Dinsdag 09/08/2022

Corona

Coronavirus: moeten we er echt zoveel banger van zijn dan voor de gewone griep?

Het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek, waar enkele Belgen in quarantaine verblijven. Onder hen ook één door het coronavirus besmette patiënt.  Beeld Photo News
Het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek, waar enkele Belgen in quarantaine verblijven. Onder hen ook één door het coronavirus besmette patiënt.Beeld Photo News

De wereld houdt al wekenlang zijn adem in voor het nieuwe coronavirus. Tegelijk is ook de griep weer in het land, en die ziekte maakt hier elk jaar honderden tot duizenden doden. Moeten we dan echt zoveel banger zijn voor corona dan voor de griep?

Yannick Verberckmoes

2019-nCoV, zo is het bekend in het medisch jargon. Maar ondertussen is het virus bij de meesten al bekend als corona, al slaat dat eigenlijk op de familie waartoe dit virus behoort. Het nieuwe coronavirus, dat enkele weken geleden voor een uitbraak heeft gezorgd in de Chinese stad Wuhan, wordt nu vaak vergeleken met een klassieke griep, maar is het nu gevaarlijker of net minder schadelijk?

Volgens experts is het op dit moment eigenlijk nog erg moeilijk om dat goed in te schatten. Doorgaans wordt de dreiging die van een virus uitgaat uitgedrukt in hoeveel dodelijke slachtoffer het maakt. In medische termen heet dat de mortaliteit. Over de griep is bekend dat die in ons land elk jaar honderden tot duizenden dodelijke slachtoffers maakt, afhankelijk van hoe erg de epidemie is.

Ook wereldwijd kan het dodental flink uiteenlopen. Jaarlijks zou een griep over de hele wereld aan 291.000 tot 646.000 mensen het leven kosten, zo blijkt uit een schatting in het toonaangevende blad The Lancet. Een Amerikaanse studie legt de mortaliteit van de gewone griep op 0,1 procent voor de hele bevolking, maar op 1 procent bij mensen ouder dan 65.

Het coronavirus heeft momenteel in China al meer dan 420 levens gekost, terwijl er meer dan 20.000 mensen met het coronavirus besmet zijn. Dat zou de mortaliteit van corona op 2,1 procent brengen. “Het is op het eerste gezicht vergelijkbaar met de griep", zegt arts en epidemioloog Luc Bonneux.

Diagnose

Maar bij dit coronavirus kennen we enkel de gevallen van de mensen die effectief de diagnose hebben gekregen, zo benadrukken ook andere experts. Daardoor is het op dit moment nog erg moeilijk om er goed zicht op te krijgen. Het is namelijk niet bekend hoeveel mensen de ziekte hebben gekregen zonder dat een arts er ooit die stempel op heeft gedrukt.

Experts willen het risico van het coronavirus daarom niet minimaliseren, ook al wordt het nu zo vaak vergeleken met een klassieke griep. Ook volgens Bonneux zien we van het nieuwe coronavirus “maar het topje van de ijsberg”. Chinese onderzoekers schatten dat elke zieke gemiddeld 2,2 mensen infecteerde. Dat cijfer zegt niet zo veel over de omvang van de epidemie, maar het is wel een nuttige parameter. Het is in dit geval een redelijk laag cijfer. Zo ligt dat bij de griep op 1,3 , terwijl dat bij de zeer besmettelijke mazelen op 12 ligt.

Het is mogelijk dat iemand het coronavirus oploopt en er nog niet meteen de symptomen van voelt, maar op dat moment is het virus wel al besmettelijk. Toch is bij een besmetting de kans groot dat die persoon er niet meer last van heeft dan van een griep of verkoudheid. “Bij de meeste mensen kan het immuunsysteem dit normaal gezien wel aan”, zegt Patrick Soentjens, de arts die aan het hoofd staat van de quarantaine-unit in het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek. Infectioloog Louis Ide blijft er daarom ook kalm onder: “Je moet het niet minimaliseren, maar je moet het ook niet opblazen.”

Wat het nieuwe coronavirus dan zo gevaarlijk maakt, is dat het zich op de longen kan zetten en daar een venijnige infectie veroorzaakt. Dat is wat patiënten uiteindelijk het leven kost. Dit coronavirus is net als andere virussen vooral gevaarlijk voor ouderen boven de 50 of mensen die sowieso al een verminderde weerstand hebben door een onderliggende aandoening.

Intussen is vorige week in ons land de epidemische drempel voor de griep voor het eerst dit seizoen overschreden, wat betekent dat de griepepidemie voor de deur staat. Als die drempel ook deze week overschreden wordt, kunnen we spreken van een epidemie. In de week van 20 tot 26 januari hebben ongeveer 245 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor griepklachten (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enzovoort). Dat het aantal besmettingen met de griep toeneemt, merkt ook Ide. Hij signaleert dat het aantal gewone grieppatiënten in het ziekenhuis ook weer fors toeneemt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234