackaanvallen zijn ingewikkeld om te voorkomen. Twee maanden geleden wezen Australische inlichtingenbronnen ook naar China na een grote hackaanval op de Australian National University in hoofdstad Canberra. Daarbij werden gegevens van personeel en studenten van de afgelopen negentien jaar buitgemaakt: paspoortgegevens, bankrekeningen en belastingaangiften. In de Australische krant Sydney Morning Herald spraken specialisten hun vrees uit dat hiermee studenten of alumni als informant konden worden gerekruteerd.

Ook het Australische parlement bleek niet opgewassen tegen de hackaanvallen. Parlementariërs kregen per e-mail het advies hun wachtwoord te veranderen. Het is onduidelijk wanneer de aanvallen precies zijn begonnen, hoe lang de hackers toegang hebben gehad tot de gegevens, en of de aanval effect heeft gehad op de verkiezingen. De Australische premier Scott Morrison en de Australische inlichtingendienst hebben nog niet gereageerd op de onthulling.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het land iets met de zaak te maken heeft. In een verklaring liet het weten dat er geen hard bewijs op tafel ligt, er dat er op deze manier alleen maar geruchten op gang worden gebracht. “We willen benadrukken dat ook China weleens het slachtoffer is van internetaanvallen”, zo staat er te lezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234