CoronavirusLente
Brengt de lente hoop? Door de zon heeft het virus het moeilijker om te overleven
Wetenschappelijk onderzoek toonde eerder al aan dat griep en verkoudheidsvirussen niet van zon en warmte houden. Maar of dat met corona ook het geval is?
Professor Erika Vlieghe (UZA) vermoedde eerder al dat het virus heel seizoensgebonden is. "Virussen zoals deze verspreiden zich makkelijker in koude en vochtige omstandigheden", klonk het.
Ook viroloog Marc Van Ranst benadrukt nu dat vooral de zon het coronavirus moeilijker maakt om te overleven. "Door het UV-licht wordt het virus vlugger geïnactiveerd", zei hij. "De druppeltjes die we verspreiden in de lucht drogen sneller op. Komen die op oppervlakten terecht waar de zon op schijnt, dan zijn die al na een paar minuten onschadelijk. Dan komt het dus niet meer in ons lichaam terecht wanneer we dat oppervlak aanraken."
Al zijn er ook warme landen zoals bijvoorbeeld Singapore en Ecuador die heel wat besmettingen tellen. "Warmte is geen garantie dat het virus ook effectief verdwijnt", aldus nog Van Ranst. "Het klopt wel dat de sterftecijfers gemiddeld hoger liggen in landen waar het kouder is. Bovendien speelt airco óók een belangrijke rol: dat geeft het virus opnieuw alle kansen om zich te verspreiden."