Vrijdag 12/08/2022

Vier vragen

De gevaren van 5G: ‘Plots kan je zaken vanop afstand saboteren en een hele economie ontwrichten’

null Beeld AFP
Beeld AFP

Volgens de VS kan het Chinese Huawei stiekem achterpoortjes in mobiele netwerken gebruiken, die bedoeld zijn voor afluistertoepassingen van veiligheidsdiensten. En eerder deze week bleek dat de CIA eigenaar was van een bedrijf gespecialiseerd in versleuteling, waardoor de Amerikanen decennialang de versleutelde berichten van vriend en vijand konden lezen. Wie kunnen we onze 5G-netwerken toevertrouwen?

Bruno Struys

De Amerikanen maken bekend dat Huawei kan gebruikmaken van de achterpoortjes in mobiele netwerken die bedoeld zijn voor veiligheidsdiensten. Informatie die ze ook al overmaakten aan Duitsland, om te waarschuwen dat ze 5G niet mogen toevertrouwen aan Huawei. Overtuigend?

Professor cyberveiligheid Bart Preneel: “Ik heb nog geen harde bewijzen gezien dat Huawei echt achterdeurtjes heeft. Het punt is: een router heeft miljoenen lijnen code en daar zitten altijd fouten in. Reken op een paar fouten per 5.000 lijnen code, dus in totaal honderden foutjes. Je kan een toevallige fout niet onderscheiden van een fout die met opzet is gemaakt om een achterdeurtje te installeren. Bij een bug weet je dus niet of het een fout was of dat het bedrijf gedwongen was door een overheid om die bug te installeren.”

In haar verdediging verwijst Huawei naar Crypto AG, het Zwitserse bedrijf waarvan deze week uitkwam dat de CIA het gebruikte om versleutelde berichten van andere landen te verkrijgen.

“Huawei heeft een punt. Ook Cisco en Juniper zijn twee grote Amerikaanse spelers die in het verleden betrapt zijn met achterdeurtjes of zwakheden in hun systeem. Alleen is de vraag niet zozeer of de Amerikanen ons afluisteren, de vraag is eerder of de Chinezen ons kunnen afluisteren en of we dat wel willen. Dat is meer een politiek-strategische vraag.”

Professor cyberveiligheid Bart Preneel . Beeld ID/Sander de Wilde
Professor cyberveiligheid Bart Preneel .Beeld ID/Sander de Wilde

Met andere woorden: we worden sowieso afgeluisterd, de vraag is door wie we het minst graag afgeluisterd worden?

“Dat is een goede conclusie, maar ook een beetje naïef. Het gaat niet meer enkel over afluisteren. 5G draait niet louter om communicatie, maar om onze hele maatschappij. Autonome voertuigen, fabrieken, ziekenhuizen, slimme kantoren en stadsinfrastructuur zullen allemaal op 5G zitten. Alles wat beweegt, of het nu een deur, een lift of een robot is, zal via 5G gaan.

“Plots kan je die zaken vanop afstand saboteren en de hele economie ontwrichten. Bij een geopolitiek dispuut kan men dan zeggen: we geven jou geen updates meer. En dan sta je daar.”

Dus we kunnen enkel vertrouwen op Europese spelers zoals Nokia en Ericsson?

“Ja, maar die Europese spelers zijn duurder, lopen een beetje achter en de nieuwe technologie ligt onder octrooien, en is dus niet zo eenvoudig in te halen. Ik heb geen indicatie dat Nokia of Ericsson niet te vertrouwen zijn, maar Europese landen zetten zeker ook druk op hen om achterpoortjes voor Europese overheden in te bouwen. En hoe ga je beletten dat ze worden overgekocht door een Amerikaans of Chinees bedrijf?

“Experts zijn het erover eens: de technische oplossing is verhuizen naar een open systeem, met enkel open software. Dat klinkt misschien wereldvreemd, maar een groot deel van de cloud draait nu al op Linux, open software. Als er dan een probleem is, is er een groot aantal mensen die het kunnen oplossen en moet je niet wachten op de producent. Dan kan je achterpoorten of foutjes sneller detecteren en oplossen en ben je niet in een situatie waarbij je afhankelijk bent van de producent, die misschien op zijn beurt afhankelijk is van een overheid waar je dan noodgedwongen afhankelijk van wordt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234